Порекло презимена Николић

3. фебруар 2012.

коментара: 190

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ НИКОЛИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Николић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Чачак, Србија

Крсна слава: Лазаревдан

Контакт:
_________________________

Николић

Хаплогрупа: R1a L1280 општи кластер

Порекло: Југославија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Николић

Хаплогрупа: Е1b род Куча

Порекло: Кржања, Подгорица, Црна Гора

Крсна слава: Митровдан

Контакт:
_________________________

Николић

Хаплогрупа: I2a DS род У

Порекло: Босна и Херцеговина

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Николић

Хаплогрупа: I2a DS род Ђ

Порекло: Гркиња, Гаџина Хан, Заплање, Сrбија

Крсна слава: Ђурђиц

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

 

НИКОЛИЋИ у селу Дулићи код Гацка воде поријекло од братства Грбљановића, које је некада живјело у Дробњаку, одакле се иселило у Озриниће, код Никшића, а одатле у мјесто Баљке, код Билеће. Из Баљака Никола се одсели у Дулиће, гдје се његови потомци по њему прозваше Николићи.

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (190)

Одговорите

190 коментара

  1. nikola

    Postovani,
    prezivam se Nikolic i zelio bi da saznam vise o svom porijeklu. Moji Nikolici su iz Snjegotine kod Teslica. Krsna slava nam je Sveti Ignjatije Bogonosac. Cukundjed mi se zvao Jakov.

  2. Ivan

    Postovani,

    prezivam se Nikolic. Mi smo iz sela Kumanica pored Ivanjice u jugozapadnoj Srbiji. Deda mi se zvao Mileta, pradeda Mato, rodjen 1807. Slavimo Djurdjevdan. Deda Mileta je imao bracu – Urosa, Veljka i Mihajla, kao i sestre – Ilinku i Zlatu.

  3. MIODRAG

    ŽIVIM U VELIKM CRLJENIMA . MOJ OTAC JOVAN JE DOŠAO IZ RIJEKE , HRVATSKA, A POREKLOM JE SA GORNJE KRŽANJE . KUČI . CRNA GORA .

  4. Marina

    Pozdrav. Prezivam se Nikolic, iz Beograda sam. Deda mi je pricao da su nasi pretci dosli iz okoline Prilepa ( Makedonija) u Srbiju u 19. veku. Pradeda se zvao Cedomir iz Mirijeva je, stolar po zanimanju. Slavimo Arandjeldovan. To je sve sto znam 🙁

    • Gordana Nikolić

      Marina, ja sam Nikolić. Moji slave Sv. Arandjela. Poreklom smo iz C Gore sa Čeva Ozrinići. Možda smo neki dalji rod. Moj deda je došao 1905. U Srbiju kod Prokuplja, kao dete.

      • Denis

        Pozdrav,da li znate rodoslov tj.da li je vas predak pre dolaska u prokuplje imao neku bracu mozda i njihova imena.moji su nikolici,slavimo sv.arhangela mihaila.samo imam info.da smo sa čeva ali imena nemam.moj se deda zvao ilija i dosao je u arandjelovac ne znamo odakle.sad pokusavam da povezem linijski.unapred hvala na informacijama

      • Ilija

        Nekoliko Nikolića je došlo sa Čeva Istorijski Izvor: Vujadin B. Rudić „Stanovništvo Toplice“, SANU posebna izdanja, knjiga 17, 1977. Strane 69. Moj pradeda Ilija od oca Šćepana takođe 1906 u okolinu Prokuplja. Aranđelovdan nam je slava vekovima koliko znam.

