Порекло презимена Лазаревић Reviewed by Momizat on . [toggle title="ТЕСТИРАНИ ЛАЗАРЕВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ"] Лазаревић (Илијини) Хаплогрупа: R1a Z280 L1280 Порекло: Јасеница, Зворник, Република Српска Један [toggle title="ТЕСТИРАНИ ЛАЗАРЕВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ"] Лазаревић (Илијини) Хаплогрупа: R1a Z280 L1280 Порекло: Јасеница, Зворник, Република Српска Један Rating: 0
You Are Here: Home » Аутори » Војислав Ананић » Порекло презимена Лазаревић

Порекло презимена Лазаревић

ТЕСТИРАНИ ЛАЗАРЕВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ

Лазаревић (Илијини)

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280

Порекло: Јасеница, Зворник, Република Српска

Један род са Петровићима / Видовићима, Милошевићима, Лазаревићима (Стевиним), Ракановићима / Гајићима, Васићима / Филиповићима

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
___________________________

Лазаревић (Стевини)

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280

Порекло: Јасеница, Зворник / огранак Лазаревића (Стевини) су Лазаревићи у Роћевићу, Зворник, Република Српска

Један род са Видовићима, Милошевићима, Ракановићима / Гајићима, Васићима / Петровићима, Лазаревићима (Илијиним) / Филиповићима

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

Лазаревић

Хаплогрупа: E1b род Ђ

Порекло: Гунцати, Барајево, Србија

Крсна слава: Ђурђевдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ЛАЗАРЕВИЋИ

(живе на Годијељима)

Воде поријекло од Лазара, сина Радоја Давидова Годијеља, Давид је син Пејана Годијеља, који се први доселио на Годијеље. Радоје Давидов Годијељ био је истакнути јунак кога је погубио Сулејман-паша Скопљак у петњичком засеоку Пушини 1806. године. Остао му је син Лазар по коме се његови потомци: Милосав, Василије, Милан и Бојо прозваше Лазаревићи.

Милосав је имао Неђељка и Милуна. Видоје Неђељков, са својом супругом Милевом, кћерком Заја Мијовића, и са својим старијим синовима Митром и Савом били су познати активисти у НОП-у. Иако у одмаклим годинама живота, Видоје је учествовао у бици на Пљевљима 1. децембра 1941. године. Душан, брат Видојев, заробљен је 1943. године и интерниран у Њемачку, гдје је у логорима остао до краја рата. Милосав Милунов је ухапшен 1943. године од стране четника, који су га предали Нијемцима и они су га стријељали у децембру 1943. године у Фармацима код Подгорице.

Василије Лазарев имао је сина Лазара, званог „Шубара“, а овај има Василија чија су дјеца били активни учесници НОП- а. Ћерка Драгиња, због своје активности, осуђена је на сто једну годину робије од стране италијанског суда, након чега је спроведена у Италију на издржавање казне, гдје је у Венецији подлегла затворској тортури. Драгињина браћа Милорад и Лазар били су борци 7. омладинске црногорске бригаде од њеног оснивања.

Бојо Лазарев имао је синове Нова и Јована. Новова породица је активно учествовала у НОР-у од 1941. године. Новова жена Љубица, родом од Машића са Дужи, била је права партизанска мајка. Њена кућа, иако сиромашна, увијек је била отворена за борце и била је право уточиште за све добронамјернике. Син Велимир је један од организатора устанка у општини Шавник; погинуо је 1. децембра 1941. године у бици на Пљевљима као замјеник политичког комесара Ускочко-дробњачког батаљона. Сестра Даница скинула је пушку са мртвог брата и од ње се није одвајала до херојске погибије на Јабланици 21. фебруара 1943. године, као припадник Четврте црногорске пролетерске бригаде. И Радомир Новов, брат Велимиров и Драгињин, припадник је НОП-а од првих устаничких дана и у строју Петог батаљона Четврте црногорске бригаде од њеног оснивања, па у Пратећем батаљону ВШ. Он је ратни војни инвалид и носилац Партизанске споменице 1941.

Јован Бојов интерниран је као седамдесетогодишњак 1943. године од стране Нијемаца. Спроведен је у Београд, гдје се губи сваки траг овог старог ратника из првих ратова и великог патриоте и родољуба.

