Порекло презимена Вучетић

5. фебруар 2012.

коментара: 65

Вучетићи из Грахова

Вучетићи са подручја Грахова у Црној Гори насељени су у селима Вилуси, Заслап, Граховац са Осјеченицом и Нудо.

О граховским Вучетићима, одсељеним Вучетићима, као и њиховим одивама писао је Млађен Вучетић у књизи „Вучетићи кроз вјекове“ (2003.)

Традиција говори да је заједнички родоначелник граховских братства Вучетића, Булајића и Вујачића из Куча.

Најстарији писани траг о Вучетићима из Грахова потиче из 1499. године и налази се у уговору који са дубровачким мајсторима закључен у вези са изградњом цркве у Грахову.

Први досељени Вучетић у Вилусе био је Драшко. Са Драшком су дошла из Заслапа и његова два сина Лазар и Петар, од којих су настали огранци Вучетића у Вилусима: Ћираковићи, Радовићи, Мировићи и Илићи, од којих је подогранак Мрдовићи.

Због тешких услова живота граховски Вучетићи су се у више наврата  исељавали у друге крајеве. Прва исељавања се спомињу 1836. године на основу договора Милоша Обреновића и Његоша, када су се населили у Подрињу. Пресељења су организована и у периоду од 1879. до 1898. године када су се населили на подручју Куршумлије, Топлице и Лесковца. По завршетку Првог светског рата један број породица је колонизован на подручје Приштине и Хоргоша. После Другог светског рата у Врбас је колонизовано 50 особа из братства Вучетића.

У периоду од 1885. до  1913. године у печалбу у Америку отишло је више Вучетића, а од неколико њих потомци живе у САД.

Било је и више појединачних исељавања, тако да су Вучетићи и Загајци са Гласинца (Соколац), као и Вучетићи из Невесиња пореклом од граховских Вучетића.

Вучетићи славе крсну славу Свети Никола.

ИЗВОР: “Вучетићи кроз вјекове” аутора Млађена Вучетића

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (65)

Одговорите

65 коментара

  1. Zeljko Vucetic

    Postovanje,

    Rodjen sam u Kotoru gdje su se moji roditelji doselili oko 1973. Od Vucetica is sela Velika i Novsice, opstina Plav, Crna Gora. Starinom sa Ceklina odakle u dio danasnje Plavske opstine ima sedam prezimena istog korijena, Tomovici, Paunovici, Boskovici…. Svi slavomo 9.Decembra Sv.Alimpija (Djurdjevica).
    To je ono malo sto znam.
    Ako imate detaljnijih podataka o Vuceticima istog porijekla molim vas da mi dostavite.

    Hvala

    Zeljko Vucetic

    • Ja znam za Vucetice sa Ceklina koji su najprije bili u selo Dujeva a zatim u selo Cesljari. Mi smo od tih Vucetica i zivimo u Podgorici, Baru, Ulcinju

    • Vučetići su u Veliku doselili nakon pohare Rijeke Crnojevića prije tri vijeka. Kao bratstvo nastalo je u drugoj polovini XI vijeka u Cucama odakle su se raselili u okolne oblasti, uključujući i Rijeku Crnojevića. Pogledaj knjigu o Riječkoj Nahiji koju je pisao istoričar Jovićević, i vidjet ćeš da su Vučetići jedno od rijetkih starosjedjelačkih bratstava u Rijeci Crnojevića. Da bi bili složniji izmišljena je priča kako su svi istog porijekla u Velici. Vjerovatno su pretci svih bratstava doselili istovremeno i na Alimpijev dan zbog čega su i preuzeli taj dan za slavu. Prije toga ste ste slavili Sv. Nikolu i Uspenje Presvete Bogoradice. Pozdrav.

      • Radisa Vucetic

        Selo iz kog se moj otac M ILIVOJE VUCETIC doselio u Blce je DZepnica u opstini Blace u Toplici.U selu ima nekoliko porodica Vucetica.Nisam siguan odakle su se moji preci doselili….ako neko zna neka pomogne.Inace svi slavimo Svetog Jovana.

