Порекло презимена Лазаревић

3. фебруар 2012.

коментара: 64

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ЛАЗАРЕВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Лазаревић (Илијини)

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280

Порекло: Јасеница, Зворник, Република Српска

Један род са Петровићима / Видовићима, Милошевићима, Лазаревићима (Стевиним), Ракановићима / Гајићима, Васићима / Филиповићима

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
___________________________

Лазаревић (Стевини)

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280

Порекло: Јасеница, Зворник / огранак Лазаревића (Стевини) су Лазаревићи у Роћевићу, Зворник, Република Српска

Један род са Видовићима, Милошевићима, Ракановићима / Гајићима, Васићима / Петровићима, Лазаревићима (Илијиним) / Филиповићима

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

Лазаревић

Хаплогрупа: E1b род Ђ

Порекло: Гунцати, Барајево, Србија

Крсна слава: Ђурђевдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ЛАЗАРЕВИЋИ

(живе на Годијељима)

Воде поријекло од Лазара, сина Радоја Давидова Годијеља, Давид је син Пејана Годијеља, који се први доселио на Годијеље. Радоје Давидов Годијељ био је истакнути јунак кога је погубио Сулејман-паша Скопљак у петњичком засеоку Пушини 1806. године. Остао му је син Лазар по коме се његови потомци: Милосав, Василије, Милан и Бојо прозваше Лазаревићи.

Милосав је имао Неђељка и Милуна. Видоје Неђељков, са својом супругом Милевом, кћерком Заја Мијовића, и са својим старијим синовима Митром и Савом били су познати активисти у НОП-у. Иако у одмаклим годинама живота, Видоје је учествовао у бици на Пљевљима 1. децембра 1941. године. Душан, брат Видојев, заробљен је 1943. године и интерниран у Њемачку, гдје је у логорима остао до краја рата. Милосав Милунов је ухапшен 1943. године од стране четника, који су га предали Нијемцима и они су га стријељали у децембру 1943. године у Фармацима код Подгорице.

Василије Лазарев имао је сина Лазара, званог „Шубара“, а овај има Василија чија су дјеца били активни учесници НОП- а. Ћерка Драгиња, због своје активности, осуђена је на сто једну годину робије од стране италијанског суда, након чега је спроведена у Италију на издржавање казне, гдје је у Венецији подлегла затворској тортури. Драгињина браћа Милорад и Лазар били су борци 7. омладинске црногорске бригаде од њеног оснивања.

Бојо Лазарев имао је синове Нова и Јована. Новова породица је активно учествовала у НОР-у од 1941. године. Новова жена Љубица, родом од Машића са Дужи, била је права партизанска мајка. Њена кућа, иако сиромашна, увијек је била отворена за борце и била је право уточиште за све добронамјернике. Син Велимир је један од организатора устанка у општини Шавник; погинуо је 1. децембра 1941. године у бици на Пљевљима као замјеник политичког комесара Ускочко-дробњачког батаљона. Сестра Даница скинула је пушку са мртвог брата и од ње се није одвајала до херојске погибије на Јабланици 21. фебруара 1943. године, као припадник Четврте црногорске пролетерске бригаде. И Радомир Новов, брат Велимиров и Драгињин, припадник је НОП-а од првих устаничких дана и у строју Петог батаљона Четврте црногорске бригаде од њеног оснивања, па у Пратећем батаљону ВШ. Он је ратни војни инвалид и носилац Партизанске споменице 1941.

Јован Бојов интерниран је као седамдесетогодишњак 1943. године од стране Нијемаца. Спроведен је у Београд, гдје се губи сваки траг овог старог ратника из првих ратова и великог патриоте и родољуба.

За ову породицу се може с правом рећи да је скоро сва учествовала у НОР-у.

Лазаревића има исељених у разне крајеве наше земље.

Славе Томиндан.

________________

ЛАЗАРЕВИЋИ

(на Грацу)

О поријеклу Лазаревића речено је у дијелу о Митровићима. Садашње презиме су добили по Лазару Милутинову Митровићу, који је на Градац дошао око 1820. године на имање Зука Аџимусића. У некој свађи Лазар убије Зука. Послије погибије Смаил-аге Ченгића на Мљетичку, 1840. године, преселе се на Малинско, гдје су живјели четрдесетак година. Када је Дед-ага нападао на ускочка села, у одбрани Ускока истакли су се Митровићи – Лазар, Митар-Шуле и Мина. Лазар је био познати хајдук, који је дуго четовао и Турцима много зла нанио. Имао је пет синова: Јована, Стевана, Јоксима, Миладина и Радована, од којих су Стеван, Јоксим и Миладин, са својим стрицем Иваном, погинули као хајдуци негдје поред Лима. Од Јована су били Ђорђије, Милосав и Стеван, а од Радована Мијат и Теофил.