За ову породицу се може с правом рећи да је скоро сва учествовала у НОР-у.

Лазаревића има исељених у разне крајеве наше земље.

Славе Томиндан.

________________

ЛАЗАРЕВИЋИ

(на Грацу)

О поријеклу Лазаревића речено је у дијелу о Митровићима. Садашње презиме су добили по Лазару Милутинову Митровићу, који је на Градац дошао око 1820. године на имање Зука Аџимусића. У некој свађи Лазар убије Зука. Послије погибије Смаил-аге Ченгића на Мљетичку, 1840. године, преселе се на Малинско, гдје су живјели четрдесетак година. Када је Дед-ага нападао на ускочка села, у одбрани Ускока истакли су се Митровићи – Лазар, Митар-Шуле и Мина. Лазар је био познати хајдук, који је дуго четовао и Турцима много зла нанио. Имао је пет синова: Јована, Стевана, Јоксима, Миладина и Радована, од којих су Стеван, Јоксим и Миладин, са својим стрицем Иваном, погинули као хајдуци негдје поред Лима. Од Јована су били Ђорђије, Милосав и Стеван, а од Радована Мијат и Теофил.

Ђуро Лазаревић са Граца погинуо је на Мојковцу 7. јануара 1916. године као ратник у саставу Ускочког батаљона.

Лазаревићи живе на Грацу и нијесу у сродству с Лазаревићима на Годијељима.

Славе Спасовдан.

___________________

ЛАЗАРЕВИЋИ у околини Шапца поријеклом су од Лазаревића са Превиша. Од њих је био чувени јунак из Првог српског устанка – поп Лука Лазаревић. Лазаревићи из села Рогама код Подгорице казују да су од Лазаревића са Превиша.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам


Коментари (49)

  • Милодан

    Порекло бројнијих фамилија-презимена ваљевске Тамнаве по књизи „Антропогеографија ваљевске Тамнаве“ Љубомире Љубе Павловића, издање 1912. године.
    Место-када су досељени-одакле су досељени-Крсна слава-напомена.
    ЛАЗАРЕВИЋ

    -Свилеува*, прва половина 18. века, Бирач, Јовањдан.
    *Лазаревићи у Свилеуви су потомци Лазара, једног од тројице браће, досељених из Бирча у ово село. У селу се зову још: Бајићи и Станојчићи и увек су се истицали богатством, видним политичким радњама и умешношћу у управи народним пословима. Ова је породица дала селу и Српству доста свештеника, кнезова и других угледних личности. Из ње су кнез Ранко Лазаревић, војовда Лука Лазаревић и многе друге личности.
    -Новаци*, прва половина 18. века, Осат, лазаревдан.
    *Лазаревићи из Новака су од исте породице од које су и Перићи у Стублинама и Живковићи у Гвозденовићу. Данас су богата, угледна и врло велика сеоска задруга.
    -Бањани-1, друга половина 18. века, Доња Буковица у Подгорини, Никољдан, повећа задруга.
    -Бањани-2, друга половина 18. века, Равнаја у Рађевини, Никољдан.
    -Вукона, друга половина 18. века, Брезовица у Рађевини, Јовањдан.
    -Зукве, друга половина 18. века, Ситарице у Подгорини, Лазаревдан.
    -Радуша, друга половина 18. века, Клинци у Колубари, Михољдан, велика задруга.
    -Степање, друга половина 18. века, Пипери, Св. Григорије, од бајевачких Катанића.
    -Бргуле, после 1827. године, Звиздар у области, Ђурђиц.
    -Бровић, после 1827. године, Шуме – Стари Влах, Митровдан, доселио се као занатлија.
    -Грабовац, после 1827. године, Осат, Стевањдан.
    -Дрен-1, после 1827. године, Јаково у Срему, Јовањдан.
    -Дрен-2, после 1827. године, Шимановци у Срему, Јовањдан.
    -Звечка, после 1827. године, суседни Грабовац, Никољдан.
    -Звиздар, после 1827. године, Бранковина, Алимпијевдан.
    -Паљуви, после 1827. године, Степање у околини, Аранђеловдан.
    -Рубрибреза-1, после 1827. године, Сакуља у Јадру, Никољдан.
    -Рубрибреза-2, после 1827. године, Осат, Јовањдан.
    -Скела, после 1827. године, Босанска Градишка, Ђурђевдан.
    -Трлић, после 1827. године, Горња Буковица у Подгорини, Јовањдан.