  2. nikola

    vucetica ima u ibarskom kolasinu odakle su moji poreklom. danas dobar deo porodice zivi u Kosovskoj mitrovici koja je oko 30 km od zubinog potoka,danasnjeg centra ibarskog kolasina. inace,po usmenom predanju pradede doseljeni smo iz sela Velika iz crne gore pre 2 veka.3 brata od oca Bogdana,Vuceta,Mihjalo i Igrutin yajedno sa tri sestre doseljavalju se u zaseok Krivcevice na Rogozni kod sela Buba u kolasinu. Igrutin je bio hrom pa je od brace bio odredjen da cuva stoku.turci ga napadnu,uzmu stoku,njega istuku i uzmu mu pusku. on to dojavi braci koja pojasu konje i prekim putem presretnu turke koji su isli ka novom pazaru i ubiju spahiju tj poreznika i dvojicu zaptija tj zandara.zbog straha od odmazde rese da se odatle odsele a da igrutin sa sestrama ostane u krivecevicima,koje potom udaje,jednu u selo rezala za Carapice,a drugu za roglice koji danas po jasnom svedocanstvu zive u okolini kursumlije u mestima Beloljin,Samokovo i Kastrat. trecu sestru udaje za kompirovice u zubinom potoku.Vuceta i Mihajlo sa jednim od zetova odlaze u Vucitrn kod bega koji im daje dozvolu da mogu kupiti imanje u zubinom potoku,ili im je prodao isto.taj se deo gde zive Vucetici i kompirovici zove zubodolina,na 100m od centra zubonig potoka.Vuceta,po kom valjda i nosimo prezime vucetic imao je tri sina,Mihajla,Radojka i |Sima. Mihajlo srednji brat vucete i igrutina nije imao dece. toliko od tih podataka. danas vecina kolasinaca kao i mi slavi svetu petku 27 ktobra,ali se pouzdano zna da je vecina njih menjala krsne slave po dolasku u kolasin. predanje jos kaze da nam je bogdanovic starije prezime,pola se porodice preziva Vucetic,a druga polovina Bogdanovic. nemam mnogo podataka,a i ovo sto imam je prilicno konfuzno za mene.neki ljudi kod kojih sam se raspitivao su mi rekli da velicani slave sv alimpija stolpnika,a sto se plemena kom pripadamo tice svi su govorili razlicito. do neke temeljnije literature u vezi sa tim nisam dosao. ukoliko neko ima nesto od podataka koji bi u ovoj potrazi koristili ljubazno molim da mi ih dostavi na postavljenu e mail adresu. [email protected]

    • Olivera Mandragora

      Nikola,mi smo onda neki rod 🙂 veoma blizak. Moja mama se prezivala Vucetic/ Bogdanovic po Bogdanu. Iz Ibarkog je Kolasina. Rodjena je u Drenici- Gornja Klina, njen otac i stricevi u Zubinom potoku itd 🙂 Mama mi se prvo prezivala Vucetic, pa kasnije Bogdanovic po ovom drugom ogranku 🙂 Javi mi se 🙂

      • Olivera Mandragora

        P.S. moja mama kaze da po nekom predanju mi Vucetici i Bogdanovici vucemo poreklo od Crnogorskog plemena Bjelopavlici 🙂

      • Небојша

        Оливера мој деда је живео у Дреници тачније Горња Клина све до краја другог светског рата где му је одузета имовина и дата шиптарима. Вучетић и Богдановић су исто племе имали смо два презимена због крвне освете са шиптарима.знам и од којих и одакле су али не бих о томе сада. Поседујем и аграрни попис свих села Ибарског Колашина 1911 са комплетним пописом становништва колико чланова мушких глава и посед имовине. А наши су основали Ибарски Колашин и били старешине села због тога је касније и настала крвна освета са шиптарима. Велики поздрав од Небојше Вучетића

        • Марко Богдановић

          Здраво Небојша, зовем се Марко Богдановић и пореклом сам и Ибарског Колашина. Видим да располажеш извесним информацијама о пореклу породице Богдановић-Вучетић. Да ли би могао да поделиш са мном те информације пошто желим да сазнам више о свом пореклу. Моја адреса је [email protected]. Унапред хвала и пуно поздрава.

