Порекло презимена Лазаревић

3. фебруар 2012.

коментара: 64

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ЛАЗАРЕВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Лазаревић (Илијини)

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280

Порекло: Јасеница, Зворник, Република Српска

Један род са Петровићима / Видовићима, Милошевићима, Лазаревићима (Стевиним), Ракановићима / Гајићима, Васићима / Филиповићима

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
___________________________

Лазаревић (Стевини)

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280

Порекло: Јасеница, Зворник / огранак Лазаревића (Стевини) су Лазаревићи у Роћевићу, Зворник, Република Српска

Један род са Видовићима, Милошевићима, Ракановићима / Гајићима, Васићима / Петровићима, Лазаревићима (Илијиним) / Филиповићима

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

Лазаревић

Хаплогрупа: E1b род Ђ

Порекло: Гунцати, Барајево, Србија

Крсна слава: Ђурђевдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ЛАЗАРЕВИЋИ

(живе на Годијељима)

Воде поријекло од Лазара, сина Радоја Давидова Годијеља, Давид је син Пејана Годијеља, који се први доселио на Годијеље. Радоје Давидов Годијељ био је истакнути јунак кога је погубио Сулејман-паша Скопљак у петњичком засеоку Пушини 1806. године. Остао му је син Лазар по коме се његови потомци: Милосав, Василије, Милан и Бојо прозваше Лазаревићи.

Милосав је имао Неђељка и Милуна. Видоје Неђељков, са својом супругом Милевом, кћерком Заја Мијовића, и са својим старијим синовима Митром и Савом били су познати активисти у НОП-у. Иако у одмаклим годинама живота, Видоје је учествовао у бици на Пљевљима 1. децембра 1941. године. Душан, брат Видојев, заробљен је 1943. године и интерниран у Њемачку, гдје је у логорима остао до краја рата. Милосав Милунов је ухапшен 1943. године од стране четника, који су га предали Нијемцима и они су га стријељали у децембру 1943. године у Фармацима код Подгорице.

Василије Лазарев имао је сина Лазара, званог „Шубара“, а овај има Василија чија су дјеца били активни учесници НОП- а. Ћерка Драгиња, због своје активности, осуђена је на сто једну годину робије од стране италијанског суда, након чега је спроведена у Италију на издржавање казне, гдје је у Венецији подлегла затворској тортури. Драгињина браћа Милорад и Лазар били су борци 7. омладинске црногорске бригаде од њеног оснивања.

Бојо Лазарев имао је синове Нова и Јована. Новова породица је активно учествовала у НОР-у од 1941. године. Новова жена Љубица, родом од Машића са Дужи, била је права партизанска мајка. Њена кућа, иако сиромашна, увијек је била отворена за борце и била је право уточиште за све добронамјернике. Син Велимир је један од организатора устанка у општини Шавник; погинуо је 1. децембра 1941. године у бици на Пљевљима као замјеник политичког комесара Ускочко-дробњачког батаљона. Сестра Даница скинула је пушку са мртвог брата и од ње се није одвајала до херојске погибије на Јабланици 21. фебруара 1943. године, као припадник Четврте црногорске пролетерске бригаде. И Радомир Новов, брат Велимиров и Драгињин, припадник је НОП-а од првих устаничких дана и у строју Петог батаљона Четврте црногорске бригаде од њеног оснивања, па у Пратећем батаљону ВШ. Он је ратни војни инвалид и носилац Партизанске споменице 1941.

Јован Бојов интерниран је као седамдесетогодишњак 1943. године од стране Нијемаца. Спроведен је у Београд, гдје се губи сваки траг овог старог ратника из првих ратова и великог патриоте и родољуба.

За ову породицу се може с правом рећи да је скоро сва учествовала у НОР-у.

Лазаревића има исељених у разне крајеве наше земље.

Славе Томиндан.

________________

ЛАЗАРЕВИЋИ

(на Грацу)

О поријеклу Лазаревића речено је у дијелу о Митровићима. Садашње презиме су добили по Лазару Милутинову Митровићу, који је на Градац дошао око 1820. године на имање Зука Аџимусића. У некој свађи Лазар убије Зука. Послије погибије Смаил-аге Ченгића на Мљетичку, 1840. године, преселе се на Малинско, гдје су живјели четрдесетак година. Када је Дед-ага нападао на ускочка села, у одбрани Ускока истакли су се Митровићи – Лазар, Митар-Шуле и Мина. Лазар је био познати хајдук, који је дуго четовао и Турцима много зла нанио. Имао је пет синова: Јована, Стевана, Јоксима, Миладина и Радована, од којих су Стеван, Јоксим и Миладин, са својим стрицем Иваном, погинули као хајдуци негдје поред Лима. Од Јована су били Ђорђије, Милосав и Стеван, а од Радована Мијат и Теофил.

Ђуро Лазаревић са Граца погинуо је на Мојковцу 7. јануара 1916. године као ратник у саставу Ускочког батаљона.

Лазаревићи живе на Грацу и нијесу у сродству с Лазаревићима на Годијељима.

Славе Спасовдан.

___________________

ЛАЗАРЕВИЋИ у околини Шапца поријеклом су од Лазаревића са Превиша. Од њих је био чувени јунак из Првог српског устанка – поп Лука Лазаревић. Лазаревићи из села Рогама код Подгорице казују да су од Лазаревића са Превиша.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (64)

Одговорите

64 коментара

  1. Презиме

    Проблем је што постоји јако пуно породица Лазаревић које нису међусобно у крвном сродству а које су расуте по целом Балкану. Лазаревићи од којих сам ја не зна се тачно да ли су преузели то презиме од неког члана породице или су дошли заједно са њим у околину Блаца где су живели негде друге половине 19 и почетком 20 века (колико сам схватио код села Чунгула, Суви До, Стубал…), касније се прадеда силом прилика и ратом одвојио па је након пробоја Солунског Фронта завршио у Врању после Првог Светског Рата и одатле се грана фамилије углавном зна а остали даљи род од његове рођене браће су вероватно раштркани по читавој Србији чак је могуће и са другим презименом. Ако неко има информацију одакле би они могли да буду оригинално и одакле су се у том периоду људи досељавали у околна села Блаца било би интересантно да то поделите. Иначе слава је Свети Јован Милостиви што је такође веома ретко јер сам приметио да остали Лазаревићи са којима нисмо у сродсвту славе Св.Јована Крститеља или Св.Аранђела, Св.Луку…

  2. Vesna

    Molim za pomoć, istraživanje je u pitanju. Ne mogu da dođem do biografskih podataka o dr Miroslavu-Bati Lazareviću.
    Rođen je 1922. godine (Ilidža), preminuo marta 2001. godine u Beogradu. Otac mu se zvao Miladin, majka Katarina. Mislim da nije imao dece. Moguće je da je Medicinski fakultet završio u Sarajevu.