Порекло презимена Радуловић

3. фебруар 2012.

коментара: 141

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ РАДУЛОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Радуловић

Хаплогрупа: I2-PH908 род Озринића

Порекло: Комани, Цетиње, Црна Гора

Крсна слава: Аранђеловдан

Контакт:
_________________________

Радуловић

Хаплогрупа: E1b-V13

Порекло: Книн, Далмација, ХР

Крсна слава: Митровдан

Контакт:
_________________________

Радуловић

Хаплогрупа: J2a-Z38463>SK1357

Порекло: Башино Село, Цетиње

Крсна слава: Јовањдан и Мала Госпојина

Контакт: [email protected]
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Презиме Радуловић среће се на широком простору где живе или су живели Срби. О роду Радуловића из бококоторског насеља Мојдеж (код Херцег Новог), вредан прилог послао је сарадник портала Порекло Зоран Ђуров Шабовић.

Његово истраживање о братству Радуловић, објављено у књизи „Мојдеж – прилози за хронику села и родослове“, из 2007. године, преносимо у целини.

Текст је у ПДФ формату и можете га видети ако клинкете на следећи линк: Братство Радуловић из Мојдежа.

______________________________

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

РАДУЛОВИЋИ – СЛУОЉАНИ

У овом роду постоји вјеровање да потичу од Радула Трепчанина, потомка Стојанова. Сада се нико у Тепачком крају не презива Радуловић, већ су се разгранали на Џабасане, Бадњаре, Јоловиће и Паређине, који се касније прозваше Потураци.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поеијекло, 1997. (страна ), приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (141)

Одговорите

141 коментара

  1. Radulović, u selima Komana (Podgorica) i jedni u Podgorici; u Banovom kopitu, Gostilju i Lužnici (Bjelopavlići) po zetskom knezu Radulu i kao: Hirsović; na Slatini Simonović (po Simeonu Mirotočivom) razgranati kao: Radulović i u: Kosovu Lugu i Grliću (Bjelopavlići); Parage (Nikšić); Markovići (Budva); Ponari, Goričani, Mahala i Mataguži (Zeta); u Bjelopavlićima jedni grana Matijaševića a drugi u Slatini i Višu ranije kao: Kusalović; a u područnim Pažićima od Pejovića ranije Simonović, drugi Radulovići su grana Kaluđerovića;ogranak Kaluđerovića iselili sa Glavice u Bjelopavlićima u Ćekliće i Miške (Čevo), Cetinje odselili se u Bajice kao: Radović i Perović; Bašino Selo (Čevo), Cetinje iselili u Milojeviće, Drnovštici i Veliki Orani Do (Pješivci) i kao: Radulović – Gavrilović “Spica”; Rubeža (Nikšić) grana Trebješana iselili se u Tepca (Žabljak); u Šavniku ogranak Abazovića; u Rovcima (Podgorica) ogranak Vlahovića; Zavrh (Nikšić) i Nikšićko Polje iz Čeva; Žiljevo, Šurić i Šumići (Nevesinje), Hercegovina i kao: Drljan, došli iz Krivošija (Boka Kotorska) a tamo iz Trešnjevice (između Danilovgrada i Grahova) ima ih i dalje u Krivošijama; Goslić (Golija), Nikšić iz Nikšićkih Trepača; Stijena Piperska, starosjedioci; Bušnje, Gotovuša, Crljenica a u Židovićima i Brvenici (Pljevlja) istorodni; Podbišće (Mojkovac); Tepca i Uskoci (Žabljak), od njih su: Džabasan, Badnjar, Jolović, Poturak i Paređina, i kod Mojkovca potomci Radula Trepčanina; vidi: Trepčanin; Budimlja (Berane); grana Laketića – Lopoćana u Vasojevićima; Velika i Plav iz Šaljana (Šalje), Albanija; u Zeti (Ponari i Mahala) iz Komana; Šćepovića kuće, Zabjelo, Momišići i Grabovci (Zeta) iz Lješanskog područja;Pošćenje i Virak (Žabljak) ogranak Vojinovića, grana Abazovića; Vučji Do (Ćeklići), Cetinje ogranak Vickovića (opšte Vučedoljana) doseljenih ispod Orline (Gacko) “pod Ikoviće i Krajnjem Dolu” pa u Vuči Do; Bašina Selo Cuce (Čevo sada), Cetinje iselili u Krivošije Jezera (Ćeklići), Cetinje ogranak Jovanovića iz grupe Petrovića, potomci Petra doseljenika iz Bjelopavlića, od njih su u: Gornje Polje (Nikšić) kao: Puranović i u Nikšićkom Polju; kod Nikšića; Vir, Rastovac i Šipačno iz Ćeklića (Cetinje) a u Šume došli iz Cuca (Cetinje); Nikšićka Župa pa u Staru Varoš (Loznica); Stoliv (Kotor) kao: Bošković, Perast, Prčanj i Dobrota (Boka Kotorska); Podgorica; Bar; Borete (Budva) i Muo (Kotor); Mojdež i Tvrdoš (Boka Kotorska) iz Popova (Hercegovina); Peraška naselja (Boka Kotorska) iz Stare Crne Gore; Podi, Herceg-Novi; Mul (Tivat) iz Hercegovine; Stoliv (Boka Kotorska) iz Spile (Trebinje); Savina i Meljine, Herceg-Novi; Morinj (Risan)
    Radulovići, staro prezime Perovića i Radovića u Bajicama

