Поријекло презимена Бијелић

3. фебруара 2012.

коментара: 8

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

БИЈEЛИЋИ

(живе на Превишу)

Старина им је из Рубежа, од племена Никшића. Крајем 18. вијека Спасоје Бијелић се одселио у Гацко, гдје је кратко остао, а одатле се, око 1792. године, Спасојев син Лазар пресели на Превиш. Лазар се ожени од Томића. Имао је два сина Спасоја и Јока. Спасоје је млад погинуо и од њега није остало порода, а Јоко је имао синове Крста, Алексу, Максима и Василија.

Игњат Бијелић са Превиша је био припадник НОП-а од првих устаничких дана; један од организатора устанка у никшићком крају 1941. гoдине; ухваћен је од стране непријатеља и стријељан у Никшићу 1942. године.

Славе Лучиндан.

___________________

БИЈЕЛИЋИ

(на Барама Сировачким)

Бијелићи су поријеклом из Колашина, а у Колашин су се доселили према неким сазнањима, из Дробњака. Због заваде с Турцима, браћа Стојан, Милика и Димитрије ускоче у Шаранце, одакле су једно вријеме четовали по Затарју и околини Колашина. Послије неког времена из Шарана пређу у Ускоке и населе се у Сировцу, одакле касније пређу на Баре.

У Првом свјетском рату учествовали су и погинули у чувеној Мојковачкој бици 7. јануара 1916. године: Грујица, Радосав и Симо, а у Комитском покрету 1916-1918. године комитовали су Душан и Милосав. У НОР-у у 7. омладинској црногорској бригади од њеног формирања био је Миле Стојанов који је погинуо 10. априла 1944. године на Спужу.

Бијелића има исељених у Топлицу.

Славе Лазареву суботу.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

*

БИЈЕЛИЋ (п). у Љубињу. Доселили су из Љубињског села Градац гдје су раније живјели. Према предању, били су настањени у Муљима и Липнику (Гацко). „Кад је Бајо Пивљанин запалио кулу Казанац паше у Казанцима, протјера Јована Бијелића из Муља и овај се насели у шуми, на мјесту данашњег Липника и тако би основано ово село“ (59:196,287). Бијелићи су у Градац дошли из Дубочице „на мираз Хунковићевину“ око 1820. године. У Влаховићима се још у 16. вијеку, спомиње ово презиме. У овом селу Влаћ Бијелић саградио је од 1370-1389. године православну цркву „и у њој се налази његов гроб“. Народно предање каже да су у средњем вијеку из Србије дошла три брата у Влаховиће који су се прво презивали Влаховићи, а затим Бијелићи (155:502,513.515).

Извор: РИСТО МИЛИЋЕВИЋ – ХЕРЦЕГОВАЧКА ПРЕЗИМЕНА, Београд, 2005.

Коментари (8)

Одговорите

8 коментара

 1. Оливера Бијелић

  Ја се зовем Оливера Бијелић рођена сам у Тузли, мој отац је рођен у Зеници а татина фамилија то јест мој деда Игњат је родом из Црквине то је село у Посавини у Републици Српској. Славим Светог Симеона који пада 16. фебруара. Волела би да сазнам нешто више о пореклу Бијелића. Позната личност је глумац Северин Бијелић и сликар Јован Бијелић. Надам се да ћете моћи да ми помогнете.

  • Зоран Бијелић

   Велики поздрав Оливеро!

   Ја сам рођен у Вуковару као и мој отац. Деда Илија је рођен у Црквини код Шамца и славимо Светог Симеона Богопримца 16-ог фебруара. Како ми се чини, могуће је да смо неки род. Баш ме занима сада!

 2. Goran

  procitaj Nekropole stecaka u Ljubinju,tu se spominje Vlac Bijelic,oko 1389 godine.

 3. Стевановић

  Бијелићи из околине Добоја,слава Ђурђевдан презивали су се Нинковић.Био је један Благоје Нинковић и они су од њега.

 4. Војислав Ананић

  БИЈЕЛИЋ, веома распрострањено презиме. Бијелићи су старином херцеговачког поријекла (околина Љубиња, Гацка). А по предању коријени су им још старији: наводно су се у средњем вијеку доселили из Србије као Влаховићи, које у Херцеговини прозову Бијелићима (35, 236). Бијелићи су се, вјероватно у XVI вијеку, селили правцем сјеверозапад, са главном миграционом струјом. Тако су доспјели у сјеверну Далмацију и ЈЈику. Онда су се из Дољана личких (срез Лапац) око 1780. године доселили у Унац. Предање казује да су се ту звали Вејиновићи, али је много вјероватнија тврдња да су презиме Бијелић донијели из Херцеговине. Па онда отпада и народна маштарија да су по некој баби Бјели названи Бијелићима (12, 187). Бијелићи у Великом и Малом Дворишту су се доселили из уначког краја (дрварска котлина). Славе Никољдан.

 5. Војислав Ананић

  БИЈЕЛИЋ-МИТРОВИЋ (п). у Коњицу. Ово двојно презиме настало је тако што су Митровићи из Коњица презимену додали Бијелић по Бијелићима од којих су поријеклом. Једно вријеме презивали су се и као Митровић-Бијелић, а затим Бијелић-Митровић. Временом, неке породице су узимале презимена Бијелић, а неке Митровић. А тек неколико породица задржало је заједничко презиме, и то само као Бијелић- Митровић” (90:123).

  Извор: РИСТО МИЛИЋЕВИЋ – ХЕРЦЕГОВАЧКА ПРЕЗИМЕНА, Београд, 2005.

 6. Žarko Obradović

  U Klapavicama kod Bruvna u Lici, iznad Rudopolja nalazio se zaseok u kojem su živeli Bijelići čije je staro prezime bilo Obradović. Živeli su u 5 do 6 kuća. Njihova krsna slava bio je Jovanjdan. Komšije su im bile Šarići te Bajguti (Obradovići) i Dautovići iz Paklarića. Nešto dalje su se pružali zaseoci Guteša na Cerovcu, Simurdića (Obradovića), Milankovića, Pejakovića (Obradovića), Mirkovića i Čubrila. Bijeliće u Lici ne spominju ni Stjepan Pavičić ni Radoslav M. Grujić.

  • Горан

   Бијелићи потичу од Влађа Бјелића а Влађ Бјелић од Бјела Влаховића из села Влаховићи где су живели средњовековни Власи Влаховићи из Поповог поља.Од Бјелића су Окиљевићи у Липнику и Бјелогрлићи.