Ђуро Лазаревић са Граца погинуо је на Мојковцу 7. јануара 1916. године као ратник у саставу Ускочког батаљона.

Лазаревићи живе на Грацу и нијесу у сродству с Лазаревићима на Годијељима.

Славе Спасовдан.

___________________

ЛАЗАРЕВИЋИ у околини Шапца поријеклом су од Лазаревића са Превиша. Од њих је био чувени јунак из Првог српског устанка – поп Лука Лазаревић. Лазаревићи из села Рогама код Подгорице казују да су од Лазаревића са Превиша.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (64)

Одговорите

64 коментара

  1. Порекло бројнијих фамилија-презимена ваљевске Тамнаве по књизи „Антропогеографија ваљевске Тамнаве“ Љубомире Љубе Павловића, издање 1912. године.
    Место-када су досељени-одакле су досељени-Крсна слава-напомена.
    ЛАЗАРЕВИЋ

    -Свилеува*, прва половина 18. века, Бирач, Јовањдан.
    *Лазаревићи у Свилеуви су потомци Лазара, једног од тројице браће, досељених из Бирча у ово село. У селу се зову још: Бајићи и Станојчићи и увек су се истицали богатством, видним политичким радњама и умешношћу у управи народним пословима. Ова је породица дала селу и Српству доста свештеника, кнезова и других угледних личности. Из ње су кнез Ранко Лазаревић, војовда Лука Лазаревић и многе друге личности.
    -Новаци*, прва половина 18. века, Осат, лазаревдан.
    *Лазаревићи из Новака су од исте породице од које су и Перићи у Стублинама и Живковићи у Гвозденовићу. Данас су богата, угледна и врло велика сеоска задруга.
    -Бањани-1, друга половина 18. века, Доња Буковица у Подгорини, Никољдан, повећа задруга.
    -Бањани-2, друга половина 18. века, Равнаја у Рађевини, Никољдан.
    -Вукона, друга половина 18. века, Брезовица у Рађевини, Јовањдан.
    -Зукве, друга половина 18. века, Ситарице у Подгорини, Лазаревдан.
    -Радуша, друга половина 18. века, Клинци у Колубари, Михољдан, велика задруга.
    -Степање, друга половина 18. века, Пипери, Св. Григорије, од бајевачких Катанића.
    -Бргуле, после 1827. године, Звиздар у области, Ђурђиц.
    -Бровић, после 1827. године, Шуме – Стари Влах, Митровдан, доселио се као занатлија.
    -Грабовац, после 1827. године, Осат, Стевањдан.
    -Дрен-1, после 1827. године, Јаково у Срему, Јовањдан.
    -Дрен-2, после 1827. године, Шимановци у Срему, Јовањдан.
    -Звечка, после 1827. године, суседни Грабовац, Никољдан.
    -Звиздар, после 1827. године, Бранковина, Алимпијевдан.
    -Паљуви, после 1827. године, Степање у околини, Аранђеловдан.
    -Рубрибреза-1, после 1827. године, Сакуља у Јадру, Никољдан.
    -Рубрибреза-2, после 1827. године, Осат, Јовањдан.
    -Скела, после 1827. године, Босанска Градишка, Ђурђевдан.
    -Трлић, после 1827. године, Горња Буковица у Подгорини, Јовањдан.

  2. IRINA LAZAREVIC

    ZNAM DA MI PORODICA VODI POREKLO IZ SELA SUME STARI VLAH,DA SE PRETPOSTAVLJA DA POTICU OD PORODICE TOTOVIC IZ ISTOG SELA, DA MI JE PRADEDA MILIVOJ LAZARAVIC, DA JE RODJEN U SELU BROVIC, ALI NE NAM IME NJEGOVOG OCA I MAJKE I DA BIH VOLELA DA SAZNAM STO JE MOGUCE VISE O PRECIMA.SLAVIMO MITROVDAN.

  3. estavella

    Lazarevici iz Brankovine takodje vode zajednicko poreklo sa istima iz svileuve kao i sa Nenadovicima kako su se prvo prezivali u Bircu…

  4. Фамилије-презимена Лазаревић по местима живљења и Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Лазаревић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Балиновић
    -Ба (Бах)
    -Бобова
    -Бранковина
    -Доња Буковица-1
    -Доња Буковица-2
    -Врагочаница
    -Команице
    -Јајчић
    -Лесковице
    -Лозница
    -Мајиновић
    -Мионица-1
    -Мионица-2
    -Рајковић
    -Санковић
    -Цветановци-1
    -Цветановци-2

  5. Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Лазаревић.
    Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Лазаревић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Жупањац
    -Барајево
    -Бистрица
    -Брајковац
    -Велики Црљени
    -Венчани
    -Вреоци
    -Гунцате
    -Даросава
    -Дражевац
    -Зеоке
    -Јунковац
    -Конатице
    -Лазаревац
    -Мали Црљени
    -Мељак
    -Рудовци
    -Сакуље
    -Степојевац
    -Стрмово
    -Стубица
    -Трбушница
    -Шопић

  6. Презимена-фамилије у Шумадији, Лазаревић.
    Према књизи „Етнолошка грађа о Шумадинцима“академика Јована Ердељановића, прво постхумно издање 1948. године – последње издање Службени Гласник и САНУ – Едиција „Корени“ 2011. године у склопу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“.

