Poreklo prezimena Lazarević

3. februar 2012.

komentara: 64

[toggle title=”TESTIRANI LAZAREVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Lazarević (Ilijini)

Haplogrupa: R1a Z280 L1280

Poreklo: Jasenica, Zvornik, Republika Srpska

Jedan rod sa Petrovićima / Vidovićima, Miloševićima, Lazarevićima (Stevinim), Rakanovićima / Gajićima, Vasićima / Filipovićima

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
___________________________

Lazarević (Stevini)

Haplogrupa: R1a Z280 L1280

Poreklo: Jasenica, Zvornik / ogranak Lazarevića (Stevini) su Lazarevići u Roćeviću, Zvornik, Republika Srpska

Jedan rod sa Vidovićima, Miloševićima, Rakanovićima / Gajićima, Vasićima / Petrovićima, Lazarevićima (Ilijinim) / Filipovićima

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
_________________________

Lazarević

Haplogrupa: E1b rod Đ

Poreklo: Guncati, Barajevo, Srbija

Krsna slava: Đurđevdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

LAZAREVIĆI

(žive na Godijeljima)

Vode porijeklo od Lazara, sina Radoja Davidova Godijelja, David je sin Pejana Godijelja, koji se prvi doselio na Godijelje. Radoje Davidov Godijelj bio je istaknuti junak koga je pogubio Sulejman-paša Skopljak u petnjičkom zaseoku Pušini 1806. godine. Ostao mu je sin Lazar po kome se njegovi potomci: Milosav, Vasilije, Milan i Bojo prozvaše Lazarevići.

Milosav je imao Neđeljka i Miluna. Vidoje Neđeljkov, sa svojom suprugom Milevom, kćerkom Zaja Mijovića, i sa svojim starijim sinovima Mitrom i Savom bili su poznati aktivisti u NOP-u. Iako u odmaklim godinama života, Vidoje je učestvovao u bici na Pljevljima 1. decembra 1941. godine. Dušan, brat Vidojev, zarobljen je 1943. godine i interniran u Njemačku, gdje je u logorima ostao do kraja rata. Milosav Milunov je uhapšen 1943. godine od strane četnika, koji su ga predali Nijemcima i oni su ga strijeljali u decembru 1943. godine u Farmacima kod Podgorice.

Vasilije Lazarev imao je sina Lazara, zvanog „Šubara“, a ovaj ima Vasilija čija su djeca bili aktivni učesnici NOP- a. Ćerka Draginja, zbog svoje aktivnosti, osuđena je na sto jednu godinu robije od strane italijanskog suda, nakon čega je sprovedena u Italiju na izdržavanje kazne, gdje je u Veneciji podlegla zatvorskoj torturi. Draginjina braća Milorad i Lazar bili su borci 7. omladinske crnogorske brigade od njenog osnivanja.

Bojo Lazarev imao je sinove Nova i Jovana. Novova porodica je aktivno učestvovala u NOR-u od 1941. godine. Novova žena Ljubica, rodom od Mašića sa Duži, bila je prava partizanska majka. Njena kuća, iako siromašna, uvijek je bila otvorena za borce i bila je pravo utočište za sve dobronamjernike. Sin Velimir je jedan od organizatora ustanka u opštini Šavnik; poginuo je 1. decembra 1941. godine u bici na Pljevljima kao zamjenik političkog komesara Uskočko-drobnjačkog bataljona. Sestra Danica skinula je pušku sa mrtvog brata i od nje se nije odvajala do herojske pogibije na Jablanici 21. februara 1943. godine, kao pripadnik Četvrte crnogorske proleterske brigade. I Radomir Novov, brat Velimirov i Draginjin, pripadnik je NOP-a od prvih ustaničkih dana i u stroju Petog bataljona Četvrte crnogorske brigade od njenog osnivanja, pa u Pratećem bataljonu VŠ. On je ratni vojni invalid i nosilac Partizanske spomenice 1941.