    Одговори
  • IRINA LAZAREVIC

    ZNAM DA MI PORODICA VODI POREKLO IZ SELA SUME STARI VLAH,DA SE PRETPOSTAVLJA DA POTICU OD PORODICE TOTOVIC IZ ISTOG SELA, DA MI JE PRADEDA MILIVOJ LAZARAVIC, DA JE RODJEN U SELU BROVIC, ALI NE NAM IME NJEGOVOG OCA I MAJKE I DA BIH VOLELA DA SAZNAM STO JE MOGUCE VISE O PRECIMA.SLAVIMO MITROVDAN.

    Одговори
  • estavella

    Lazarevici iz Brankovine takodje vode zajednicko poreklo sa istima iz svileuve kao i sa Nenadovicima kako su se prvo prezivali u Bircu…

    Одговори
  • Милодан

    Фамилије-презимена Лазаревић по местима живљења и Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Лазаревић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Балиновић
    -Ба (Бах)
    -Бобова
    -Бранковина
    -Доња Буковица-1
    -Доња Буковица-2
    -Врагочаница
    -Команице
    -Јајчић
    -Лесковице
    -Лозница
    -Мајиновић
    -Мионица-1
    -Мионица-2
    -Рајковић
    -Санковић
    -Цветановци-1
    -Цветановци-2

    Одговори
  • Милодан

    Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Лазаревић.
    Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Лазаревић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Жупањац
    -Барајево
    -Бистрица
    -Брајковац
    -Велики Црљени
    -Венчани
    -Вреоци
    -Гунцате
    -Даросава
    -Дражевац
    -Зеоке
    -Јунковац
    -Конатице
    -Лазаревац
    -Мали Црљени
    -Мељак
    -Рудовци
    -Сакуље
    -Степојевац
    -Стрмово
    -Стубица
    -Трбушница
    -Шопић

    Одговори
  • Милодан

    Презимена-фамилије у Шумадији, Лазаревић.
    Према књизи „Етнолошка грађа о Шумадинцима“академика Јована Ердељановића, прво постхумно издање 1948. године – последње издање Службени Гласник и САНУ – Едиција „Корени“ 2011. године у склопу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“.

    -Горње Јарушице
    -Орашац
    -Мала Плана
    -Ракинац
    -Церовац
    -Црни Кал

    Одговори
  • Marko

    Лазаревића је било у Велинићима-Вељем селу у Горњем Ораховцу.Овде су се доселили највероватније из Гацка или околине још у време турске владавине.Ту су,по предању,протерали турке и населили се.Живко Лазаревић се из Велинића преселио на Цетиње и изродио синове Божа,Јова и Пера.Божо је имао сина Љуба и кћерку Данку која данас живи у Лондону.Јово,ожењен Вјекославом рођ.Зобарић из Загреба, је имао сина Гојка и кћерке Ружицу,Смиљку и Босиљку које су живеле у Сенти.Перо се није женио и није имао порода.Гојко,ожењен Јеленом рођ.Гал, је имао синове Јована и Бојана.Јован,који живи у Веле-пољу код Ниша и ожењен Милом рођ.Стојановић, има сина Бојана који живи у Рио де Жанеиру и ожењен је Аланом …… Лазаревић, и кћерку Татјану Павловић удату за Стојана Павловића, која живи у Брусу и има кћерку Сару и сина Петра.Бојан,који живи у Брусу,ожењен Даницом рођ.Микић, има сина Марка ожењеног Маријом рођ.Живковић, који живи у Нишу и има сина Бодина Лазаревића.
    Лазаревића има у Рисну -Мило Лазаревић са породицом и у Перасту.Има их и у Грбљу и Бигову али нису у сродству са Лазаревићима из Велинића.
    Крсна Слава је Свети Јован,6 октобра.
    Ово је тек мали део описа фамилије Лазаревић из Велинића.

    Одговори
  • Милодан

    Фамилије-презимена Лазаревић по местима живљења. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Соколска нахија“.

