Poreklo prezimena Vučetić

5. februar 2012.

komentara: 66

Vučetići iz Grahova

Vučetići sa područja Grahova u Crnoj Gori naseljeni su u selima Vilusi, Zaslap, Grahovac sa Osječenicom i Nudo.

O grahovskim Vučetićima, odseljenim Vučetićima, kao i njihovim odivama pisao je Mlađen Vučetić u knjizi „Vučetići kroz vjekove“ (2003.)

Tradicija govori da je zajednički rodonačelnik grahovskih bratstva Vučetića, Bulajića i Vujačića iz Kuča.

Najstariji pisani trag o Vučetićima iz Grahova potiče iz 1499. godine i nalazi se u ugovoru koji sa dubrovačkim majstorima zaključen u vezi sa izgradnjom crkve u Grahovu.

Prvi doseljeni Vučetić u Viluse bio je Draško. Sa Draškom su došla iz Zaslapa i njegova dva sina Lazar i Petar, od kojih su nastali ogranci Vučetića u Vilusima: Ćirakovići, Radovići, Mirovići i Ilići, od kojih je podogranak Mrdovići.

Zbog teških uslova života grahovski Vučetići su se u više navrata  iseljavali u druge krajeve. Prva iseljavanja se spominju 1836. godine na osnovu dogovora Miloša Obrenovića i Njegoša, kada su se naselili u Podrinju. Preseljenja su organizovana i u periodu od 1879. do 1898. godine kada su se naselili na području Kuršumlije, Toplice i Leskovca. Po završetku Prvog svetskog rata jedan broj porodica je kolonizovan na područje Prištine i Horgoša. Posle Drugog svetskog rata u Vrbas je kolonizovano 50 osoba iz bratstva Vučetića.

U periodu od 1885. do  1913. godine u pečalbu u Ameriku otišlo je više Vučetića, a od nekoliko njih potomci žive u SAD.

Bilo je i više pojedinačnih iseljavanja, tako da su Vučetići i Zagajci sa Glasinca (Sokolac), kao i Vučetići iz Nevesinja poreklom od grahovskih Vučetića.

Vučetići slave krsnu slavu Sveti Nikola.

IZVOR: “Vučetići kroz vjekove” autora Mlađena Vučetića

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (66)

Odgovorite

66 komentara

  1. Nikola Vucetic

    Sjajno da postoji ova tema, moj otac je iz Kursumlije, selo Ljusha. Ja zivim u Beogradu sam mojoj porodicom i zanima me ako neko ima bilo kakve podatke o Vuceticima koji su otisli u Kursumliju? Veoma malo znam o svome poreklu zbog slabog kontakta sa rodbinom. Bilo kakve informacije su dobrodosle, pisite na [email protected].

    • Neko,tamo daleko

      Odgovor na to pitanje ce u najboljoj mjeri dati vasa Slava koju ste zaboravili da navedete.Ako je Nikoljdan onda ste iz Hercegovine i uklapate se savrseno u ovaj tekst iznad.Ako pak slavite Lucindan onda ste vi iz Rovaca,plemena iz sredista Crne Gore u blizini grada Kolasina.Lako se da zakljuciti da je to za vas realniji scenario obzirom na poznatu ustaljenu rutu seobe Kolasin-Ibarski Kolasin-Toplica.Rod bi trebalo da vam budu bjelopoljski Vucetici koji praznuju ovu slavu.Barem sudeci po knjizi Jova Medojevica “Pravoslavno stanovnistvo Bijelog Polja i njihove slave”.Naravno sve pod uslovom da i vi slavite Lucindan.Ako to nije slucaj onda je najbolja i jedina preostala opcija DNK testiranje.

    • Radisa Vucetic

      ja se prezivam Vucetic i iz Blaca sam otac mi je Milivoje Vucetic iz sela DZepnica kod Blaca…to je u Toplici….inace u selu ima nekoliko kuca Vucetica i svi slavimo Setog Jovana.

