Порекло презимена Николић

3. фебруар 2012.

коментара: 190

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ НИКОЛИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Николић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Чачак, Србија

Крсна слава: Лазаревдан

Контакт:
_________________________

Николић

Хаплогрупа: R1a L1280 општи кластер

Порекло: Југославија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Николић

Хаплогрупа: Е1b род Куча

Порекло: Кржања, Подгорица, Црна Гора

Крсна слава: Митровдан

Контакт:
_________________________

Николић

Хаплогрупа: I2a DS род У

Порекло: Босна и Херцеговина

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Николић

Хаплогрупа: I2a DS род Ђ

Порекло: Гркиња, Гаџина Хан, Заплање, Сrбија

Крсна слава: Ђурђиц

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

 

НИКОЛИЋИ у селу Дулићи код Гацка воде поријекло од братства Грбљановића, које је некада живјело у Дробњаку, одакле се иселило у Озриниће, код Никшића, а одатле у мјесто Баљке, код Билеће. Из Баљака Никола се одсели у Дулиће, гдје се његови потомци по њему прозваше Николићи.

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (190)

Одговорите

190 коментара

  1. Milan Jocić

    Po majčinoj liniji sam Nikolić iz sela Strmova Bačevci na Drini.Deda se zvao Radenko, pradeda se zvao Kosta Nikolić a čukundeda Jevta.Slavili su svetog Nikolu.
    Ako neko ima podataka dalje u proslost nek javi.Pozdrav

  2. Olivera

    Moj deda Andrija Nikolic je slavio Svetog Nikolu a ziveo je u selu Cerje kod Nisa. Jedino sto znam je da smo imali rodjake u Cacku i okolini Cacka. Bas bih volela da saznam nesto vise o mom poreklu…

  3. Olivera

    Pradeda se zvao Aleksandar a cukundeda Pavle..to je sve sto znam.. 🙁

  4. Војислав Ананић

    НИКОЛИЋИ, 3 куће на Крсцу

    Дошао је Ђоко Станојев као емигрант из Дулића, од Гацка, године 1882. и настанио се на Крсцу. Одмах се почео бавити трговином, зарадио новац и почео куповати земљу. Стекао је лијеп посјед, а поред земљорадње, држао је и бакалску радњу на Крсцу. Имао је сина Пека, који је у рату 1944. године, нестао негдје у Албанији. Ова година није поуздана, можда је то било и 1945., али је умро или погинуо, без насљедства. Негдје касније, емигрира из Гацка и Ђоков рођак Сава и настани се поред Ђока, на Крсцу. Сава је имао два сина — Николу и Максима, који данас живе — Никола у Никшићу, а Максим у Тивту, код својих синова, као пензионер. Никола има Блажа и Радојицу, а Максим Милорада, Ратка, Станка и Мира. Данас, Николића у Дулићима има око петнаест домова, а има их и у Војводини; они су по првом свјетском рату као солунци добили земљу и тамо преселили. По књизи Андрије Лубурића »Дробњаци«, Николићима је најдаља старина из Дробњака, од старе породице Николића. У Дулићима је било вазда богатих и добрих домаћина и људи. И на Солунском фронту је учествовало неколико Николића. Андрија Антов Николић, из националних побуда, дошао је из Америке на Скадар, да ратује с браћом Црногорцима, против вјековних непријатеља Турака; одступио преко Албаније на Крф, а доцније пребачен с осталим Гачанима за Солун. Учествовао је у свим борбама на Солуну и на пробоју Солунског фронта, гдје се показао као врло храбар борац. И данас их у Дулићима има добрих и поштених домаћина; имају врло напредну и добру омладину.
    Слава им је Ђурђевдан, 6. мај.
    Генеалогија: Милорад, Максим, Сава.

    Извор: Обрад Вишњић – Голија и Голијани, Требиње, 1987.

  5. Zoran Nikolic

    Otac mi Dragomir Nikolić iz sela Drajčići kod Prizrena, od oca Janka i majke Natalije. Imao je braću Andjelka, Trifuna i Bogoljuba, i sestru Olgu. Ima li bilo kakavih podataka o ovoj porodici? I koju je Slava?

  6. Branivoje

    Prezivam se Nikolic moji su iz Toplice selo Visoka kod Kursumlije.U te krajeve su dosli iz okoline Raske ili Novog Pazara 1878 god Cukundeda mi se zvao Zarija krsna slava nam je Sv Nikola.

