Порекло презимена Радуловић

3. фебруар 2012.

коментара: 141

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ РАДУЛОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Радуловић

Хаплогрупа: I2-PH908 род Озринића

Порекло: Комани, Цетиње, Црна Гора

Крсна слава: Аранђеловдан

Контакт:
_________________________

Радуловић

Хаплогрупа: E1b-V13

Порекло: Книн, Далмација, ХР

Крсна слава: Митровдан

Контакт:
_________________________

Радуловић

Хаплогрупа: J2a-Z38463>SK1357

Порекло: Башино Село, Цетиње

Крсна слава: Јовањдан и Мала Госпојина

Контакт: [email protected]
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Презиме Радуловић среће се на широком простору где живе или су живели Срби. О роду Радуловића из бококоторског насеља Мојдеж (код Херцег Новог), вредан прилог послао је сарадник портала Порекло Зоран Ђуров Шабовић.

Његово истраживање о братству Радуловић, објављено у књизи „Мојдеж – прилози за хронику села и родослове“, из 2007. године, преносимо у целини.

Текст је у ПДФ формату и можете га видети ако клинкете на следећи линк: Братство Радуловић из Мојдежа.

______________________________

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

РАДУЛОВИЋИ – СЛУОЉАНИ

У овом роду постоји вјеровање да потичу од Радула Трепчанина, потомка Стојанова. Сада се нико у Тепачком крају не презива Радуловић, већ су се разгранали на Џабасане, Бадњаре, Јоловиће и Паређине, који се касније прозваше Потураци.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поеијекло, 1997. (страна ), приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (141)

Одговорите

141 коментара

  1. Danilo Radulović

    Rodjen sam i živim u Subotici, a moj otac je iz Drežnica (Lika, današnja Hrvatska) i slavimo Sv.Ignjatija drugoga januara… Otac mi je koloniziran 1946 u Bajmok sa drugom rodbinom, kao ratno siroče… Kumovi su nam takodje bili Radulovići, ali drugoga plemena… Želeo bih da se čujem sa kompetentnim ljudima koji bi me uputili na dublja istraživanja i kako bi bliže spoznao svoje poreklo… Pozdrav svima, živi i zdravi bili!

    • Боле

      Поштовање Данило,
      моја мајка је од Радуловића из Дрежнице. Њени су 1930-их година колонизовани из Дрежнице у Славонију, а током овог последњег рата (од распада СФРЈ) су сви прешли углавном у Војводину. Сви Радуловићи који вуку порекло из Дрежнице славе Св.Игњатија, а то значи да припадају истом роду. У овом случају то је род Малешеваца (Херцеговина) јер се за њих везује слава Св.Игњатије. У неком периоду они су из Херцеговине отишли у Дрежницу. Дакле Радуловићи са овом славом су најдаљом старином Херцеговци. Готово је сигурно да сви ови Радуловићи имају заједничког порекло. Да би се то утврдило била би потребна сарадња што више Радуловића са овом славом, размена информација и уклапање података. Поздрав.

      • rasko radulovic

        Pozdrav za Boleta i prezimenjake!
        Ja sam radovan radulovic iz nevesinja zivim u australiji 40 godina.
        Moji su po predanju dosli iz zagaraca (danasnji danilovgrad) nekih
        140 ranije . u Hercegovinu. Slavimo svetog jovana! Da li znate bar po predanjima kada ste se oselili u Ogulin (dreznica i radulovica sela 2,4,8)
        Koji malesevici su Vama rod u hercegovini?
        U vapaju za saznanjem unepred se zahvaljujem!!! Zivio Bole Sokole!

        • backo

          dragi drasko,ja sam radulovic iz danilovgrada,iz bjelopavlica,bjelopavlici su brdjansko pleme u crnoj gori,zagarac koji pominjete je blizu danilovgrada ali to je katunska nahija i u zagaracu nikada nije bilo radulovica,radulovici iz crne gore su ili iz komana katunska nahija slava im je arandjelovdan,ili iz mojih bjelopavlica koji smo slavili nekada svetog simeona,sada svetu petku,radulovici iz bjelopavlica su srpskog porijekla od nekada cuvenog bana luzanskog,nadam se da sam vam pomogao

  2. Veljko Radulović

    Živimo u Bosni, Prnjavor kod Banjaluke.
    Krsna Slava Đurđevdan.

    Ima li ko saznanja odakle smo iz Crne gore. Otac mi je pričao negdje sa Cetinja?

    Pozdrsv svim Radulovićima

    • Милан

      Тестирајте се и уколико сте заиста из Црне Горе резултат ће то и показати. Јавите се за тестирање на мејл: [email protected]

    • Aleksandar Radulović

      Moji su poreklom iz Crvenog Grada , opština Trgovište. Deda se je oženio u Makedoniji, izbegao je za vreme Drugog Svetskog Rata u Srbiju, a posle u Vojvodini
      Naša slava je Đurđevdan. Pre Crvenog Grada, knjige kažu da smo došli od Kočansko, a to je opet Makedonija ili Crna Gora. Dalje ne znam.