    -Доња Буковица
    -Горња Љубовиђа
    -Савковићи
    -Зарожје
    -Јеловик
    -Бајина Башта
    -Заовине

    Одговори
  • milo lazarevic

    My grandfather Ilija Lazarevic was born in Grbalj Montenegro and so was my father Ivo Lazarevic died in New York in 1990. All of my adult life I lived in the USA and know nothing about the origin of my family. I will be grateful if anyone can help me.
    Thank you.
    Milo Lazarevic

    Одговори
    • Небојша

      Lazarevic family from Grbalj were lived in village „Đuraševići“. They originates from the fraternity LJUBANOVIĆ. They are natives of the area (14th century).

      According to some information, family LJUBANOVIĆ (Ljubatović) originate from Trebinje, of brotherhood Kresojević. I’m not sure is this a true.

      Одговори
    • Lazar

      Did your father participated in WW2 as comander of the Chetnik units of Draza Mihajlović in Montenegro?
      Does the name Priest Stoiljko Kajevic(From Chicago), Bosko „The Yugo“ Radonich or SOPO organization, mean something ?

      Одговори
  • Небојша

    Чини се да постоји више несродних Лазаревића у овом крају. Једни су пореклом из Херцеговине, од неког Лазара.

    Неспорно је да се једни Лазаревићи веома рано помињу у Грбљу и околини. Веома су утицајно братство.

    Неки аутори сматрају да су Хребељановићи/Лазаревићи пореклом из Грбља у Боки, где су се доселили са подручја Старе Србије.

    Наводно им је првобитно презиме гласило Гр(е)бљановић.

    Одговори
  • Милодан

    Фамилилије-презимена Лазаревић, по местима пребивалишта. Према књизи Боривоја Дробњаковић „Космај“.

    -Бељина
    -Губеревац
    -Дучина
    -Кораћица
    -Међулужје
    -Неменикуће

    Одговори
  • Милодан

    Фамилије-презимена Лазаревић, по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића „Лепеница“.

    Теверич, Брзан, Војновац, Горње Јарушице, Лужница, Церовац, Чумић, Кијево, Светлић, Ресник, Прекопеч, Ракинац, Губеревевац, Ердеч (Петковчани), Ердеч (Алимпијци), Мајнић, Баточина Варош, Мала Врбица, Велики Крчмар и Рача.

    Одговори
  • Defendor

    Лазаревића има у селу Бољанићу на Озрену код Добоја. О тим породицама пише Васкрсија Јанковић у својој Монографији Бољанића из 2008. године, за које каже следеће:

    ЛАЗАРЕВИЋИ (Рике): староседеоци су у Брђанима и Потоцима. Пореклом су из Какмужа. Славе Аранђеловдан. Осим у Бољанићу живе и у Карановцу, Добоју, Београд и Француској.
    ЛАЗАРЕВИЋИ: досељени су у Конопљишта из Пакленице. Славе Никољдан.
    ЛАЗАРЕВИЋИ: досељени из Пакленице у Зоране. Славе Никољдан.
    ЛАЗАРЕВИЋИ: досељени у Потоке из Брезика. Славе Ђурђевдан.

    Осим Лазаревића које помиње Васкрсија Јанковић, у Бољанићу има још једна породица Лазаревића, која се доселила после рата са дела Озрена који је предат Федерацији БиХ. Славе Јовандан.

    Одговори
  • Atina Arsic

    Moja baka Zorica Lazarevic je iz Beograda, Juzni bulevar…deda-ujka Tatin ujak a babin brat Aleksandar (Aca) mi je poceo pricati o nasoj porodici, pokazao mi neke slike, rekao mi je da mi je pradeda bio uvazeni gradski sudija. Da imamo dobre korene, pokazivao mi neke stare slike bogate porodice, rekao da smo plave krvi…i to je sve sto znam. Nazalost bilo je kasno, taman kad sam se zainteresovala malo vise, on nas je napustio i sve tajne o porodici odneo sa sobom u grob. Slavio je slavu „Свети Сава Освећени“ (18.decembar). Zna li se nesto vise o nama? Hvala unapred, Aki.

    Одговори
  • Лука

    Да се надовежем овдје,постоје исто тако Лазаревићи из околине Сарајева ,тачније Вареша,који славе Св. Луку.

    Одговори
    • Dragan

      Ja sam Lazarevic rodom iz Zubinog Potoko sever Kosova i mi slavimo sv.Luku bas cudno tolika razdaljina a ista slava.