  7. Moji su iy sela Neradina,pored Iriga Srem.Najraniji podaci Nicifor Nikolic rodjen u Neradinu 1789,majka Ana umrla je 1833 u Neradinu.Slava Sveti Mrata-Mratindan.
    Ako neko ima dodatne podatke,bio bih mu yahvalan da se javi.
    Pozdrav
    Dule

  8. Војислав Ананић

    НИКОЛИЋ (п.к). Николићи (п) су били познати властелински род у Попову. Сматра се да су даљим поријеклом од кнеза Мирослава, брата Стевана Немање. Овој лози, вјероватно, припадају и Николићи који се у Попову помињу крајем 14. вијека. Међу њима се спомињу и два кнеза, Вукосав и Гргур Николић – Вукосавић, син кнеза Вукосава. Крајем 16. вијека у Попову се помињу кнезови Јован и Богдан Николић. Николићи су, вјероватно живјели у Туљу, гдје се налази једна стара чатрња коју зову “Николића чатрња” (84:42,43.47. 61.6Г.169). Николићи су живјели и у Волујцу код Требиња, али су у 17. вијеку промијенили презиме и прозвали се Кнежевићи (75:1227). Николића има и у Дулићима (Гацко). Николићи (к), у Орашцу, Прослапу, Румбоцима и Слатини (Прозор), Дољанима (Јабланица), Домановићима (Чапљина) и у Дужицама (Широки Бријег). У Орашац су дошли из Прослапа. Зову их и Прцо. У Прослапу је један заселак по њима назван Николићи. У Румбоцима су огранак старог рода Милишића. Зову их и Џолани. У Слатини су “од рода Николића” из Орашца. У ово село Николић-Прцо дошао је из Љубунаца “после окупације око 1878.” У Дољане су доселили из Орашца 1923. године Потичу од Николића-Прца. има их и у Прозору, гдје су дошли око 1903. године из Ковачева Поља (79:71,72.95.112,149.163). У Домановиће је једним породицама Николића предак дошао из Метковића кад је “Вранцуз градио цесту”, а други су старином из Броћна. Предак им је дошао за “Дадићева вакта”. У Дужицама су Николићи старином из Стона и звали су се Микулићи. Дошли су у Дужице око 1800. године. Славили су Ђурђевдан (59:253.352). Петрић тврди да Николића нема на подручју Лиштице (189:87).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  9. Ivan Milovanovic

    Postovani Nikolici i citaoci,
    Moje ime je Ivan Milovanovic iz sela Plaskovac tj. deda mi iz sela Ovsiste kod Topole Kragujevacke.

    Zainteresovalo me poreklo nas Milovanovici i zato startovao u izradnju porodicnog stabla.

    Uz pomoc naseg penzionisanog maticara iz sela, koji je odradio knjigu “Selo Ovsiste” i pripremio drugi deo, tj. nastavak, uspeo sam da odradim porodicno stablo 10 kolena u nazad.

    Sad stojim pred problemom. Moj predak Milutin Nikolic sa godistem rodjenja 1773, Slava sv. Luka, doselio se po maticnim i crkvenim knjigama od Sjenice.

    U knjizi “selo Ovsiste” pise ovako:

    “Nikolici dolaze od Sjenice u drugom periodu doseljenja. Naseljavaju se u Dolinu nadomak reke Jasenice. Imaju istu Slavu kao Mijatovici i misle da su sa njima rod. Prvi zapis o Nikolicima nalazimo u tefteru araca iz 1830. gde se pominje Milutinov sin Milovan, a prezime Nikolic se nalazi u spahijskim prihodama iz 1831. godine (Milovan Nikolic).”

    Ako neko od Vas nesto zna ili misli da zna, bio bi mu zahvalan na informacijama.

    Jos jednom u kratkim crtama:
    Milutin Nikolic, 1773, iz Sjenice, Sv. Luka
    Milovan Nikolic, 1798-1871, Sjenica/Ovsiste KG, Sv. Luka
    ili
    Mijatovici iz Sjenice, Slava: Sv. Luka (oko 1800. godine)

    Pozdrav svim dobrim ljudima!

    S’ postovanjem
    Ivan Milovanovic

  10. Мирко

    Добар дан свима. Моји су родом из Врања и доселили су се у Београд после 1. светског рата. Славимо Св. Јована и немамо никакве информације одакле су наши. Прадеда ми се звао Стојан Николић, радио је и живео у Врању али не знам где је рођен на жалост. Поздрав свима и хвала за сваку информацију.
    Мирко