      • Jovan

        Pomaže Bog braćo i sestre! Ja sam Vučetić Jovan-od Oca Radoja Vučetića – Radoje od Vučine Vučetića(moj Đed)-Vučina od Dragana Vučetića (pradeda) dalje ne znam ako neko zna nešto više bio bi jako zahvalan. Slavu Slavimo Svetog Jovana Krstitelja 20-og januara. Inače i moj otac i đed i prađed su sa Kosova Sever , selo sočanica opština Leposavić. Sećam se da mi je đed pričao da smo poreklom iz Mojkovca tako je njegov đed njemu pričao i da nas je mnogo piginulo u Mojkovačkoj bici . Eto hvala u napred…

  2. Tanja Vucetic

    Citajuci podatke o prezimenu Vucetic nigde nisam procitala slicnosti sa mojom familijom.Moj otac je poreklom sa Korduna selo Perna .Slava je sveti Stefan .Deda moga oca je navodno otisao u Ameriku i od tada se nista vise nije culo o njemu.Ostatak se familije zbog rata 1990
    naselio po Vojvodini i Srbiji. Ako neko zna nesto vise kako su oni tamo dosli neka napise .Unapred hvala!

    • Zoran Vučetić

      Draga Tanja, biće da smo rod, jer i nama je krsna slava Sveti Stefan. Moj čukundeda Petar živeo je u selu Gejkovac na Kordunu. Pradeda Marko i deda Kosta takođe, ali su oni davno prešli u Vojvodinu. Moj otac Milorad rodio se u Vršcu. Tu i danas živimo.

    • Nemanja Vucetic

      Moji su iz Starog Sela i Petrinje isto slave svetog Stefana i doselili smo se u vojvodinu 90-tih pozdrav rodjaka.

  3. Dejan Tubić

    Kao i ostali Srbi Vučetići su najčešće poreklom sa Kosova i Metohije odakle su se sa dolaskom otomanske imperoje povlačili u različitim pravcima. Najviše ih danas potiče sa Korduna, koji je bio gotovo čist srpski kraj, za vreme poslednjeg rata deo Reublike Srpske Krajine. Pomenui bih i jednog od najvećih ruskih skulptora srpskog porekla Jevgenija Vučetića.

  4. Srećan Vučetić

    Odakle potiču Vucetici nastanjeni u Radjevini,i slave sv. Georgija

    • Žarkp Bumbić

      Poštovan,
      U mojoj Hercegovini postoji mišnje da su oko 1500 godine doselila tri brata Vučetića, koji su bežali od osvete. U dobeljima su se dogovorili o promeni prezimena i odlučili da se zovu Bumbići. Drugi brat naselio se u selo Čađavica kod Ugevika a treći je sišao u Srem i naselio se u Ilok. Bumbići iz Gacka i Čađavice i danas održavaju veze. Bumbići iz Iloka su se slili ka Osijeku i izgubili su vezu sa drugim Bumbićima. Ovu teoriju zastupao je i Miloš Slijepčević.
      Ukoliko se prihavti ovdje izneta teorija da su na Grahovo doselili sa Kosova, tada bi se mogla otvoriti i druga teorija o porijeklu porodice Bumbi..
      U 15. vijeku su postojali Bumbići na prnjavoru manastira Krušedol, pa i danas postoji potez koji se zove Bumbića livade.. Bumbića je bilo i na Paliluli. Postoji tvrdnja da se majka Čiča Ilije Stanoja, prezivala Bumbić. Čiča Ilija je promenio prezime u Stanojević zbog problema koje je imao sa policijom.

    • Ivana

      Mi smo iz Jabučja i slavimo sv. Georgija ali dostq je preuzelo da kaonkrsnu slavi slavi slavu zemlje na koju se naselilo. Mene zanima isto odakle su moji naselili u okolini Valjeva

  5. Sanja Vučetić

    Zdravo svima.