    • Veljko Radulović

      Poštovani, dali neko od Vas ima informaciju o Radulovićima kojima je KRSNA SLAVA JEREMIJNDAN ILI TI SV.PROROK JEREMIJA.
      Hvala unapred na odgovoru baš me to zanima jer ja slavim tu slavu.
      Ne raspolažem mnogim podacima ali znam da su moji došli iz CRNE GORE u Srbiju mesto Lučice(kod PRIJEPOLJA). A koliko mi je poznato mesto u CRNOJ GORI je negde između MOJKOVCA I KOLAŠINA.
      HVALA UNAPRED.

    • Delibašić Uroš

      1758g Radulovici iz Bašina Sela iseljavaju u sledećim pravcima. Braća Simo, Miloš i Zolota u Krivosšje, selo Komar. Pop Rajić I njegov sinovac Damjan Radulov u selo Milojeviće u Pjesivce. Braća Rade i Pero u Bajice kod Cetinja I od njih nastaju bratstva Perović I Radović iz Bajica. Lazar Radulović odlazi kod Nevesinja i od njega je bratstvo Čalija iz Nevesinja. Todor Vukalov Radulovic dolazi u Zavrh sa svojih pet sinova ( okolina Nikšića ). Matko Vukalov dolazi sa svoja četiri sina na Klacinu.kod Niksica . Petar Radulovic sa ženom Bojanom prelazi u Krivosije, i posle njegove smrti se njegovi sinovi prozovu Bojanici. Braća Vukić i Novak Radojev Radulovic prelaze u Oputnu Rudinu i od Vukica zvanog Đedo nastaju Đedovici iz Crkvica, a od Novaka Novakovići iz Oputnih Rudina. Radulovići na Međugorje su od četvrtog sina Matka Radulovića. Doselio je u Trepča ( Okolina Nikšića) na Međugorje Novak – Mujo Ilin. 1922 g. preselili su u Srijede,pa zatim u Gornjepoljske Šume, okolina Nikšića. Od istih Radulovića su i Radulovići takođe iz okoline Nikšića iz; Broćanca, Zavrha, i Donjih Trepača. Radulovići iz Župe nikšićke i Rubeža su isti i nijesu u srodstvu sa ovim Radulovićima..