      Одговори
      • Драгиша Гиле Живковић

        Поштовани Драгане, из ког села су Ваши и како сте се раније презивали. Хвала, поздрав!

        Одговори
        • Dragan

          Lazarevici su iz sela Ugljare,Zubin Potok i koliko znam oduvek su Lazarevici,a to znam po grobovima koji datiraju ko zna iz kog veka.Manastir u kome smo svi krsteni Duboki Potok datira iz 14 veka.

          Одговори
        • Dragan

          Jos nesto sam zaboravio,posto se Zubin Potok nalazio nekada u krugu prve Srpske drzave Ras i da je recimo u 14 veku tom teritorijom vladao Car Lazar,video sam mapu iz 14 veka stoga verujem da svi Lazarevici poticu sa Kosova jer to je naj logicnije.Smesno mi je kada vidim da pisu da poticemo iz Crne Gore jer tada Crna Gora nije ni postojala cak i Zetom za koju Crnogorci tvrde da je njihova prva drzava je smejurija jer su tom zemljom vladale Srpske dinastije,Ostrivojevici,Brankovici,Lazarevici itd.

          Одговори
          • Драгиша Гиле Живковић

            Верујем да су Лазаревићи од Башчаревића?

            Одговори
            • Dragan

              nema sanse,za tako nesto ne postoji niti jedan trag.

            • Драгиша Гиле Живковић

              Да ли вам је мала слава Недеља по Крстовдану или Недеља пред Спасовдан. Хвала!

            • Dragan

              Moja mala slava je Trojice.Voleo bih da vidim koji ti dokaz imas da su Lazarevici od Bascarevica.

            • Драгиша Гиле Живковић

              Земљаче Драгане,

              хвала за информацију о малој слави Лазаревића у Угљару, која се, како сам разумео, разликује од славе коју прекађују Башчаревићи (?) Ако је тако, то је већ показатељ да разлика постоји. Погледао сам и у пописима Колашинских села из 1912. године, које је забележио Мијат Божовић, учитељ из Придворице, презимена домаћина су пописивана по имену оца (патроними). У селу је било 23 српске породице, једини Лазаревић је Миливоје са 12 чељади.
              Такође, у списковима страдалих у Другом рату, поред неколико Башчаревића и Велимировића, помињу се и Лазаревићи. Много среће у даљем истраживању порекла твојих Лазаревића желим!

            • Dragan

              To sto ste vi procitali iz 1912 mislim da nema bas neke veze,moj deda je to godiste pa njegov otac Radenko pa radenkov otac Vukajle pa Vukajlov otac Miladin.Mozes misliti kada je ziveo Miladin ako se moj deda rodio 1912 a tek Miladinov otac i svi su oni Lazarevici i ziveli su u selu Ugljare.Kad su i odakle oni dosli i dali su dosli to samo Bog zna,danas jos uvek pouzdano nezna ni poreklo Karadjordja a ne tamo nekih Lazarevica iz nekog malog sela.

          • Јоксим

            А како ти се зове ђед?

            Одговори
    • vojin

      I moji Lazarevići slave Sv. Luku a čukundede su živele u u okolini Takova, Gornji Milanovac, selo Ozren u Srbiji

      Одговори
      • Stefan Lazarević

        Ja sam iz Aranđelovca, deda mi je iz obližnjeg sela Kopljara došao ovde. Isto Sv. Luku slavimo. Imao sam negde porodicno stablo i mislim da smo pod ovim prezimenom od negde 1777 godine

        Одговори
  • Defendor

    Српски писац и лекар Лаза Лазаревић (1851-1891) презивао се тако по свом деди Лазару. Презиме је први понео његов отац Кузман, који се заједно са својим братом Михаилом почетком XIX века доселио у Шабац, где се 1851. године родио и Лаза.

    Лазини преци даљим пореклом били су са простора Херцеговине, због чега су их Клењани били прозвали Херцеговићима или Херцеговцима.

    Ово презиме је забележено у Клењу на попису и 1831. године, када је пописано седам кућа Ерцеговаца, од којих се у две спомињу имена Лазара Ерцеговића, али није јасно да ли је и који је од њих предак чувеног српског књижевника.

