Poreklo prezimena Nikolić

3. februar 2012.

komentara: 190

[toggle title=”TESTIRANI NIKOLIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Nikolić

Haplogrupa: I2a

Poreklo: Čačak, Srbija

Krsna slava: Lazarevdan

Kontakt:
_________________________

Nikolić

Haplogrupa: R1a L1280 opšti klaster

Poreklo: Jugoslavija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Nikolić

Haplogrupa: E1b rod Kuča

Poreklo: Kržanja, Podgorica, Crna Gora

Krsna slava: Mitrovdan

Kontakt:
_________________________

Nikolić

Haplogrupa: I2a DS rod U

Poreklo: Bosna i Hercegovina

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Nikolić

Haplogrupa: I2a DS rod Đ

Poreklo: Grkinja, Gadžina Han, Zaplanje, Srbija

Krsna slava: Đurđic

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

 

NIKOLIĆI u selu Dulići kod Gacka vode porijeklo od bratstva Grbljanovića, koje je nekada živjelo u Drobnjaku, odakle se iselilo u Ozriniće, kod Nikšića, a odatle u mjesto Baljke, kod Bileće. Iz Baljaka Nikola se odseli u Duliće, gdje se njegovi potomci po njemu prozvaše Nikolići.

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (190)

Odgovorite

190 komentara

  1. Milan Jocić

    Po majčinoj liniji sam Nikolić iz sela Strmova Bačevci na Drini.Deda se zvao Radenko, pradeda se zvao Kosta Nikolić a čukundeda Jevta.Slavili su svetog Nikolu.
    Ako neko ima podataka dalje u proslost nek javi.Pozdrav

  2. Olivera

    Moj deda Andrija Nikolic je slavio Svetog Nikolu a ziveo je u selu Cerje kod Nisa. Jedino sto znam je da smo imali rodjake u Cacku i okolini Cacka. Bas bih volela da saznam nesto vise o mom poreklu…

  3. Olivera

    Pradeda se zvao Aleksandar a cukundeda Pavle..to je sve sto znam.. 🙁

  4. Vojislav Ananić

    NIKOLIĆI, 3 kuće na Krscu

    Došao je Đoko Stanojev kao emigrant iz Dulića, od Gacka, godine 1882. i nastanio se na Krscu. Odmah se počeo baviti trgovinom, zaradio novac i počeo kupovati zemlju. Stekao je lijep posjed, a pored zemljoradnje, držao je i bakalsku radnju na Krscu. Imao je sina Peka, koji je u ratu 1944. godine, nestao negdje u Albaniji. Ova godina nije pouzdana, možda je to bilo i 1945., ali je umro ili poginuo, bez nasljedstva. Negdje kasnije, emigrira iz Gacka i Đokov rođak Sava i nastani se pored Đoka, na Krscu. Sava je imao dva sina — Nikolu i Maksima, koji danas žive — Nikola u Nikšiću, a Maksim u Tivtu, kod svojih sinova, kao penzioner. Nikola ima Blaža i Radojicu, a Maksim Milorada, Ratka, Stanka i Mira. Danas, Nikolića u Dulićima ima oko petnaest domova, a ima ih i u Vojvodini; oni su po prvom svjetskom ratu kao solunci dobili zemlju i tamo preselili. Po knjizi Andrije Luburića »Drobnjaci«, Nikolićima je najdalja starina iz Drobnjaka, od stare porodice Nikolića. U Dulićima je bilo vazda bogatih i dobrih domaćina i ljudi. I na Solunskom frontu je učestvovalo nekoliko Nikolića. Andrija Antov Nikolić, iz nacionalnih pobuda, došao je iz Amerike na Skadar, da ratuje s braćom Crnogorcima, protiv vjekovnih neprijatelja Turaka; odstupio preko Albanije na Krf, a docnije prebačen s ostalim Gačanima za Solun. Učestvovao je u svim borbama na Solunu i na proboju Solunskog fronta, gdje se pokazao kao vrlo hrabar borac. I danas ih u Dulićima ima dobrih i poštenih domaćina; imaju vrlo naprednu i dobru omladinu.
    Slava im je Đurđevdan, 6. maj.
    Genealogija: Milorad, Maksim, Sava.

    Izvor: Obrad Višnjić – Golija i Golijani, Trebinje, 1987.

  5. Zoran Nikolic

    Otac mi Dragomir Nikolić iz sela Drajčići kod Prizrena, od oca Janka i majke Natalije. Imao je braću Andjelka, Trifuna i Bogoljuba, i sestru Olgu. Ima li bilo kakavih podataka o ovoj porodici? I koju je Slava?

  6. Branivoje

    Prezivam se Nikolic moji su iz Toplice selo Visoka kod Kursumlije.U te krajeve su dosli iz okoline Raske ili Novog Pazara 1878 god Cukundeda mi se zvao Zarija krsna slava nam je Sv Nikola.