  2. Navodi sa:Name: Montenegrin Ethnic Association of Australia
    Account number: 06 2190 10120600; Branch: Kogarah NSW; Australia
    Bank: State&Branch number (BSB) 06 2190
    Adresa: POBox 392; Kogarah NSW 2217; Australia

  3. Višnja Radulović

    Odakle onda mi Radulovići u Sremskoj Mitrovici? Voja Radulović, moj čukundeda, rođen oko 1900. godine u selu Čalma kod Sremske Mitrovice.

  4. Bob Radulovich

    U selu Samarinovcu, kod Negotina, bilo je 6-7 kuca sa prezimenom Radulovic. Slava mog dede bila Sv Nikola. Pricalo se da nam je neku cukun deda ubio nekog Turcina u Crnoj Gori pa je pobegao u istocnu Srbiju. Interesuje me poreklo.
    Sa majcine strane prezime je Stojanovic. Oni su iz istog mesta. Majcin deda Mihajlo Milca Stojanovic piginuo je u Prvom svetskom ratu ali mu se grob nezna. Voleo bih da saznam gde je poginuo.
    Ja zivim u Australuji i penzionisani sam novinar.

    • Radulovic Milovan

      Meni je deda pricao kako je preskocio zid I ubio turcina

    • RADULOVIC Bratislav

      Postovani,
      Ako Vas i dalje interesuje poreklo Radulovica
      javite mi se za objasnjenje.
      Prijateljski pozdrav,
      Radulovic Bratislav
      dramaturg, pesnik i reditelj – Beograd
      e-mail: [email protected]

      • rade

        Poštovani prezimenjače,
        bio bih vam vrlo zahvalan ako biste mogli da mi kažete (napišete) nešto o poreklu mojih Radulovića, koji su do 90-ih godina živeli u Zapadnoj Slavoniji, na području opštine Daruvar, u selu Bijela. Po usmenom predanju mojih predaka mi smo doselili u Zapadnu Slavoniju iz Komana, iz Crne Gore, s tim da ne mogu konkretnije reći kad je ta seoba bila. Znam samo to da je moje selo Bijela, po nekim arhivskim izvorima koji postoje u Beču, nastalo već negde polovinom 15-og veka, dakle, znatno pre Velike seobe koju je predvodio Arsenije Čarnojević. Naša krsna slava (svih Radulovića u Bijejoj) je Sveti Nikola. U selu je do pre tri decenije bilo desetak kuća Radulovića koji su se delili u tri grupe koje nisu bile u međusobnom bliskom srodstvu, tako da su mogli da između sebe zasnivaju brakove.
        Uz srdačan pozdrav, unapred vam se zahvaljujem na vašim podacima i informacijama.
        Radivoj,Rade Radulović

    • RADULOVIC Igor

      Gospodine Bob,puno pozdrava iz Komana,odakle vode porijeklo veliki dio prezimena RADULOVIC…ako vam je drago,javite se da Vam posaljem neke snimke iz Komana…sve najbolje Vam zelim…

  5. Marija

    Da li imate informacije o Radulovicima u Niksicu i okolini? I da li postoji mjesto Duge njive u blizini Niksica?

    Hvala unaprijed!

  6. Jovo Božidarov Radulovic

    MI SMO IZ TULJA U POPOVOM POLJU,I SLAVIMO 20 JANUAR JOVANJDAN.

  7. Jovo Božidarov Radulovic

    A kazuje se da smo od Ridjana-Komani.

  8. Boban

    Zdravo svima
    Slucajno sam naleteo na ovu stranicu
    I ja sam Radulovic zivim u CH a inace sam iz Petrovca na Mlavi srbija pa bi me zanimalo poreklo mojih i odakle poticemo

  9. Фамилије-презимена Рауловић, по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића „Лепеница“.

    -Нови Милановац
    -Цветојевац
    -Станови
    -Доња Рача

  10. Boban

    Pozdrav svima

    Moji Radulovići su iz Banjaluke, tačnije iz mjesta Han Kola koje se nalazi pod planinom Manjačom. Ima nas oko 80 kuća na jednom mjestu. Svi slavimo Nikoljdan.