          • Небојша

            Имам прилично података и покушавам да пронађем још који убацио сам те на мој сајт породично стабло и ту можеш видети све податке слике и остале информације до којих сам успео доћи. Ако још неко зна о неком податку који немам заиста бих му био захвалан да га подели самном. Небојша

        • Olivera Mandragora

          ozdrav ljudi, Nebojsa, tacno tako…zbog krvne osvete podeljeno je prezime…tacnije moj rodjeni deda, a takodje i mamin deda licno su bili upleteni u to…Moj je deda bio Milan Bogdanovic, ranije Vucetic…braca su mu Sretko, Trifun itd….bilo ih je mnogo…zbog cele te sitacije moji su se odselili, mada imamo jos puno familije tamo kao evo npr vas koje sam nasla 🙂 Mama mi je pricala da poreklom vodimo od crnogorskog plemena Bjelopavlici pa ako znate nesto vise o tome bilo bi super. Imam cak i dobar spisak sa porodicnog stabla sa te strane 🙂 sigurno bi se negde nasao

      • Nikola

        Tek sam sad video tvoju objavu na poreklo.rs u komentarima. Piši na ma e mail sve što znaš,rado ću dogovoriti.

    • Небојша

      Никола покушао сам био да те контактирам али нисам успео ако будеш у могућности јави ми се да разменимо податке које знамо о нашим потомцима. Велики поздрав од Небојше Вучетић

  3. Зоран

    Вучетића има и у 4 села у околини Ивањице. Ови који живе у истим селима су углавном у сродству али нису у сродству са Вучетићима из других села.

    Неки од њих славе Светог Николу.

    Иначе ко је свраћао у манастир Морача могао је да чује да је локални кнез Вучић Вучетић, уз помоћ Макарија Соколовића, који је тада столовао у Пећкој Патријаршији, и уз благонаклоност Мехмеда Соколовића, обнавља манастир. Остало је сведочење и запис српскословенским писменима на старом натпису и фресци, на којој је без ореола приказан човек вучјег имена и презимена Вуча Вучетић с Арханђелом Михаилом – славом Доњоморачана.

    • Јовица Кртинић

      Поштовани Зоране, занимљиво је да Ваши Вучетићи славе Светог Николу, баш као и Вучетићи из граховског краја (у Грахову, Вилусима, Црна Гора). Недавно смо узели узорке од двојице Вучетића из тог краја и током јесени ћемо сазнати њихову генетику. Било би добро да у наредном периоду и Ви размислите о генетичком тесту Вашег прапорекла, како би могли да упоредимо Ваш резултат са резултатима других тестираних Вучетића. Више о ДНК генеалогији можете да прочитате на http://www.dnk.poreklo.rs.

      • Dragan Vučetić

        okolina cetinja znači da ste iz ceklina koji se dijelio na donji i gornji ceklin.mi vučetići smo poreklom iz donjeg ceklina selo češljari.slavimo svetog nikolu.u ulcinj smo se doselili 183 i neke godine kada je ulcinj oslobođen od turaka gde i dans živimo, osim nekih kao što sam i ja koji živi u beogradu.ima nas u ulcinju, tivtu podgorici.

    • Vukić Vučetić je Riđanski a ne Rovački knez. U to vrijeme ratni štab pobunjenih starohercegovačkih plemena nalazio se u Manastiru Morača, pa je tako i Riđanski knez Vukić Vučetić, tamo boravio. Imao je za to tri dobra razloga. Jedan ću ovog puta reći. Uklesao je na ulazu u Manastir Moraču (crkvu Uspenja Presvete Bogorodice) Zahumsko-Hercegovačka eparhija, što i jeste jer je na 200 metara od manastira granični kamen Stare Hercegovine. Na fresci je i njegov brat Toma (Tomo) Vučetić kao iguman obnovljenog manastira. Vučetići porijekom iz Rovaca nisu nastali u Rovca i nastali su prije 150 godina od jednog drugog bratstva i skoncentrisani su u Pljevljima. Pozdrav.

  4. Занима ме ко узима ДНК узорке, тј. ко их обрађује. Да ли је то вјеродостојно, а ако јесте како се узимају?

    Поздрав.

  5. Goločorbin Igor

    Pozdrav svima,

    moja porodica ima veze sa Vučetićima. Mi smo iz Kule(Vojvodina) krsna slava nam je Đurdevdan. Potomci smo Vučetića koji su došli u Vojvodinu sa drugom seobom Srba pod vodstvo Arsenija Jovanovića, po predanju naših starih došli smo iz Stare Raške, na prvom popisu stanovista Kule iz 1743 pojavlje se Jovan Vučetić( predpostvljam naš predak) na drugom popisu stanovništva iz 1800 god. nema više Vučetića promenjeno nam je prezime u Goločorbin(više je priča zašto nam je promenjeno prezime,o tome neki drugi put) na spomenicima na groblju moze da se sretne napis ime i prezime pokojnika sa naznakom POTOMAK VUČETIĆA.