  7. Moji su iy sela Neradina,pored Iriga Srem.Najraniji podaci Nicifor Nikolic rodjen u Neradinu 1789,majka Ana umrla je 1833 u Neradinu.Slava Sveti Mrata-Mratindan.
    Ako neko ima dodatne podatke,bio bih mu yahvalan da se javi.
    Pozdrav
    Dule

  8. Vojislav Ananić

    NIKOLIĆ (p.k). Nikolići (p) su bili poznati vlastelinski rod u Popovu. Smatra se da su daljim porijeklom od kneza Miroslava, brata Stevana Nemanje. Ovoj lozi, vjerovatno, pripadaju i Nikolići koji se u Popovu pominju krajem 14. vijeka. Među njima se spominju i dva kneza, Vukosav i Grgur Nikolić – Vukosavić, sin kneza Vukosava. Krajem 16. vijeka u Popovu se pominju knezovi Jovan i Bogdan Nikolić. Nikolići su, vjerovatno živjeli u Tulju, gdje se nalazi jedna stara čatrnja koju zovu “Nikolića čatrnja” (84:42,43.47. 61.6G.169). Nikolići su živjeli i u Volujcu kod Trebinja, ali su u 17. vijeku promijenili prezime i prozvali se Kneževići (75:1227). Nikolića ima i u Dulićima (Gacko). Nikolići (k), u Orašcu, Proslapu, Rumbocima i Slatini (Prozor), Doljanima (Jablanica), Domanovićima (Čapljina) i u Dužicama (Široki Brijeg). U Orašac su došli iz Proslapa. Zovu ih i Prco. U Proslapu je jedan zaselak po njima nazvan Nikolići. U Rumbocima su ogranak starog roda Milišića. Zovu ih i Džolani. U Slatini su “od roda Nikolića” iz Orašca. U ovo selo Nikolić-Prco došao je iz Ljubunaca “posle okupacije oko 1878.” U Doljane su doselili iz Orašca 1923. godine Potiču od Nikolića-Prca. ima ih i u Prozoru, gdje su došli oko 1903. godine iz Kovačeva Polja (79:71,72.95.112,149.163). U Domanoviće je jednim porodicama Nikolića predak došao iz Metkovića kad je “Vrancuz gradio cestu”, a drugi su starinom iz Broćna. Predak im je došao za “Dadićeva vakta”. U Dužicama su Nikolići starinom iz Stona i zvali su se Mikulići. Došli su u Dužice oko 1800. godine. Slavili su Đurđevdan (59:253.352). Petrić tvrdi da Nikolića nema na području Lištice (189:87).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  9. Ivan Milovanovic

    Postovani Nikolici i citaoci,
    Moje ime je Ivan Milovanovic iz sela Plaskovac tj. deda mi iz sela Ovsiste kod Topole Kragujevacke.

    Zainteresovalo me poreklo nas Milovanovici i zato startovao u izradnju porodicnog stabla.

    Uz pomoc naseg penzionisanog maticara iz sela, koji je odradio knjigu “Selo Ovsiste” i pripremio drugi deo, tj. nastavak, uspeo sam da odradim porodicno stablo 10 kolena u nazad.

    Sad stojim pred problemom. Moj predak Milutin Nikolic sa godistem rodjenja 1773, Slava sv. Luka, doselio se po maticnim i crkvenim knjigama od Sjenice.

    U knjizi “selo Ovsiste” pise ovako:

    “Nikolici dolaze od Sjenice u drugom periodu doseljenja. Naseljavaju se u Dolinu nadomak reke Jasenice. Imaju istu Slavu kao Mijatovici i misle da su sa njima rod. Prvi zapis o Nikolicima nalazimo u tefteru araca iz 1830. gde se pominje Milutinov sin Milovan, a prezime Nikolic se nalazi u spahijskim prihodama iz 1831. godine (Milovan Nikolic).”

    Ako neko od Vas nesto zna ili misli da zna, bio bi mu zahvalan na informacijama.

    Jos jednom u kratkim crtama:
    Milutin Nikolic, 1773, iz Sjenice, Sv. Luka
    Milovan Nikolic, 1798-1871, Sjenica/Ovsiste KG, Sv. Luka
    ili
    Mijatovici iz Sjenice, Slava: Sv. Luka (oko 1800. godine)

    Pozdrav svim dobrim ljudima!

    S’ postovanjem
    Ivan Milovanovic

  10. Mirko

    Dobar dan svima. Moji su rodom iz Vranja i doselili su se u Beograd posle 1. svetskog rata. Slavimo Sv. Jovana i nemamo nikakve informacije odakle su naši. Pradeda mi se zvao Stojan Nikolić, radio je i živeo u Vranju ali ne znam gde je rođen na žalost. Pozdrav svima i hvala za svaku informaciju.
    Mirko