Poreklo prezimena Lazarević

3. februar 2012.

komentara: 64

[toggle title=”TESTIRANI LAZAREVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Lazarević (Ilijini)

Haplogrupa: R1a Z280 L1280

Poreklo: Jasenica, Zvornik, Republika Srpska

Jedan rod sa Petrovićima / Vidovićima, Miloševićima, Lazarevićima (Stevinim), Rakanovićima / Gajićima, Vasićima / Filipovićima

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
___________________________

Lazarević (Stevini)

Haplogrupa: R1a Z280 L1280

Poreklo: Jasenica, Zvornik / ogranak Lazarevića (Stevini) su Lazarevići u Roćeviću, Zvornik, Republika Srpska

Jedan rod sa Vidovićima, Miloševićima, Rakanovićima / Gajićima, Vasićima / Petrovićima, Lazarevićima (Ilijinim) / Filipovićima

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
_________________________

Lazarević

Haplogrupa: E1b rod Đ

Poreklo: Guncati, Barajevo, Srbija

Krsna slava: Đurđevdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

LAZAREVIĆI

(žive na Godijeljima)

Vode porijeklo od Lazara, sina Radoja Davidova Godijelja, David je sin Pejana Godijelja, koji se prvi doselio na Godijelje. Radoje Davidov Godijelj bio je istaknuti junak koga je pogubio Sulejman-paša Skopljak u petnjičkom zaseoku Pušini 1806. godine. Ostao mu je sin Lazar po kome se njegovi potomci: Milosav, Vasilije, Milan i Bojo prozvaše Lazarevići.

Milosav je imao Neđeljka i Miluna. Vidoje Neđeljkov, sa svojom suprugom Milevom, kćerkom Zaja Mijovića, i sa svojim starijim sinovima Mitrom i Savom bili su poznati aktivisti u NOP-u. Iako u odmaklim godinama života, Vidoje je učestvovao u bici na Pljevljima 1. decembra 1941. godine. Dušan, brat Vidojev, zarobljen je 1943. godine i interniran u Njemačku, gdje je u logorima ostao do kraja rata. Milosav Milunov je uhapšen 1943. godine od strane četnika, koji su ga predali Nijemcima i oni su ga strijeljali u decembru 1943. godine u Farmacima kod Podgorice.

Vasilije Lazarev imao je sina Lazara, zvanog „Šubara“, a ovaj ima Vasilija čija su djeca bili aktivni učesnici NOP- a. Ćerka Draginja, zbog svoje aktivnosti, osuđena je na sto jednu godinu robije od strane italijanskog suda, nakon čega je sprovedena u Italiju na izdržavanje kazne, gdje je u Veneciji podlegla zatvorskoj torturi. Draginjina braća Milorad i Lazar bili su borci 7. omladinske crnogorske brigade od njenog osnivanja.

Bojo Lazarev imao je sinove Nova i Jovana. Novova porodica je aktivno učestvovala u NOR-u od 1941. godine. Novova žena Ljubica, rodom od Mašića sa Duži, bila je prava partizanska majka. Njena kuća, iako siromašna, uvijek je bila otvorena za borce i bila je pravo utočište za sve dobronamjernike. Sin Velimir je jedan od organizatora ustanka u opštini Šavnik; poginuo je 1. decembra 1941. godine u bici na Pljevljima kao zamjenik političkog komesara Uskočko-drobnjačkog bataljona. Sestra Danica skinula je pušku sa mrtvog brata i od nje se nije odvajala do herojske pogibije na Jablanici 21. februara 1943. godine, kao pripadnik Četvrte crnogorske proleterske brigade. I Radomir Novov, brat Velimirov i Draginjin, pripadnik je NOP-a od prvih ustaničkih dana i u stroju Petog bataljona Četvrte crnogorske brigade od njenog osnivanja, pa u Pratećem bataljonu VŠ. On je ratni vojni invalid i nosilac Partizanske spomenice 1941.

Jovan Bojov interniran je kao sedamdesetogodišnjak 1943. godine od strane Nijemaca. Sproveden je u Beograd, gdje se gubi svaki trag ovog starog ratnika iz prvih ratova i velikog patriote i rodoljuba.

Za ovu porodicu se može s pravom reći da je skoro sva učestvovala u NOR-u.

Lazarevića ima iseljenih u razne krajeve naše zemlje.

Slave Tomindan.

________________

LAZAREVIĆI

(na Gracu)

O porijeklu Lazarevića rečeno je u dijelu o Mitrovićima. Sadašnje prezime su dobili po Lazaru Milutinovu Mitroviću, koji je na Gradac došao oko 1820. godine na imanje Zuka Adžimusića. U nekoj svađi Lazar ubije Zuka. Poslije pogibije Smail-age Čengića na Mljetičku, 1840. godine, presele se na Malinsko, gdje su živjeli četrdesetak godina. Kada je Ded-aga napadao na uskočka sela, u odbrani Uskoka istakli su se Mitrovići – Lazar, Mitar-Šule i Mina. Lazar je bio poznati hajduk, koji je dugo četovao i Turcima mnogo zla nanio. Imao je pet sinova: Jovana, Stevana, Joksima, Miladina i Radovana, od kojih su Stevan, Joksim i Miladin, sa svojim stricem Ivanom, poginuli kao hajduci negdje pored Lima. Od Jovana su bili Đorđije, Milosav i Stevan, a od Radovana Mijat i Teofil.

Đuro Lazarević sa Graca poginuo je na Mojkovcu 7. januara 1916. godine kao ratnik u sastavu Uskočkog bataljona.

Lazarevići žive na Gracu i nijesu u srodstvu s Lazarevićima na Godijeljima.

Slave Spasovdan.

___________________

LAZAREVIĆI u okolini Šapca porijeklom su od Lazarevića sa Previša. Od njih je bio čuveni junak iz Prvog srpskog ustanka – pop Luka Lazarević. Lazarevići iz sela Rogama kod Podgorice kazuju da su od Lazarevića sa Previša.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (64)

Odgovorite

64 komentara

  1. Prezime

    Problem je što postoji jako puno porodica Lazarević koje nisu međusobno u krvnom srodstvu a koje su rasute po celom Balkanu. Lazarevići od kojih sam ja ne zna se tačno da li su preuzeli to prezime od nekog člana porodice ili su došli zajedno sa njim u okolinu Blaca gde su živeli negde druge polovine 19 i početkom 20 veka (koliko sam shvatio kod sela Čungula, Suvi Do, Stubal…), kasnije se pradeda silom prilika i ratom odvojio pa je nakon proboja Solunskog Fronta završio u Vranju posle Prvog Svetskog Rata i odatle se grana familije uglavnom zna a ostali dalji rod od njegove rođene braće su verovatno raštrkani po čitavoj Srbiji čak je moguće i sa drugim prezimenom. Ako neko ima informaciju odakle bi oni mogli da budu originalno i odakle su se u tom periodu ljudi doseljavali u okolna sela Blaca bilo bi interesantno da to podelite. Inače slava je Sveti Jovan Milostivi što je takođe veoma retko jer sam primetio da ostali Lazarevići sa kojima nismo u srodsvtu slave Sv.Jovana Krstitelja ili Sv.Aranđela, Sv.Luku…

  2. Vesna

    Molim za pomoć, istraživanje je u pitanju. Ne mogu da dođem do biografskih podataka o dr Miroslavu-Bati Lazareviću.
    Rođen je 1922. godine (Ilidža), preminuo marta 2001. godine u Beogradu. Otac mu se zvao Miladin, majka Katarina. Mislim da nije imao dece. Moguće je da je Medicinski fakultet završio u Sarajevu.