    Ako neko ima veze sa nama nek se javi, želeo bih da saznam još o svojim precima.

    • Taj Jovan Vučetić nosilac jednog od 7 poznatih plemićkih grbova brastva Vučetić iz Plemena Riđani rođen je u Banatu, tj. Žablju. Jedan je od brojnih potomaka Riđanskih arhonta i vojvoda. Njegov doseljeni predak podigao je sa svojim bratstvenicima crkvu posvećenu proljetnom Sv. Nikoli pored Tise. Vučetići iz plemena Riđani nikada nisu mijenjali prezime, ali se dešavalo da zamjene slavu ili prislugu. Pozdrav.

  6. Igor

    Poštovani,

    Nalazim se u centralnoj Bosni. Slava koju slavimo je Arhandjelovdan. Kako se sjecam dzedove price, a davno je to bilo kada mi je pricao, dosli smo iz CG, odakle je pradzed pobjegao jer je bio u sukobu sa Turcima, vjerojatno je i ubio nekoga od njih. Odatle su otisli malo sjevernije, gdje su opet generaciju poslije imali probleme sa Turcima, da bi na kraju zavrsili na Romaniji. Uskoro cu ici na Romaniju, jer me jako zanima porijeklo, volio bih da sam imao vise prilike sa dzedom pricati, ali njegova bolest nas je u tome sprjecila. Ukoliko nesto jos saznam, napisat cu na sajtu.

    Pozdrav.

    • Strahinja

      Pozdrav Igore.Moji si isto iz Bosne tacnije iz Dobrog Polja isto slavimo Arandjelovdan.Dosli su za Pazovu 1945 kad se radila kolonijalizacija i naseljavanje tog kraja,znam ko mi je pradjed bio ali bih voleo jos da znam, dali bi hteo da podelis neke informacije ?

  7. Belinda

    Pozdrav svima.
    Imam jednu molbu, ukoliko mi netko može pomoći. Moja prabaka je rodom Vučetić iz Crne Gore (navodno neko mjestašce kraj Cetinja). Kristina Vučetić. Negdje oko 1920. se udala za moga pradjeda Tomislava Kikića iz Travnika i budući da se udala za katolika i Hrvata, sva njena rodbina ju se odrekla. Njena braća su samo jednom došla da vide gdje se udala i prekinuta je sva komunikacija, a ona je prešla na katoličanstva i do smrti ostala uz mnoga pradjeda. Umrla je 1986. godine u Turbetu kraj Travnika. Nitko nikada nije pokušao pronaći njenu rodbinu, a mene kao njenu praunuka zanima tko su ti moji rođaci, jer usprkos svemu što je bilo krv nas veže. Ako je bilo kome poznata ova priča ili ako znate neke od Vučetića oko Cetinja bila bih vam zahvalna da me uputite da upoznam nekoga od njih. Hvala vam unaprijed. Lijep pozdrav.

    • Matija Vucetic

      Ako je iz Crne Gore, oko Cetinja, sigurno imamo krvne veze iako moji Vucetici su iz Hercegovine, imali smo i rodbinu oko Cetinja…mozes me dodati na fejsbuku da pricamo o ovome! Kako se zoves i prezivas?

      • Belinda

        Tek sam vidjela Vašu poruku. Tražila sam Vas na fb, ali nisam znala tko je točno u pitanju, pa ako možete dodajte Vi mene. Hvala.
        Belinda Kikić

        • V

          Belinda ,
          ja sam isto Vučetić i moji su od Pajovića iz Ćeklića , takođe iz okoline Cetinja … nemamo podataka da je u momentu našeg odseljavanja Boku jedan dio otišao u Ceklin i da li , na taj način , imamo veze sa njima … “naših” Vučetića je bilo u Njegušima a danas ih ima još samo u Lastvi grbaljskoj i susjednim Kovačima … sa ostalim Vučetićima nemamo plemenskih veza …
          Javi se …

  8. Dragan Vučetić

    pišite javite se vučetići.pozdrav svima i drago mi je da postoji ovaj način komunikacije.
    pozdrav

  9. Milos Vucetic

    Ima li neko da zna poreklo vucetica iz socanice ,opstina leposavic? Deda mi se doselio u stalac kod krusevca 60-tih godina (dobio posao u zeleznici),znam da smo iz socanice (tu mi je deda sahranjen tu).Voleo bih da saznam nesto vise o nama!

