Poreklo prezimena Nikolić

3. februar 2012.

komentara: 190

[toggle title=”TESTIRANI NIKOLIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Nikolić

Haplogrupa: I2a

Poreklo: Čačak, Srbija

Krsna slava: Lazarevdan

Kontakt:
_________________________

Nikolić

Haplogrupa: R1a L1280 opšti klaster

Poreklo: Jugoslavija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Nikolić

Haplogrupa: E1b rod Kuča

Poreklo: Kržanja, Podgorica, Crna Gora

Krsna slava: Mitrovdan

Kontakt:
_________________________

Nikolić

Haplogrupa: I2a DS rod U

Poreklo: Bosna i Hercegovina

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Nikolić

Haplogrupa: I2a DS rod Đ

Poreklo: Grkinja, Gadžina Han, Zaplanje, Srbija

Krsna slava: Đurđic

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

 

NIKOLIĆI u selu Dulići kod Gacka vode porijeklo od bratstva Grbljanovića, koje je nekada živjelo u Drobnjaku, odakle se iselilo u Ozriniće, kod Nikšića, a odatle u mjesto Baljke, kod Bileće. Iz Baljaka Nikola se odseli u Duliće, gdje se njegovi potomci po njemu prozvaše Nikolići.

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (190)

Odgovorite

190 komentara

  1. nikola

    Postovani,
    prezivam se Nikolic i zelio bi da saznam vise o svom porijeklu. Moji Nikolici su iz Snjegotine kod Teslica. Krsna slava nam je Sveti Ignjatije Bogonosac. Cukundjed mi se zvao Jakov.

  2. Ivan

    Postovani,

    prezivam se Nikolic. Mi smo iz sela Kumanica pored Ivanjice u jugozapadnoj Srbiji. Deda mi se zvao Mileta, pradeda Mato, rodjen 1807. Slavimo Djurdjevdan. Deda Mileta je imao bracu – Urosa, Veljka i Mihajla, kao i sestre – Ilinku i Zlatu.

  3. MIODRAG

    ŽIVIM U VELIKM CRLJENIMA . MOJ OTAC JOVAN JE DOŠAO IZ RIJEKE , HRVATSKA, A POREKLOM JE SA GORNJE KRŽANJE . KUČI . CRNA GORA .

  4. Marina

    Pozdrav. Prezivam se Nikolic, iz Beograda sam. Deda mi je pricao da su nasi pretci dosli iz okoline Prilepa ( Makedonija) u Srbiju u 19. veku. Pradeda se zvao Cedomir iz Mirijeva je, stolar po zanimanju. Slavimo Arandjeldovan. To je sve sto znam 🙁

    • Gordana Nikolić

      Marina, ja sam Nikolić. Moji slave Sv. Arandjela. Poreklom smo iz C Gore sa Čeva Ozrinići. Možda smo neki dalji rod. Moj deda je došao 1905. U Srbiju kod Prokuplja, kao dete.

      • Denis

        Pozdrav,da li znate rodoslov tj.da li je vas predak pre dolaska u prokuplje imao neku bracu mozda i njihova imena.moji su nikolici,slavimo sv.arhangela mihaila.samo imam info.da smo sa čeva ali imena nemam.moj se deda zvao ilija i dosao je u arandjelovac ne znamo odakle.sad pokusavam da povezem linijski.unapred hvala na informacijama

      • Ilija

        Nekoliko Nikolića je došlo sa Čeva Istorijski Izvor: Vujadin B. Rudić „Stanovništvo Toplice“, SANU posebna izdanja, knjiga 17, 1977. Strane 69. Moj pradeda Ilija od oca Šćepana takođe 1906 u okolinu Prokuplja. Aranđelovdan nam je slava vekovima koliko znam.

  5. Moj deda po majci se zvao Petar Nikolic, rodjen je 1912. u selu Prnjavor na Fruškoj Gori (manastir Krušedol). Krsna slava mu je bila Sveti Toma. Imalo je i tzv špicname Lubenić.
    Da li znate koje je poreklo te porodice i da li mozda u manastiru Krušedol bih mogao da se raspitam o predacima?
    Hvala unapred

  6. Vladan Nikolic

    Citam komentare ali nigde ne procitah….Moj pradeda Arandjel je iz sela Stupnica kod Leskovca pa deda Mladen i otac Perica i ja na kraju jedini ostao . Krsna slava je sv.Toma . Gde mogu da nadjem poreklo dolaska u ove krAjeve ili da mi neko kaze. Unapred hvala.