Jovan Bojov interniran je kao sedamdesetogodišnjak 1943. godine od strane Nijemaca. Sproveden je u Beograd, gdje se gubi svaki trag ovog starog ratnika iz prvih ratova i velikog patriote i rodoljuba.

Za ovu porodicu se može s pravom reći da je skoro sva učestvovala u NOR-u.

Lazarevića ima iseljenih u razne krajeve naše zemlje.

Slave Tomindan.

________________

LAZAREVIĆI

(na Gracu)

O porijeklu Lazarevića rečeno je u dijelu o Mitrovićima. Sadašnje prezime su dobili po Lazaru Milutinovu Mitroviću, koji je na Gradac došao oko 1820. godine na imanje Zuka Adžimusića. U nekoj svađi Lazar ubije Zuka. Poslije pogibije Smail-age Čengića na Mljetičku, 1840. godine, presele se na Malinsko, gdje su živjeli četrdesetak godina. Kada je Ded-aga napadao na uskočka sela, u odbrani Uskoka istakli su se Mitrovići – Lazar, Mitar-Šule i Mina. Lazar je bio poznati hajduk, koji je dugo četovao i Turcima mnogo zla nanio. Imao je pet sinova: Jovana, Stevana, Joksima, Miladina i Radovana, od kojih su Stevan, Joksim i Miladin, sa svojim stricem Ivanom, poginuli kao hajduci negdje pored Lima. Od Jovana su bili Đorđije, Milosav i Stevan, a od Radovana Mijat i Teofil.

Đuro Lazarević sa Graca poginuo je na Mojkovcu 7. januara 1916. godine kao ratnik u sastavu Uskočkog bataljona.

Lazarevići žive na Gracu i nijesu u srodstvu s Lazarevićima na Godijeljima.

Slave Spasovdan.

___________________

LAZAREVIĆI u okolini Šapca porijeklom su od Lazarevića sa Previša. Od njih je bio čuveni junak iz Prvog srpskog ustanka – pop Luka Lazarević. Lazarevići iz sela Rogama kod Podgorice kazuju da su od Lazarevića sa Previša.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (64)

Odgovorite

64 komentara

  1. Poreklo brojnijih familija-prezimena valjevske Tamnave po knjizi „Antropogeografija valjevske Tamnave“ Ljubomire Ljube Pavlovića, izdanje 1912. godine.
    Mesto-kada su doseljeni-odakle su doseljeni-Krsna slava-napomena.
    LAZAREVIĆ

    -Svileuva*, prva polovina 18. veka, Birač, Jovanjdan.
    *Lazarevići u Svileuvi su potomci Lazara, jednog od trojice braće, doseljenih iz Birča u ovo selo. U selu se zovu još: Bajići i Stanojčići i uvek su se isticali bogatstvom, vidnim političkim radnjama i umešnošću u upravi narodnim poslovima. Ova je porodica dala selu i Srpstvu dosta sveštenika, knezova i drugih uglednih ličnosti. Iz nje su knez Ranko Lazarević, vojovda Luka Lazarević i mnoge druge ličnosti.
    -Novaci*, prva polovina 18. veka, Osat, lazarevdan.
    *Lazarevići iz Novaka su od iste porodice od koje su i Perići u Stublinama i Živkovići u Gvozdenoviću. Danas su bogata, ugledna i vrlo velika seoska zadruga.
    -Banjani-1, druga polovina 18. veka, Donja Bukovica u Podgorini, Nikoljdan, poveća zadruga.
    -Banjani-2, druga polovina 18. veka, Ravnaja u Rađevini, Nikoljdan.
    -Vukona, druga polovina 18. veka, Brezovica u Rađevini, Jovanjdan.
    -Zukve, druga polovina 18. veka, Sitarice u Podgorini, Lazarevdan.
    -Raduša, druga polovina 18. veka, Klinci u Kolubari, Miholjdan, velika zadruga.
    -Stepanje, druga polovina 18. veka, Piperi, Sv. Grigorije, od bajevačkih Katanića.
    -Brgule, posle 1827. godine, Zvizdar u oblasti, Đurđic.
    -Brović, posle 1827. godine, Šume – Stari Vlah, Mitrovdan, doselio se kao zanatlija.
    -Grabovac, posle 1827. godine, Osat, Stevanjdan.
    -Dren-1, posle 1827. godine, Jakovo u Sremu, Jovanjdan.
    -Dren-2, posle 1827. godine, Šimanovci u Sremu, Jovanjdan.
    -Zvečka, posle 1827. godine, susedni Grabovac, Nikoljdan.
    -Zvizdar, posle 1827. godine, Brankovina, Alimpijevdan.
    -Paljuvi, posle 1827. godine, Stepanje u okolini, Aranđelovdan.
    -Rubribreza-1, posle 1827. godine, Sakulja u Jadru, Nikoljdan.
    -Rubribreza-2, posle 1827. godine, Osat, Jovanjdan.
    -Skela, posle 1827. godine, Bosanska Gradiška, Đurđevdan.
    -Trlić, posle 1827. godine, Gornja Bukovica u Podgorini, Jovanjdan.