    Одговори
  • Lazarevic

    Zamina me dosta toga o Lazarevicima iz Loznice,nastanjeni u Klupcima,slave sv.Jovana…nigde se ne pominju u poreklu prezimena mesta Klupci…ni kao doseljenici,cak i ulica u Klupcima nosi ime Darinke Lazarevic,moje babe…bila je narodni heroj.

    Одговори
  • marija

    Lazarevici iz Gornje Tresnjevice kod Arandjelovca!Da li iko zna nesto?

    Одговори
  • Dragan

    Ja sam Lazarevic iz Zubinog Potoka,Kosovo zanima me poreklo slavimo Svetog Luku.

    Одговори
  • Dragan

    Imam neka saznanja da su svi Lazarevici poreklom sa Kosova i da su se razdelili i otisli na cetiri strane,jedna zajednica u Arandjelovac jedna u Backu Palanku jedna u Lipovo Crna Gora a cetvrta je ostala na Kosovo.

    Одговори
    • Sanja

      Ja sam rodom od Cincarevića iz Kline kod Peći. Majka mi je pričala da su Cincarevići bili Lazarevići ali su zbog krvne osvete promjenili prezime

      Одговори
    • K.Lazarevic

      Nije tacno. Danas imate jako puno Lazarevica, a medju vecinom ne postoji nikakva krvna povezanost. Razlozi su mnogobrojni. Cula sam za tu podjelu o kojoj pricate, ali vam savjetujem da ako hocete stvarno da saznate nesto kopate po knjigama i ispitajte starce dok mozete o onome sto znaju.

      Одговори
  • St23

    Postoje Lazarevici u Vrcinu, mestu nadomak Beograda Poznatiji je Milun Lazarević koji je otvorio kafanu koja i dan danas nosi njegovo ime da li neko zna nešto o njegovom poreklu?

    Одговори
    • St23

      Postoje Lazarevici u Vrcinu, mestu nadomak Beograda Poznatiji je Milun Lazarević koji je otvorio kafanu koja i dan danas nosi njegovo ime da li neko zna nešto o njegovom poreklu? Slave svetog Nikolu

      Одговори
  • Лазаревић

    На Озрену код Добоја у селу Какмуж (село сличног имена „КАКМУЖИ„ постоји у ЦГ) живе Лазаревићи који славе славу Светог Симеона Богопримца (16 фебруар).

    Породични родослов имамо и даље га допуњавамо, међутим најстарији податак тј имена у стаблу су имена двојице браће, Петра и Луке из 1852 и 1854 године од којих се стабло даље грана. Старијих података немамо јер су манастирске књиге у Озренском манастиру кроз историју неколико пута паљене и отимане.

    На подручју Озрена има још неколико родова Лазаревића, али у новије доба није познато да ли су у родбинским везама са нама, поготову из разлога што нам и крсна слава није иста.

    Већина Озренских родова према усменом предању држи да су углавном доселили из старе Херцеговине и Црне Горе.

    Као и већина становништва на подручју Озрена и шире и Лазаревићи су претрпели велике губитке у Другом светском рату
    Што се тиче Лукине лозе, погинули су Лукин син Петар и Бранко, Петрови синови Трипун (1942.г) и Јелисија (1943.г), као и Лукин унук Радован Лазаревић.
    Други брат, Петар Лазаревић у Другом св. рату изгубио је унука Милана (1941.г), сина Симе Лазаревића.

    Петров други син, Јово Лазаревић рођен 1880.године изгубио је у току рата свих пет синова и три унука. (О овој трагедији у књизи „Тузлански времеплов„ постоји запис).

    Погинули су или убијени Јовини синови: Трипун (интерниран 1941. и убијен); Владо (интерниран 1941. и убијен у логору у Јасеновцу); Госто (стрељан у Тузли 16. фебруара 1942); Душан (погинуо 1942.) и Милош (погинуо у борби против Усташа у Какмужу на Барама, 28. августа 1941.); као и унуци: Данило и Недељко синови Милошеви и Никола син Госте Лазаревића.

    Ова велика трагедија погодила је Јову и његову жену Петру, те су обоје умрли у року од месец дана, 1942. године.

    Одговори
  • Јоксим

    Лазаревић(и) да ли сте размишљали о тестирању тј. утврђивању (пра)порекла по мушкој линији?
    Гдје се налази село Какмужи у Црној Гори? Да није ријеч о пљеваљском крају?

