Порекло презимена Вучетић

5. фебруар 2012.

коментара: 65

Вучетићи из Грахова

Вучетићи са подручја Грахова у Црној Гори насељени су у селима Вилуси, Заслап, Граховац са Осјеченицом и Нудо.

О граховским Вучетићима, одсељеним Вучетићима, као и њиховим одивама писао је Млађен Вучетић у књизи „Вучетићи кроз вјекове“ (2003.)

Традиција говори да је заједнички родоначелник граховских братства Вучетића, Булајића и Вујачића из Куча.

Најстарији писани траг о Вучетићима из Грахова потиче из 1499. године и налази се у уговору који са дубровачким мајсторима закључен у вези са изградњом цркве у Грахову.

Први досељени Вучетић у Вилусе био је Драшко. Са Драшком су дошла из Заслапа и његова два сина Лазар и Петар, од којих су настали огранци Вучетића у Вилусима: Ћираковићи, Радовићи, Мировићи и Илићи, од којих је подогранак Мрдовићи.

Због тешких услова живота граховски Вучетићи су се у више наврата  исељавали у друге крајеве. Прва исељавања се спомињу 1836. године на основу договора Милоша Обреновића и Његоша, када су се населили у Подрињу. Пресељења су организована и у периоду од 1879. до 1898. године када су се населили на подручју Куршумлије, Топлице и Лесковца. По завршетку Првог светског рата један број породица је колонизован на подручје Приштине и Хоргоша. После Другог светског рата у Врбас је колонизовано 50 особа из братства Вучетића.

У периоду од 1885. до  1913. године у печалбу у Америку отишло је више Вучетића, а од неколико њих потомци живе у САД.

Било је и више појединачних исељавања, тако да су Вучетићи и Загајци са Гласинца (Соколац), као и Вучетићи из Невесиња пореклом од граховских Вучетића.

Вучетићи славе крсну славу Свети Никола.

ИЗВОР: “Вучетићи кроз вјекове” аутора Млађена Вучетића

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (65)

Одговорите

65 коментара

  1. Nikola Vucetic

    Sjajno da postoji ova tema, moj otac je iz Kursumlije, selo Ljusha. Ja zivim u Beogradu sam mojoj porodicom i zanima me ako neko ima bilo kakve podatke o Vuceticima koji su otisli u Kursumliju? Veoma malo znam o svome poreklu zbog slabog kontakta sa rodbinom. Bilo kakve informacije su dobrodosle, pisite na [email protected].

    • Neko,tamo daleko

      Odgovor na to pitanje ce u najboljoj mjeri dati vasa Slava koju ste zaboravili da navedete.Ako je Nikoljdan onda ste iz Hercegovine i uklapate se savrseno u ovaj tekst iznad.Ako pak slavite Lucindan onda ste vi iz Rovaca,plemena iz sredista Crne Gore u blizini grada Kolasina.Lako se da zakljuciti da je to za vas realniji scenario obzirom na poznatu ustaljenu rutu seobe Kolasin-Ibarski Kolasin-Toplica.Rod bi trebalo da vam budu bjelopoljski Vucetici koji praznuju ovu slavu.Barem sudeci po knjizi Jova Medojevica “Pravoslavno stanovnistvo Bijelog Polja i njihove slave”.Naravno sve pod uslovom da i vi slavite Lucindan.Ako to nije slucaj onda je najbolja i jedina preostala opcija DNK testiranje.

    • Radisa Vucetic

      ja se prezivam Vucetic i iz Blaca sam otac mi je Milivoje Vucetic iz sela DZepnica kod Blaca…to je u Toplici….inace u selu ima nekoliko kuca Vucetica i svi slavimo Setog Jovana.

  2. Tanja Vucetic

    Citajuci podatke o prezimenu Vucetic nigde nisam procitala slicnosti sa mojom familijom.Moj otac je poreklom sa Korduna selo Perna .Slava je sveti Stefan .Deda moga oca je navodno otisao u Ameriku i od tada se nista vise nije culo o njemu.Ostatak se familije zbog rata 1990
    naselio po Vojvodini i Srbiji. Ako neko zna nesto vise kako su oni tamo dosli neka napise .Unapred hvala!

    • Зоран Вучетић

      Драга Тања, биће да смо род, јер и нама је крсна слава Свети Стефан. Мој чукундеда Петар живео је у селу Гејковац на Кордуну. Прадеда Марко и деда Коста такође, али су они давно прешли у Војводину. Мој отац Милорад родио се у Вршцу. Ту и данас живимо.

    • Nemanja Vucetic

      Moji su iz Starog Sela i Petrinje isto slave svetog Stefana i doselili smo se u vojvodinu 90-tih pozdrav rodjaka.

  3. Дејан Тубић

    Као и остали Срби Вучетићи су најчешће пореклом са Косова и Метохије одакле су се са доласком отоманске импероје повлачили у различитим правцима. Највише их данас потиче са Кордуна, који је био готово чист српски крај, за време последњег рата део Реублике Српске Крајине. Поменуи бих и једног од највећих руских скулптора српског порекла Јевгенија Вучетића.