  5. Moj deda po majci se zvao Petar Nikolic, rodjen je 1912. u selu Prnjavor na Fruškoj Gori (manastir Krušedol). Krsna slava mu je bila Sveti Toma. Imalo je i tzv špicname Lubenić.
    Da li znate koje je poreklo te porodice i da li mozda u manastiru Krušedol bih mogao da se raspitam o predacima?
    Hvala unapred

  6. Vladan Nikolic

    Citam komentare ali nigde ne procitah….Moj pradeda Arandjel je iz sela Stupnica kod Leskovca pa deda Mladen i otac Perica i ja na kraju jedini ostao . Krsna slava je sv.Toma . Gde mogu da nadjem poreklo dolaska u ove krAjeve ili da mi neko kaze. Unapred hvala.

  7. Зоран Николић

    Ја сам Зоран Николић из Ваљева. Крсна слава јесте нам Св. Јован. Прадеда Милорад и његов брат Маринко дошли су из околине Никшића. Како да сазнам више и дубље о пореклу, могу ли рачунати на помоћ Вашег поштованог сајта ? Моје знање такође је скромно и о пореклу баке Јелисавете, за коју знам да је у Ваљево дошла породично у другој деценији 20 . века, Обрадовићи из Тепаца, као десетогодишњакиња. Моја искрена захвалност за какву, и најмању помоћ, до које би Ваш цењени труд довео…
    Зоран Николић

  8. vojislav ananić

    На ФОРУМУ се 3. септембра 2016. Рамбо Џ. Реџовић интересовао за порекло хумских Николића. Не знам да ли је мислио има ли данас жив још неко од потомака те династије, или о њиховом пореклу уопште. О пореклу Николића сам писао доста, што је и објављено на сајту “Порекло” 3. фебруара 2012.
    О хумским Николићима, прилажем и овај линк:
    http://www.stratilat.org/forum/index.php?topic=84.15;wap2

    ДИНАСТИЈА НИКОЛИЋ
    ——————————————————————————————————————

    Такође је на ФОРУМУ било питање и о српском принцу ВЛГДРАГУ. И о њему прилажем линк:
    http://www.vaza.co.rs/index.phpoption=com_content&view=article&id=159:dici&catid=44:arheologija&Itemid=213

    ВЛГДАРГ
    ___________________________________________________________________

    Молим историчаре да ми одговоре, да ли је српски јунак Милош Обилић уствари Никола Вратковић, брат кнегиње Милице, који је столовао у Ивановој Кули, код Куршумлије?
    Хвала на одговору!
    Војислав

    • Иако ово није мјесто за овакво питање и одговор, прича о Милошу Обилићу и Николи Вратковићу је само нагађање.

      Татомир Вукановић, Дреница, друга српска Света Гора, Треће издање, Београд, 2005. стр. 90 и 91.
      У боју на пољу Косову, Мурата је убио легендарни витез Милош Обилић. Према традицији Срба у Метохији, када се доселио у Дреницу, Милош је основао село Копилић, данас Милош Обилић – Копилић. У то време, од села Рудник у Метохијском Подгору, па до Горњег Копилића, налазило се тако густо насеље, да је ”мачка с куће на кућу прелазила”.
      По предању, мајка је Милоша Обилића родила у дворцу браће Војиновић у Вучитрну и није хтела да каже с ким је зачела. У катастарском попису области Бранковића из 1455. помињу се села Горњи и Доњи Копилић, као што народ и данас говори, иако су српске власти, након Првог балканског рата 1912. ово замениле називом Обилићево – Обилић.
      Према легенди из Дренице, Милоша Обилића, чобанче од осам година, нашао је цар Душан и узео код себе на двор. Кажу да је Милошева мајка имала тако велике сисе да их је при ходу морала преко рамена забацивати. Кад је то цар видио, рекао је: ”Од кобиле и ждребе” – па су га по томе и прозвали – Кобилић.
      По традицији Срба на Косову, Милош Обилић је копиле Војихне, зета цара Душана. Када се родило у Вучитрну, дете је одмах склоњено у Дреницу, у близини Овчарева и Тушиља где су чуване овце Немањића. Милош је углавном живио у овом селу, које је по њему и названо Копилић. Тамо се и данас налазе рушевине његовог двора и воденице.