Порекло презимена Марковић

3. фебруара 2012.

коментара: 149

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ МАРКОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Марковић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Била, средња Босна

Крсна слава:

Контакт:
________________________

Марковић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Станојевићи, Бела Црква, Крупањ, Србија

Крсна слава: Томиндан

Контакт:
_________________________

Марковић

Хаплогрупа: R1a

Порекло: Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Марковић

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280

Порекло: Крижевићи, Олово

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

Марковић

Хаплогрупа: J2b M205 род Годијеља

Порекло: Крупице, Пљевља, Црна Гора

Крсна слава: Ђурђевдан

Контакт:
_________________________

Марковић

Хаплогрупа: Q

Порекло: Панчево, Србија

Крсна слава: Аранђеловдан

Контакт:
_________________________

Марковић

Хаплогрупа: I2a DS род С

Порекло: Кожуар, Уб, Србија

Крсна слава: Митровдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

МАРКОВИЋИ

(у Јелиној Гори)

Доселили су се у Јелину Гору из Плане колашинске у другој половини 19. вијека. Од овог братства неки су се одселили у пљеваљски крај, у Водно и Крупице, а једни у Буковицу. У Шаранце су се доселили Мића и Радуле, с породицама, и населили се у Јелиној Гори. Неки од њих су прешли на Луку Перовића.

Једно вријеме су били бројни, све до 1938. године, када се дио овог братства одселио у пљеваљску Буковицу, а у Јелиној Гори су остали браћа Ненад и Милика, са породицама.

Ненад је учесник НОР-а 1941-1945. године, када и гине 1941. године, у борбама против непријатеља на Липову. Остала су му три сина – Радојица, Бошко и Војислав. Од Милике је остао син Милорад.

Далека старина Марковића је из Марковине, одакле су се доселили у Плану колашинску, међу Шаранце, који су у то вријеме ту живјели. Од овог братства су се међу Шаранцима истакли као познати ускоци и јунаци Милутин и Мића у многим бојевима против Турака.

Сада од овог братства нико не живи стално у Јелиној Гори, већ долазе повремено на своја имања, која одржавају сезонски-љети.

Славе Ђурђевдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (149)

Одговорите

149 коментара

 1. Bojana

  Ima li nekoga od Markovića poreklom iz Rovca koji slave sv.Luku. Ja imam rodoslov ali ga još uvek dopunjujem i eto hoću da znam ko su mi dalji dođaci. Ako ima javite mi se na [email protected]
  I ako ima slučajano nekoga ko se preziva Tesačević ili Tresač a da je iz CG. neka mi se javi jer vas ima u Čačku dosta u selu Ostra u tu familiju sam udata i znam da potiču iz C.G.

 2. B Kresanovic

  Kako mogu da stupim u kontakt sa Markovicima iz Olova ,BiH posto moji Kresanovici vode porijeklo od njih?

 3. Shpend Salihi

  Поштованје, мени су неки моји рекли да је моја прабаба. била названа Марија Марковић, којој је у време Турака, рећено да се преобрази у Муслиманку, и да добије име Мејреме, инаће она је била из племена Марковић, живела је у Градићу Штимлје на Космету. По неким мојим истраживанјима колено моје прабабе Марковић, има порекло од породице Кралјевића Марка, из чије породице, су проистекли многи Академици, научници и славни политићари и војне старешине. Инаће из тог племена моје прабабе, дознао сам да имају порекло и славна покојна Мира Марковић, жена часног и славног Слободана Милошевића, Дража Михајловић и Михајло Марковић ценјени академици итд. Инаће ја сам био делегат 11 Конгреса ЦК СК Србије, који се одржао од 12-14 децембра 1988 године. Скратићу дали би неко мого да ми каже, где се налази породица Марковић, из Штимлја, јер бих много хтео да се сретнем са својом родбином.

  Поздрав

  • Marko

   Postovani gospodine Markovici na Kosovu su po mom saznanju od plemena Pavla Orlovica posle kosovskog boje preselili se u Hercegovinu a negdje polovinom 15 vijeka katunska nahija Niksic vasa baka Marija bi mogla bit od razgranate linije Orlovica a tosu Krivokapica ili Martinovica

 4. Млађан

  Поздрав, има ли тко од Марковића са Влашића из села Витовље, славимо Св. Врачеве Козму и Дамјана, волио бих упознати своју фамелију.

 5. Marković iz Novog pazara

  Moja prababa marija se prezivao markovic poreklom je bila iz crne gore podgorice a moj pradeda se zvao Savic bozidar poreklom je bio iz Šumadije, ja kako znam od uvek smo bili poreklom iz Novog pazara ali da su oni došli u Novi Pazar nisam znao.