  3. спаја1978

    Цијела је Радуловић рођа од крвавих титовијех вођа поднијела терор страховити,али ови људи поносити воде корјен од царских сестрића,са Косова од Војиновића.Од Милоша у свате незвана,па су досли Видовога дана и послије Косовске пропасти,рад поноса и јуначке части.Доселили у камене Цуце,ђе слободе изгријава сунце,ђесе воде непрестане борбе,ђе је вазда искра од слободе,ђе гром нађе искру у камену,ђе је вазда пушка о рамену,ђе се суре орлушине вију,и ђе виле бистру воду пију,ђе се чврто до морала држи и ђе сунце суви камен пржи…

  4. Rashko

    Zagarac: Zivim u Australiji u Kanberi gdje ima 54 Radulovica!!!

    Rodom smo svi iz Nevesinja- Zovi Do. Slavimo Svetog Jovana. Po predanju
    dosli smo iz Zagaraca kod Danilovgrada u Nevesinje prije nekih 140 godina .Legenda stoji da smo
    porijeklom sa Kosova od Vojinovica pa po zenskoj liniji od Nemanjica???
    Pozdrav svim koljenovicima from down under!!!!!!

    • Радул

      Поздрав, ја сам тестирани Башедољац. Имам предање о Војиновићима. Да ли би сте се тестирали? Пошто сте из Канбере Аустралије, најближи и уједно најбољи избор за тестирање је лабараторија FTDNA.

    • Јоксим

      Колико Вас има што сте од Војиновића и Немањића?

    • Natasa Vekic

      Pozdrav za 54 Radulovica iz Australije! Ja sam Natasa Radulovic iz Gajdobre, sela u Backoj u Vojvodini.U Gajdobri zive mahom hercegovci.Moji su iz sela Bezdjidje opstina Zovi Do, ali nazalost tamo niko ne zivi.Legenda o nasem poreklu je fascinantna.Zivi i zdravi bili.

      • Dražan

        Ko ti je rekao da na Bezđeđu niko ne živi? Ja sam od drugog plemena Radulovića iz Žiljeva, isto slavimo Jovanjdan, ali mi smo od Drljana a vi ste od Kečeva. Ima vas u Bezđeđu poprilično. Barem koliko sam ja upoznat

  5. Александар Радуловић

    Занимају ме Радуловићи из Дрежнице,деда ми је рођен тамо али се преселио и основао породицу у Огулину..
    Славимо Светог Игњатија,2.јануара..
    Велики поздрав за све Радуловиће,најјачи смо!

    • Боле

      То су малешевски Радуловићи. Готово сви воде порекло из Дрежнице, а најдаљом старином из Херцеговине, а заједничко им је то да славе Св.Игњатија. Из Дрежнице су се временом исељавали и да нас их има највише у Србији. Био је доста велики талас њиховог исељавања из Дрежнице између првог и другог светског рата. Тада су се углавном померали према северу Хрватске у Славонију. Затим је ишао још један велики талас њиховог исељавања после другог светског рата када су колонизовани у Бачку.

    • Ivana Radulović

      Moj did je iz Drežnice iz zaseoka Radulovići….

  6. Ljiljana Radulovic

    Pozdrav za sve Radulovice!
    Pokusavamo da pronadjemo nase poreklo.
    Mi slavimo Sv. Stefana Arhidjakona 9 januara i na zalost nisam pronasla nikoga ko slavi ovu Slavu.
    Ono sto znamo je da je nasa prababa Savka otsekla turcinu glavu (ubio joj je muza) i sa sinovima Stefanom i Ilijom pobegla u Valjevo. Kucu i imanje je prodala – ostavila deverima. To je bilo otprilike oko 1880 – 1890 godine. Pretpostavljamo da smo iz Komana, mada ne znamo tacno.
    Molimo sve koji nesto znaju o ovome da se jave! Moja aresa je [email protected]!
    Hvala unapred!
    Srdacan pozdrav za sve Radulovice sirom sveta