  2. IRINA LAZAREVIC

    ZNAM DA MI PORODICA VODI POREKLO IZ SELA SUME STARI VLAH,DA SE PRETPOSTAVLJA DA POTICU OD PORODICE TOTOVIC IZ ISTOG SELA, DA MI JE PRADEDA MILIVOJ LAZARAVIC, DA JE RODJEN U SELU BROVIC, ALI NE NAM IME NJEGOVOG OCA I MAJKE I DA BIH VOLELA DA SAZNAM STO JE MOGUCE VISE O PRECIMA.SLAVIMO MITROVDAN.

  3. estavella

    Lazarevici iz Brankovine takodje vode zajednicko poreklo sa istima iz svileuve kao i sa Nenadovicima kako su se prvo prezivali u Bircu…

  4. Familije-prezimena Lazarević po mestima življenja i Kolubari i Podgorini. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Kolubara i Podgorina“, prvo izdanje 1907. godine, najnovije izdanje 2011. godine – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Lazarević, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Balinović
    -Ba (Bah)
    -Bobova
    -Brankovina
    -Donja Bukovica-1
    -Donja Bukovica-2
    -Vragočanica
    -Komanice
    -Jajčić
    -Leskovice
    -Loznica
    -Majinović
    -Mionica-1
    -Mionica-2
    -Rajković
    -Sanković
    -Cvetanovci-1
    -Cvetanovci-2

  5. Porodice-familije po mestima prebivališta u Šumadijskoj Kolubari, Lazarević.
    Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Šumadijska Kolubara“, prvo izdanje 1939. godine, drugo izdanje 1949. godine, najnovije izdanje 2011. godine u sastavu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“ – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Lazarević, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Županjac
    -Barajevo
    -Bistrica
    -Brajkovac
    -Veliki Crljeni
    -Venčani
    -Vreoci
    -Guncate
    -Darosava
    -Draževac
    -Zeoke
    -Junkovac
    -Konatice
    -Lazarevac
    -Mali Crljeni
    -Meljak
    -Rudovci
    -Sakulje
    -Stepojevac
    -Strmovo
    -Stubica
    -Trbušnica
    -Šopić

  6. Prezimena-familije u Šumadiji, Lazarević.
    Prema knjizi „Etnološka građa o Šumadincima“akademika Jovana Erdeljanovića, prvo posthumno izdanje 1948. godine – poslednje izdanje Službeni Glasnik i SANU – Edicija „Koreni“ 2011. godine u sklopu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“.