  4. Srećan Vučetić

    Odakle potiču Vucetici nastanjeni u Radjevini,i slave sv. Georgija

    • Жаркп Бумбић

      Поштован,
      У мојој Херцеговини постоји мишње да су око 1500 године доселила три брата Вучетића, који су бежали од освете. У добељима су се договорили о промени презимена и одлучили да се зову Бумбићи. Други брат населио се у село Чађавица код Угевика а трећи је сишао у Срем и населио се у Илок. Бумбићи из Гацка и Чађавице и данас одржавају везе. Бумбићи из Илока су се слили ка Осијеку и изгубили су везу са другим Бумбићима. Ову теорију заступао је и Милош Слијепчевић.
      Уколико се прихавти овдје изнета теорија да су на Грахово доселили са Косова, тада би се могла отворити и друга теорија о поријеклу породице Бумби..
      У 15. вијеку су постојали Бумбићи на прњавору манастира Крушедол, па и данас постоји потез који се зове Бумбића ливаде.. Бумбића је било и на Палилули. Постоји тврдња да се мајка Чича Илије Станоја, презивала Бумбић. Чича Илија је променио презиме у Станојевић због проблема које је имао са полицијом.

    • Ivana

      Mi smo iz Jabučja i slavimo sv. Georgija ali dostq je preuzelo da kaonkrsnu slavi slavi slavu zemlje na koju se naselilo. Mene zanima isto odakle su moji naselili u okolini Valjeva

  5. Sanja Vučetić

    Zdravo svima.

    Moji Vučetići su poreklom sa Korduna. Deda mi se zvao Bogomir Vučetić.
    Ima li možda nekoga ko zna nešto o Vučetićima iz Slavonije (okolina Bilogore) ?
    Slavimo Mitrovdan kao krsnu slavu.

    • Биљана Вучетић

      Здраво,

      моји су из Подриња и једино знам да се говори о томе да смо се доселили из Херцеговине, из околине Билеће. Славимо Митровдан, као и ви. Никад нисам сазнала ништа ближе, нити срела некога од Вучетића ко слави Митровдан као ми.

      Поздрав за све.

      • Милан Вучетић

        Биљана,
        Мој покојни отац је написао родослов који је повод ове преписке. У књизи је наведен документ (групни пасош) према којем су два брата Вучетићи, према договору Његоша и Милоша Обреновића, око 1830. године, насељени у Подрињу са својим породицама. Изгледа да се један од браће касније преселио за Невесиње. Њихова слава је Никољдан, али се слава у ретким случајевима и мењала.

      • Eto vidite ako je po slavi koju slavimo, biće da smo i neki rođaci .

    • vucetic slobodan

      Pozdrav Vuceticima sirom svijeta moja familija potice iz sela Branesci zapadna slavonija navodno porijeklom iz Crne Gore navodno su tri brata dosli u Bucki kraj dva u Cikote jedan u Branesce.Trenutno od moje familije su zivi dva strica jedan u Grazu Austrija jedan u Daruvaru i ja u Minhenu porijeklom iz Branezaca.Jos ima zivih iz Cikota ALI NE ZNAM GDJE SE NALAZE

    • Igor Goločorbin

      Cao,

      moji su potomci Vučetića i slava nam je Sveti Đorđe, možda imamo veze imaš moj post od ranije o mojoj porodici.

      Pozdrav

  6. Vucetic Ivan

    Bio bih veoma zahvalan ako bi neko mogao da mi da informaciju ili bilo sta kako mogu da ispitam i pokusam da saznam poreklo porodice Vucetic iz selo Borac , opstina Knic .

    Hvala.

  7. Sanja

    Dobar dan, moji Vucetici su iz Posavsko-tamnovskog kraja, tacnije selo Kamenica, sabacka opstina. Slavimo Svetog Nikolu. Postoji jedna specificnost za moju familiju, u tom selu postojala je samo jedna kuća bar poslednjih 100 godina.

  8. M. Vucetic

    Pozdrav Vučetici ,

    Sredinom 16og veka u Gornju Moracu iz Popovog polja kod Trebinja doselio se Obrad Selakovic sa 5 sinova.
    Od Obrada Selakovica nastala su dva bratsva Dulovic i Peković.
    Od Dulovica se razvilo nekoliko prezimena Magdalenici kod Rožaja,Drulović kod Nove Varoši,Begovići iz Kolašina,Vlaovici u Štitarici i Čuljkovici kod Bjelog Polja.

    Vučeta Čuljkovic se doselio u Suvi do kod Tutina u 19 veku.Ubio Turčina pa izbegao ,od straha da ga prepoznaju rekao je da se preziva Vučetić.
    I od tad kreće naše stablo prezimena Vucetic.
    Danas tih Vucetica najviše ima u Beogradu,Kragujevcu,Kraljevu,Novom Pazaru i po celoj Srbiji i svetu 😊
    Ovi Vučetici iz Suvog dola slave sv. Stefana (9 januar)

    Takodje predak ovih Vucetica je čuveni Stanoje
    Jelačić ,ban u vreme kralja Tvrtka!

    Jelčić-Selakovic-Dulović-Čuljković-VUČETIĆ