    Одговори
  • Zoran Lazarevic

    Zoran Lazarevic
    30. октобра 2016. у 15:24
    Postovani,prvo da vam se zahvalim sto nam pomazete da saznamo nase korene i da iste prenosimo nasim naslednicima.
    Molim vas ako znate i ako mi mozete blize dati informacije o mom prezimenu Lazarevic krsna slava sv.Ahrangel Mihailo ili Arandjelovdan naseljeni u selu Brezna u opstini Gornji Milanovac.Prema popisu stanovnistva spolovine 19.veka pominju se po imenu svi clanovi zadruge Lazarevica a kao zemljodelac Stefan(u vreme popisa 36. godina) kao najstari sin Lazara.O Lazaru nemam nikakvih podataka …kada je umro kao ni odakle se doselio ,osim da se doselio iz Stare Srbije.Pored sina Stefana,upisana su i cetiri preostala Lazareva sina:Milovan,Jevrem,Vicentije i Vasilije.Neki tragovi vodili su me da smo usko povezani sa Dabeticima odnosno da su moji koreni iz plemena Vasojevica,s druge strane da smo s familijom Jokovic dosli iz sela Gornja Brezna Crna Gora u sta licno sumljam jer u G.Brezni ne postoje Lazarevici, koliko sam uspeo doznati.Napominjem da je prema nekom kazivanju ovdasnje selo Brezna postojalo pod istim imenom i za vreme Nikole Altomanovic.Starosedeoci sela su Ruzic i Vasovic ,slava Arandjelovdan.Vasovici danas su Jovanovici!
    Molim vas ,ili bilo koga ovde a da zna…o pojedinim informacijama koje bi mi bile od pomoci da vise i blize saznam o svojim korenima.Hvala vam unapred i veliki pozdrav!

    Одговори
  • IRINA LAZAREVIC

    MOJI LAZAREVICI SU IZ SELA SUME KOD IVANJICE,SLAVE MITROVDAN.DA LI SE MOZE SAZNATI O PORODICNOM STABLU,RODOSLOVU.DOSELJENI SU OKO 1827 GODINE U SELO BROVIC KOD OBRENOVCA I TU SMO JEDINA PORODICA SA TIM PREZIMENOM!

    Одговори
  • Milica

    Moja baba, je devojačko prezime Lazarević rođ. 1934 u Sremskim Karlovcima od oca Miloša Lazarevića, slavili su sv. Luku.

    Одговори
  • Велибор Лазаревић

    Поздрав свима,

    Додао бих да Лазаревића има у Црној Гори, у Пљевљима, у више села и у граду. Славе св. Николу, 19. децембра.

    Моји су из села Потоци, засеок Кукањ, чија су имања уз истоимени стари средњевјековни град Кукањ.

    О поријеклу Лазаревића не знам много, нити се поуздано зна одакле су се доселили у ове крајеве.
    У селу Кукањ данас постоје двије куће Лазаревића. Колико знам има их и у селу Лијеска, не знам да ли смо у сродству. Такође у насељу Комини, код Пљеваља.

    Лазаревића из села Потоци данас има у Пљевљима (град), Новом Саду, Требињу, Подгорици, Прибоју, Чачку…

    Што се тиче села Какмуже, оно се налази у пљеваљској општини, и по мојим сазнањима породице из ових крајева су се доста селиле на Озрен, гдје данас постоји село Какмуж (нпр. породица Ђурановић).

    Одговори
  • Војислав Ананић

    ЛАЗАРЕВИЋ (п.к). Лазаревићи (п). у Борцима (Коњиц). Доселили су у другој половини 18. вијека, из неког села у Гацку. “Зову се и Симићи“. Славе Јовањдан (59:312). Лазаревићи су некада живјели и у Михољачама (Гацко). У 18. вијеку су били настањени „у ареалу данашњег топонима Лазарићи“. Ово некадашње село добило је по њима име, Родоначелник ове старе гатачке породице био је Лазар. Његови потомци прозвали су се Лазаревићи (146:180; 114:155). Лазаревићи (к), у Хотњу (Неум). Раније су живјели у Прапралници, одакле су прешли у Хотањ. Звали су се Јањићи. Узели су ново презиме по неком Лазару „који је био врло чувен” (84:190,191). Презиме се спомиње и у Вељој Међи 1777. године (214/5:102).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

    Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top