  10. Војислав Ананић

    ВУЧЕТИЋИ, 5 кућа у Чарађу

    Вучетићи су од Вучетића с Грахова. У Голију су се доселили око 1825. године. Дошао је Никола и населио се у Чарађу, у подножју самог брда Ћурила, на читлук Звиздића. Никола је имао четири сина: Пера, Тома, Стојана и Кика. Од Стојана нема никога. Кикови синови су одселили у Србију 1889. године, у срез јабланички, округ врањски и тамо од њега има потомак. Перо Николин је имао два сина — Луку и Тодора. Лука је имао сина Ђорђија, а Ђорђије Момчила, Новицу, Радомира и Михаила; Момчило Ђорђијев има Луку и Радоја; Радомир има сина Ђорђија. Тодор Перов имао је пет синова — Душана, Бошка, Ђорђија, Лазара и Рада, који је погинуо као четннк. Од Бошка нема никога. Ђорђије живи у Никшићу. Душан Тодоров има Митра и Милинка, а Мирко Душанов — Жељка, Вељка и Драгана. Лазар Тодоров има Драга, Благоја и Миладина. Томо Николин је имао четири сина — Тодора, Видака, Јована и Петра. Од Тодора и Видака нема нико. Јованов син Милан има Обрада и Милинка. Обрад Миланов има Миодрага, а Милинко Ранка и Бранка. Перко Томов имао је синове Илију и Тома. Томо је погинуо нежењен, а Илија има сина Петка. Од свих Вучетића у Голији, истицао се највише Перо Николин. Био је човјек љут, непокоран, рјечит и храбар. Два пута се давијао пред књазом Данилом и књазом Николом са два гласита Црногорца — сердаром Ђоком Радовићем, из Бањана u са командиром Ђоком Вишњићем. Обје је парнице добио. Једном приликом дође чета црногорска код Пера, на вечеру. Били су пошли у Гацко, да плијене стоку Тановића. Харамбаша, неки Филип Мирков са Велестова, распита се код Пера за Тановића, хоће ли моћи плијенити његову стоку и Перо му каже да Тановић има велику задругу и да у тој кући виси девет џефердара, него да се добро чувају. Пошто вечерају, харамбаша, с четом, оде. Кроз мало времена, Перо чује да његове вашке много лају код торине, а торина му је била мало подаље од куће. Узме џефердар и крене к торини. Била је мјесечна ноћ и на велико његово чудо видје гдје је харамбаша ушао у његову торину, са два-три друга и избацује овнове и јарчеве. Перу се смрче пред очима и потегне џефердар, те харамбашу убије насред торине, а остали побјегну. Сјутрадан, Перо сахрани харамбашу у исту торину, а стоку премјести на друго мјесто.
    Како су у то вријеме крстариле црногорске чете по Херцеговини, Перо се бојао освете и одмах оде на Цетиње, код књаза Данила и све му исприча како је убио Црногорца и гдје. Књаз Данило, кад га саслуша, рече једном перјанику да му донесе десет фишека; пружи их Перу и рече му: “Убиј, Вучетићу, са ово десет мојих фишека још десет Црногораца у таквом и сличном случају, а дајем ти моју часну ријеч, неће ти глави ништа бити и да те закоље змија у Чарађу, платили би те моји Црногорци. Књаз је одмах издао наређење да Црногорци који иду у Херцеговину, да плијене Турке, не смију учинити никакав зулум Србину у Херцеговини.
    Перо је имао роћака Рема, који је био врло храбар човјек и гласит хајдук. Пуних двадесет година четовао је у чети легендарног јунака Стојана Ковачевића. Стојан је за Рема рекао да му је између највреднијих његових четника. Кад је године 1882. године Стојан поново дигао устанак у Херцеговини и Ремо му се одмах придружио. Исте године, на Кобиљој гпави, Стојан са својом дружином, заплијенио је швапску
    пошту која је ишла из Билеће за Гацко; гонили су храну и новац за официре и службенике. У тој Стојановој чети био је и Ремо Дабовић – Вучетић. Био је побратим са Зулфом Куталијом, муслиманом из Гацка, који је као и Ремо четовао са Стојаном и обадва су другом приликом погинули.
    Вучетићи славе светог Николу.
    Генеалогија: Лука, Момчило, Ђорђије, Лука, Перо и Никола.

    Извор: Обрад Вишњић – Голија и Голијани, Требиње, 1987.