  7. Zoran Nikolić

    Ja sam Zoran Nikolić iz Valjeva. Krsna slava jeste nam Sv. Jovan. Pradeda Milorad i njegov brat Marinko došli su iz okoline Nikšića. Kako da saznam više i dublje o poreklu, mogu li računati na pomoć Vašeg poštovanog sajta ? Moje znanje takođe je skromno i o poreklu bake Jelisavete, za koju znam da je u Valjevo došla porodično u drugoj deceniji 20 . veka, Obradovići iz Tepaca, kao desetogodišnjakinja. Moja iskrena zahvalnost za kakvu, i najmanju pomoć, do koje bi Vaš cenjeni trud doveo…
    Zoran Nikolić

  8. vojislav ananić

    Na FORUMU se 3. septembra 2016. Rambo DŽ. Redžović interesovao za poreklo humskih Nikolića. Ne znam da li je mislio ima li danas živ još neko od potomaka te dinastije, ili o njihovom poreklu uopšte. O poreklu Nikolića sam pisao dosta, što je i objavljeno na sajtu “Poreklo” 3. februara 2012.
    O humskim Nikolićima, prilažem i ovaj link:
    http://www.stratilat.org/forum/index.php?topic=84.15;wap2

    DINASTIJA NIKOLIĆ
    ——————————————————————————————————————

    Takođe je na FORUMU bilo pitanje i o srpskom princu VLGDRAGU. I o njemu prilažem link:
    http://www.vaza.co.rs/index.phpoption=com_content&view=article&id=159:dici&catid=44:arheologija&Itemid=213

    VLGDARG
    ___________________________________________________________________

    Molim istoričare da mi odgovore, da li je srpski junak Miloš Obilić ustvari Nikola Vratković, brat kneginje Milice, koji je stolovao u Ivanovoj Kuli, kod Kuršumlije?
    Hvala na odgovoru!
    Vojislav

    • Iako ovo nije mjesto za ovakvo pitanje i odgovor, priča o Milošu Obiliću i Nikoli Vratkoviću je samo nagađanje.

      Tatomir Vukanović, Drenica, druga srpska Sveta Gora, Treće izdanje, Beograd, 2005. str. 90 i 91.
      U boju na polju Kosovu, Murata je ubio legendarni vitez Miloš Obilić. Prema tradiciji Srba u Metohiji, kada se doselio u Drenicu, Miloš je osnovao selo Kopilić, danas Miloš Obilić – Kopilić. U to vreme, od sela Rudnik u Metohijskom Podgoru, pa do Gornjeg Kopilića, nalazilo se tako gusto naselje, da je ”mačka s kuće na kuću prelazila”.
      Po predanju, majka je Miloša Obilića rodila u dvorcu braće Vojinović u Vučitrnu i nije htela da kaže s kim je začela. U katastarskom popisu oblasti Brankovića iz 1455. pominju se sela Gornji i Donji Kopilić, kao što narod i danas govori, iako su srpske vlasti, nakon Prvog balkanskog rata 1912. ovo zamenile nazivom Obilićevo – Obilić.
      Prema legendi iz Drenice, Miloša Obilića, čobanče od osam godina, našao je car Dušan i uzeo kod sebe na dvor. Kažu da je Miloševa majka imala tako velike sise da ih je pri hodu morala preko ramena zabacivati. Kad je to car vidio, rekao je: ”Od kobile i ždrebe” – pa su ga po tome i prozvali – Kobilić.
      Po tradiciji Srba na Kosovu, Miloš Obilić je kopile Vojihne, zeta cara Dušana. Kada se rodilo u Vučitrnu, dete je odmah sklonjeno u Drenicu, u blizini Ovčareva i Tušilja gde su čuvane ovce Nemanjića. Miloš je uglavnom živio u ovom selu, koje je po njemu i nazvano Kopilić. Tamo se i danas nalaze ruševine njegovog dvora i vodenice.