  7. Војислав Ананић

    РАДУЛОВИЋ (п,к). Радуловићи (п), у Шурићима (Невесиње) и Крајковићима (Шума требињска). У Шурићима су поријеклом из Кривошија у Боки. Живјели су неко вријеме и у невесињском селу Жиљево, одакле су прешли у Шуриће. Славе Јовањдан (59:231). У Крајковићима су од католика Радуловића из Калађурђева, одакле им је дошао «неки стари” око 1740. године и прешао у православну вјеру. Славе Ђурђевдан (75:1193). Има их и у Шћеници (Бобани). Славе, такође, Ђурђевдан. Радуловићи су били стара и позната мостарска породица. Доселили су се из Туља у Попову. Бавили су се, “из кољена у кољено” трговачким пословима. Неки од њих су се за вријеме аустро-угарске владавине афирмисали и као политички и национални радници, “културни посленици и умјетнички дилетанти”. Један од њих је Ристо Радуловић (1880-1915). Био је један од најпознатијих босанско-херцеговачких публициста и критичара почетком двадесетог вијека. За њега је речено да је био велики родољуб, дубоко привржен својој земљи, али и “истински забринут за њену судбину у будућности”. Савременици су га упамтили као човјека којег је одликовала морална чврстина и лична храброст. Његова дјелатност као уредника листа Народ и часописа Преглед има посебан значај за нашу културну историју. У овим публикацијама, као и у календару Просвјета објављивао је бројне текстове. Посљедње дане живота провео је у концентрационом логору у Араду, гдје је. исцрпљен болешћу и глађу, преминуо 20. фебруара 1915. године (87:10-17). Радуловићи (к), у Карађурђевићима (Шума требињска). Раније су се звали Вучетићи. Славили су Јовањдан. Козић је о њима забиљежио: “Пре су се католици овог села копали у своје гробље близу Калађурђевића, а православни су се свагда копали код цркве Петровице у Запланику. Но кад се побратио Шкеро из Запланика са Радуловићем из Крајковића, те Радуловић (католик) пре умре, онда Шкеро навали, да побратима закопа у своје (православно) гробље код Петровице, што и учини. Након тога и други католици почну захтевати да се копају код цркве у Запланику и то им допусте. Ово је било, како кажу, поодавно” (75:1201).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

    • Za Natasu Vekic

      Pozdrav Natasa! ia suncane Kanberre.
      Ovde ja Poznajem Momcila Radulovica Rodjenog 1953
      u Selu Bezdjedju od Oca Obrada. Stariji brat Drago je
      profesor prava u Podgorici , a mladji brat Milan je poznati
      trgovac iz Nevesinja. Moralai ste cuti za njih. Inace mnogi su
      posle 2.sv. rata raselili se po Vojvodini. Inace moji svi u
      kanberi su iz Zovog Dola. Cetiri brata i jedna sestra i svi njihovi potomci.
      Jos jednom pozdrav. Rasko Radulovic. Doselio se 1979g u Kanberu.

      • Да ли сте заинтересовани за тестирање Y хромозома? Тиме би лако одгонетнули јесте ли из ацуца, Кривошија, Озринића итд..
        Славите Јовањдан?

        • Za Natasu Vekic

          Pozdrav sestro Nataso radulovic Vekic!!!
          Spoznao sam da smo rod!!! Neznam sigurno koje koljeno!!
          Dva brata djoko i Jovo su pobjegli od turaka nekih 140 godina pre.
          Jedan brat se naselio u selu zovi do adrugi brat se naselio na selu Bezdjidju 10 km razdaljine. Ti natasha vodis poreklo od ovih sa bezdjidja.posle danasnjeg razgovora Momcilo sin Obradov iz sidneja
          pojasnio je.. Sa bezdjidja se oselio 46-47 Blagoje koji je imao sina Mira! Odselio se isto tih godina Jovo.U osijek se oselio Pero imao sina dradana. mihajlovi sinovi Ratko i Jovo su u beogradu i oni su ti rod kao i ja i mojih 54 Radulovica iz kanbere. Zivi i zdrava bila Sestro Natasa!!! Vekic-Radulovic. Mislim da sam dovoljno bio jasan. Ako ne
          pisi sto te interesuje o porijeklu!!! Poz. Familiji Rasko Radulovic.

  8. Natasa Vekic

    Za Raska Radulovica Svaka cast brate Rasko! Ja sam kcer Mirova a unuka Blagojeva

  9. Natasa Vekic

    Za Raska Radulovica
    12.2.2018.
    Dragi Rasko.jako me je obradovala tvoja poruka.Hvala Momcilu iz Sidneja sto nas je spojio.Moj deda Blagoje je imao tri brata Jova. Pera i Steva. Pero je ziveo u Osjeku .Jovo u Beogradu a Stevo u Bezdjidju.Nazalost moj tata nije ziv ali imam strica u Beogradu zove se Ratko i tetke Danicu i Desu.O ostalim potomcima ti necu pisati. slabo ih i vidjam.Sretna sam sto imam tako veliku porodicu u Austrajiji.Pozdrav svima a posebno tebi brate Rasko.

  10. Natasa Vekic

    Za Momcila Radulovica
    12.2.2018.
    Dragi Momcilo. sad sam zvala tetku Desu iz Gajdobre i sve mi je objasnila.Odusevila se kada je cula za tebe. Puno te pozdravlja I kaze da si bio vise puta u Gajdobri.Ono sto mi je posebno drago je to sto kaze da ti i moj pokojni tata najvise licite.Dragi Momo tetka i ja te pozivamo da dodjes kod nas bices nam drag gost kao i svi tvoji.Tetka Desa zivi sama i Gajdobri i zna sve tvoje sestre i bracu Zanima je ciji je Rasko nije cula za njegaPuno te pozdravljamo i volimo.