Порекло презимена Радуловић

3. фебруар 2012.

коментара: 141

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ РАДУЛОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Радуловић

Хаплогрупа: I2-PH908 род Озринића

Порекло: Комани, Цетиње, Црна Гора

Крсна слава: Аранђеловдан

Контакт:
_________________________

Радуловић

Хаплогрупа: E1b-V13

Порекло: Книн, Далмација, ХР

Крсна слава: Митровдан

Контакт:
_________________________

Радуловић

Хаплогрупа: J2a-Z38463>SK1357

Порекло: Башино Село, Цетиње

Крсна слава: Јовањдан и Мала Госпојина

Контакт: [email protected]
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Презиме Радуловић среће се на широком простору где живе или су живели Срби. О роду Радуловића из бококоторског насеља Мојдеж (код Херцег Новог), вредан прилог послао је сарадник портала Порекло Зоран Ђуров Шабовић.

Његово истраживање о братству Радуловић, објављено у књизи „Мојдеж – прилози за хронику села и родослове“, из 2007. године, преносимо у целини.

Текст је у ПДФ формату и можете га видети ако клинкете на следећи линк: Братство Радуловић из Мојдежа.

______________________________

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

РАДУЛОВИЋИ – СЛУОЉАНИ

У овом роду постоји вјеровање да потичу од Радула Трепчанина, потомка Стојанова. Сада се нико у Тепачком крају не презива Радуловић, већ су се разгранали на Џабасане, Бадњаре, Јоловиће и Паређине, који се касније прозваше Потураци.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поеијекло, 1997. (страна ), приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (141)

Одговорите

141 коментара

  1. Milanko Radulovic

    pozdrav radulovici ….mi smo radulovici iz han pijeska istocna bosna doselili iz krivosija zaseok komar .krsna slava nam je sveti jovan.vodimo poreklo od trifka i marije radulovic iz krivosija.na teritori opstine han pijesak nalazimo se oko 200 god

  2. Časlav

    Pozdrav Radulovićima.
    Moji su iz Milićevaca kod Čačka,5 generacija koliko znam ovde živi,slavimo Djurdjevdan,nismo jedini Radulovići u Čačku…

    • danica

      Moji Radulovici slave SVETOG ILIJU, 2. avgusta i poreklom su iz Ceklica kod Cetinja. Poz. za sve Radulovice.

    • Vladimir

      Pozdrav svima. Pripadam Radulovicima iz Ljubica i slavimo Djurdjevdan. Verovatno smo smo isto iz CG s tim da smo se razdvojili u Milicevac i Ljubic. Nemam nikakve dalje informacije ali ne bi bilo loše da napravimo neko okupljanje barem iz ovog dela Srbije pa da vidimo za dalje. Moj mail jr [email protected] pa ako neko ima info ili mu treba nesto moze me kontaktirati.

  3. Marija

    Ako neko ima dobrih preporuka koje knjige procitati, a da govore o Radulovicima iz Crne Gore, Niksic i dr. bila bih Vam jako zahvalna 🙂

    Inace citala sam Erdeljanovica.

    Pozdrav

  4. Niksha

    Da li ima neko informaciju o poreklu Radulovica iz Bosanskog Grahova, a koji su se preselili u Bg i Vojvodinu? Slava Sv. NIKOLA.

  5. Дамјан

    Поздрав свима.
    Ја сам Радуловић из села Кола код Бањалуке. У Колима постоји читав засеок Радуловићи од око 80 кућа. Занима ме моје поријекло. Моје презиме се не изговара као у Црној Гори са кратким “У”, већ са дугачким.
    Родослов се код нас слабо сачувао. Тренутно знам до прадједа, а могао бих сазнати до чукундједа, евентуално до оца свог чукундеде.
    Село Кола је занимљиво јер на читаву једну велику површину од скоро 10ак километара има, колико знам, само један извор, нема потока или сл. Нема бунара, јер безводан крај. Углавном се скупљала кишница.
    То ме чуди јер сам у свом досадашњем школовању учио да се људи насељавају крај воде.
    Тако да изводим закључак да мора да смо дошли ту због неприлика, Турака или сл. Јер ко би се из чиста мира населио на безводном подручју?
    Волио бих да знам да ли имам неких чувених предака, војвода или сл. и да ли имамо грб.
    Свака информација ми је добродошла.

  6. Јоксим

    Да ли смо добро чули Дамјана! “Да ли имам неких чувених предака, војвода или сл. и да ли имамо грб”? Е, Дамјане, кад ти не знаш, како ће знати други?

    • Бранко Тодоровић

      Па да, са овим питањем се претерало, али да претпставимо да је Дамјан младо момче, и да му овакве изјаве опростимо? 😉

      Дакле, господин Јоксим је у праву, кад то ви Дамјане не знате, ко ће знати? 🙂

      Углавном, ако радите на истраживању порекла, права препорука је посета вашој парохији, где би требале да постоје матичне књиге, а у којима би требало бити ваших предака, макар за још једну-две генерације.

  7. Јоксим

    Слажем се са господином Дефендором и његовом препоруком. Дамјане урадите ДНК тест по мушкој линији, и то ће вам помоћи да одгонетнете своје поријекло. Погледајте и књиге о свом крају, ако их има. И све то запишите и јавите на овом порталу. Има познавалаца из Вашег краја, можда се и они јаве.

  8. I ja sam

    Ja sam odiva rafulovica iz komana. Krsna slava aranđelovdan.
    Moja verzija iz prica predaka: radule se u milate komanske doselio s ceva. Bio udovac u godinama s 5 sinova. Ponovo se ozenio lokalnom mladom, dobio jos 3 sina. Neki ostsli u komanima a mnogi se razselili po jugoslabiji, promijenili prezimena, krsnu slavu, neki u hercrgovini i vjeru tako sad ima 2 prezimena muslimana koji poticu od radula ….
    Malo , ali neka bude zapisano pa ko zna vise moze dodati.
    Pozdrav za sve rođake.

  9. Dragan

    Pozdrav svim Radulovice ja slavim arandjelovdan zivim u CH a poreklo sam iz Braniceva kod Golubca

  10. Dušan Radulovic

    Živim u Bajmoku kod Subotice, a moji roditelji su rodom iz Drežnice u Gorskom kotaru. U Drežnicu smo doseljeni početkom 17 veka, iz Hercegovine od plemena Maleševci, a zajedničko za sve maleševce je krsna slava Sveti Ignjatije, koju i ja slavim. Jedan manji deo ovih Radulovica iz hercegovine se pred najezdom Turaka spustio u Dubrovnik i Pelješac i tamo vremenom pokatoličio!