    -Горње Јарушице
    -Орашац
    -Мала Плана
    -Ракинац
    -Церовац
    -Црни Кал

  7. Лазаревића је било у Велинићима-Вељем селу у Горњем Ораховцу.Овде су се доселили највероватније из Гацка или околине још у време турске владавине.Ту су,по предању,протерали турке и населили се.Живко Лазаревић се из Велинића преселио на Цетиње и изродио синове Божа,Јова и Пера.Божо је имао сина Љуба и кћерку Данку која данас живи у Лондону.Јово,ожењен Вјекославом рођ.Зобарић из Загреба, је имао сина Гојка и кћерке Ружицу,Смиљку и Босиљку које су живеле у Сенти.Перо се није женио и није имао порода.Гојко,ожењен Јеленом рођ.Гал, је имао синове Јована и Бојана.Јован,који живи у Веле-пољу код Ниша и ожењен Милом рођ.Стојановић, има сина Бојана који живи у Рио де Жанеиру и ожењен је Аланом …… Лазаревић, и кћерку Татјану Павловић удату за Стојана Павловића, која живи у Брусу и има кћерку Сару и сина Петра.Бојан,који живи у Брусу,ожењен Даницом рођ.Микић, има сина Марка ожењеног Маријом рођ.Живковић, који живи у Нишу и има сина Бодина Лазаревића.
    Лазаревића има у Рисну -Мило Лазаревић са породицом и у Перасту.Има их и у Грбљу и Бигову али нису у сродству са Лазаревићима из Велинића.
    Крсна Слава је Свети Јован,6 октобра.
    Ово је тек мали део описа фамилије Лазаревић из Велинића.

  8. Фамилије-презимена Лазаревић по местима живљења. Према књизи Љубомира Љубе Павловића “Соколска нахија”.

    -Доња Буковица
    -Горња Љубовиђа
    -Савковићи
    -Зарожје
    -Јеловик
    -Бајина Башта
    -Заовине

  9. milo lazarevic

    My grandfather Ilija Lazarevic was born in Grbalj Montenegro and so was my father Ivo Lazarevic died in New York in 1990. All of my adult life I lived in the USA and know nothing about the origin of my family. I will be grateful if anyone can help me.
    Thank you.
    Milo Lazarevic

    • Небојша Новаковић

      Lazarevic family from Grbalj were lived in village “Đuraševići”. They originates from the fraternity LJUBANOVIĆ. They are natives of the area (14th century).

      According to some information, family LJUBANOVIĆ (Ljubatović) originate from Trebinje, of brotherhood Kresojević. I’m not sure is this a true.

    • Lazar

      Did your father participated in WW2 as comander of the Chetnik units of Draza Mihajlović in Montenegro?
      Does the name Priest Stoiljko Kajevic(From Chicago), Bosko “The Yugo” Radonich or SOPO organization, mean something ?

    • Александар

      Dear Milo,

      My mother family also originated from Grbalj (Bigova). My grand grandfather Milan Milo Lazarevic, from father Ivan Ivo Lazarevic, came to Northern Serbia (Banat) in early 1920. He was killed in Ausvich in 1941. As I heard, the Lazarevićs are descended from Lazar, who left Serbia for Montenegro after the collapse of the First Serbian Uprising (1813) and settled at sea. They celebrate Saint Nicholas as their patron saint. There are a lot of Lazarevic in Bigova today and they all have a same origin. It is common for children to be named after fathers or grandfathers, so I believe that there is a great chance that we are distant relatives, because you have the same name as my grand grandfather.

      Sincerely,
      Aleksandar

  10. Небојша Новаковић

    Чини се да постоји више несродних Лазаревића у овом крају. Једни су пореклом из Херцеговине, од неког Лазара.

    Неспорно је да се једни Лазаревићи веома рано помињу у Грбљу и околини. Веома су утицајно братство.

    Неки аутори сматрају да су Хребељановићи/Лазаревићи пореклом из Грбља у Боки, где су се доселили са подручја Старе Србије.

    Наводно им је првобитно презиме гласило Гр(е)бљановић.