    Moji Vučetići su poreklom sa Korduna. Deda mi se zvao Bogomir Vučetić.
    Ima li možda nekoga ko zna nešto o Vučetićima iz Slavonije (okolina Bilogore) ?
    Slavimo Mitrovdan kao krsnu slavu.

    • Biljana Vučetić

      Zdravo,

      moji su iz Podrinja i jedino znam da se govori o tome da smo se doselili iz Hercegovine, iz okoline Bileće. Slavimo Mitrovdan, kao i vi. Nikad nisam saznala ništa bliže, niti srela nekoga od Vučetića ko slavi Mitrovdan kao mi.

      Pozdrav za sve.

      • Milan Vučetić

        Biljana,
        Moj pokojni otac je napisao rodoslov koji je povod ove prepiske. U knjizi je naveden dokument (grupni pasoš) prema kojem su dva brata Vučetići, prema dogovoru Njegoša i Miloša Obrenovića, oko 1830. godine, naseljeni u Podrinju sa svojim porodicama. Izgleda da se jedan od braće kasnije preselio za Nevesinje. Njihova slava je Nikoljdan, ali se slava u retkim slučajevima i menjala.

      • Eto vidite ako je po slavi koju slavimo, biće da smo i neki rođaci .

    • vucetic slobodan

      Pozdrav Vuceticima sirom svijeta moja familija potice iz sela Branesci zapadna slavonija navodno porijeklom iz Crne Gore navodno su tri brata dosli u Bucki kraj dva u Cikote jedan u Branesce.Trenutno od moje familije su zivi dva strica jedan u Grazu Austrija jedan u Daruvaru i ja u Minhenu porijeklom iz Branezaca.Jos ima zivih iz Cikota ALI NE ZNAM GDJE SE NALAZE

    • Igor Goločorbin

      Cao,

      moji su potomci Vučetića i slava nam je Sveti Đorđe, možda imamo veze imaš moj post od ranije o mojoj porodici.

      Pozdrav

  6. Vucetic Ivan

    Bio bih veoma zahvalan ako bi neko mogao da mi da informaciju ili bilo sta kako mogu da ispitam i pokusam da saznam poreklo porodice Vucetic iz selo Borac , opstina Knic .

    Hvala.

  7. Sanja

    Dobar dan, moji Vucetici su iz Posavsko-tamnovskog kraja, tacnije selo Kamenica, sabacka opstina. Slavimo Svetog Nikolu. Postoji jedna specificnost za moju familiju, u tom selu postojala je samo jedna kuća bar poslednjih 100 godina.

  8. M. Vucetic

    Pozdrav Vučetici ,

    Sredinom 16og veka u Gornju Moracu iz Popovog polja kod Trebinja doselio se Obrad Selakovic sa 5 sinova.
    Od Obrada Selakovica nastala su dva bratsva Dulovic i Peković.
    Od Dulovica se razvilo nekoliko prezimena Magdalenici kod Rožaja,Drulović kod Nove Varoši,Begovići iz Kolašina,Vlaovici u Štitarici i Čuljkovici kod Bjelog Polja.

    Vučeta Čuljkovic se doselio u Suvi do kod Tutina u 19 veku.Ubio Turčina pa izbegao ,od straha da ga prepoznaju rekao je da se preziva Vučetić.
    I od tad kreće naše stablo prezimena Vucetic.
    Danas tih Vucetica najviše ima u Beogradu,Kragujevcu,Kraljevu,Novom Pazaru i po celoj Srbiji i svetu 😊
    Ovi Vučetici iz Suvog dola slave sv. Stefana (9 januar)

    Takodje predak ovih Vucetica je čuveni Stanoje
    Jelačić ,ban u vreme kralja Tvrtka!

    Jelčić-Selakovic-Dulović-Čuljković-VUČETIĆ