    -Gornje Jarušice
    -Orašac
    -Mala Plana
    -Rakinac
    -Cerovac
    -Crni Kal

  7. Lazarevića je bilo u Velinićima-Veljem selu u Gornjem Orahovcu.Ovde su se doselili najverovatnije iz Gacka ili okoline još u vreme turske vladavine.Tu su,po predanju,proterali turke i naselili se.Živko Lazarević se iz Velinića preselio na Cetinje i izrodio sinove Boža,Jova i Pera.Božo je imao sina Ljuba i kćerku Danku koja danas živi u Londonu.Jovo,oženjen Vjekoslavom rođ.Zobarić iz Zagreba, je imao sina Gojka i kćerke Ružicu,Smiljku i Bosiljku koje su živele u Senti.Pero se nije ženio i nije imao poroda.Gojko,oženjen Jelenom rođ.Gal, je imao sinove Jovana i Bojana.Jovan,koji živi u Vele-polju kod Niša i oženjen Milom rođ.Stojanović, ima sina Bojana koji živi u Rio de Žaneiru i oženjen je Alanom …… Lazarević, i kćerku Tatjanu Pavlović udatu za Stojana Pavlovića, koja živi u Brusu i ima kćerku Saru i sina Petra.Bojan,koji živi u Brusu,oženjen Danicom rođ.Mikić, ima sina Marka oženjenog Marijom rođ.Živković, koji živi u Nišu i ima sina Bodina Lazarevića.
    Lazarevića ima u Risnu -Milo Lazarević sa porodicom i u Perastu.Ima ih i u Grblju i Bigovu ali nisu u srodstvu sa Lazarevićima iz Velinića.
    Krsna Slava je Sveti Jovan,6 oktobra.
    Ovo je tek mali deo opisa familije Lazarević iz Velinića.

  8. Familije-prezimena Lazarević po mestima življenja. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića “Sokolska nahija”.

    -Donja Bukovica
    -Gornja Ljuboviđa
    -Savkovići
    -Zarožje
    -Jelovik
    -Bajina Bašta
    -Zaovine

  9. milo lazarevic

    My grandfather Ilija Lazarevic was born in Grbalj Montenegro and so was my father Ivo Lazarevic died in New York in 1990. All of my adult life I lived in the USA and know nothing about the origin of my family. I will be grateful if anyone can help me.
    Thank you.
    Milo Lazarevic

    • Nebojša Novaković

      Lazarevic family from Grbalj were lived in village “Đuraševići”. They originates from the fraternity LJUBANOVIĆ. They are natives of the area (14th century).

      According to some information, family LJUBANOVIĆ (Ljubatović) originate from Trebinje, of brotherhood Kresojević. I’m not sure is this a true.

    • Lazar

      Did your father participated in WW2 as comander of the Chetnik units of Draza Mihajlović in Montenegro?
      Does the name Priest Stoiljko Kajevic(From Chicago), Bosko “The Yugo” Radonich or SOPO organization, mean something ?

    • Aleksandar

      Dear Milo,

      My mother family also originated from Grbalj (Bigova). My grand grandfather Milan Milo Lazarevic, from father Ivan Ivo Lazarevic, came to Northern Serbia (Banat) in early 1920. He was killed in Ausvich in 1941. As I heard, the Lazarevićs are descended from Lazar, who left Serbia for Montenegro after the collapse of the First Serbian Uprising (1813) and settled at sea. They celebrate Saint Nicholas as their patron saint. There are a lot of Lazarevic in Bigova today and they all have a same origin. It is common for children to be named after fathers or grandfathers, so I believe that there is a great chance that we are distant relatives, because you have the same name as my grand grandfather.

      Sincerely,
      Aleksandar

  10. Nebojša Novaković

    Čini se da postoji više nesrodnih Lazarevića u ovom kraju. Jedni su poreklom iz Hercegovine, od nekog Lazara.

    Nesporno je da se jedni Lazarevići veoma rano pominju u Grblju i okolini. Veoma su uticajno bratstvo.

    Neki autori smatraju da su Hrebeljanovići/Lazarevići poreklom iz Grblja u Boki, gde su se doselili sa područja Stare Srbije.

    Navodno im je prvobitno prezime glasilo Gr(e)bljanović.