Порекло презимена Лазаревић

3. фебруар 2012.

коментара: 64

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ЛАЗАРЕВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Лазаревић (Илијини)

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280

Порекло: Јасеница, Зворник, Република Српска

Један род са Петровићима / Видовићима, Милошевићима, Лазаревићима (Стевиним), Ракановићима / Гајићима, Васићима / Филиповићима

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
___________________________

Лазаревић (Стевини)

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280

Порекло: Јасеница, Зворник / огранак Лазаревића (Стевини) су Лазаревићи у Роћевићу, Зворник, Република Српска

Један род са Видовићима, Милошевићима, Ракановићима / Гајићима, Васићима / Петровићима, Лазаревићима (Илијиним) / Филиповићима

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

Лазаревић

Хаплогрупа: E1b род Ђ

Порекло: Гунцати, Барајево, Србија

Крсна слава: Ђурђевдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ЛАЗАРЕВИЋИ

(живе на Годијељима)

Воде поријекло од Лазара, сина Радоја Давидова Годијеља, Давид је син Пејана Годијеља, који се први доселио на Годијеље. Радоје Давидов Годијељ био је истакнути јунак кога је погубио Сулејман-паша Скопљак у петњичком засеоку Пушини 1806. године. Остао му је син Лазар по коме се његови потомци: Милосав, Василије, Милан и Бојо прозваше Лазаревићи.

Милосав је имао Неђељка и Милуна. Видоје Неђељков, са својом супругом Милевом, кћерком Заја Мијовића, и са својим старијим синовима Митром и Савом били су познати активисти у НОП-у. Иако у одмаклим годинама живота, Видоје је учествовао у бици на Пљевљима 1. децембра 1941. године. Душан, брат Видојев, заробљен је 1943. године и интерниран у Њемачку, гдје је у логорима остао до краја рата. Милосав Милунов је ухапшен 1943. године од стране четника, који су га предали Нијемцима и они су га стријељали у децембру 1943. године у Фармацима код Подгорице.

Василије Лазарев имао је сина Лазара, званог „Шубара“, а овај има Василија чија су дјеца били активни учесници НОП- а. Ћерка Драгиња, због своје активности, осуђена је на сто једну годину робије од стране италијанског суда, након чега је спроведена у Италију на издржавање казне, гдје је у Венецији подлегла затворској тортури. Драгињина браћа Милорад и Лазар били су борци 7. омладинске црногорске бригаде од њеног оснивања.

Бојо Лазарев имао је синове Нова и Јована. Новова породица је активно учествовала у НОР-у од 1941. године. Новова жена Љубица, родом од Машића са Дужи, била је права партизанска мајка. Њена кућа, иако сиромашна, увијек је била отворена за борце и била је право уточиште за све добронамјернике. Син Велимир је један од организатора устанка у општини Шавник; погинуо је 1. децембра 1941. године у бици на Пљевљима као замјеник политичког комесара Ускочко-дробњачког батаљона. Сестра Даница скинула је пушку са мртвог брата и од ње се није одвајала до херојске погибије на Јабланици 21. фебруара 1943. године, као припадник Четврте црногорске пролетерске бригаде. И Радомир Новов, брат Велимиров и Драгињин, припадник је НОП-а од првих устаничких дана и у строју Петог батаљона Четврте црногорске бригаде од њеног оснивања, па у Пратећем батаљону ВШ. Он је ратни војни инвалид и носилац Партизанске споменице 1941.

Јован Бојов интерниран је као седамдесетогодишњак 1943. године од стране Нијемаца. Спроведен је у Београд, гдје се губи сваки траг овог старог ратника из првих ратова и великог патриоте и родољуба.

За ову породицу се може с правом рећи да је скоро сва учествовала у НОР-у.

Лазаревића има исељених у разне крајеве наше земље.

Славе Томиндан.

________________

ЛАЗАРЕВИЋИ

(на Грацу)

О поријеклу Лазаревића речено је у дијелу о Митровићима. Садашње презиме су добили по Лазару Милутинову Митровићу, који је на Градац дошао око 1820. године на имање Зука Аџимусића. У некој свађи Лазар убије Зука. Послије погибије Смаил-аге Ченгића на Мљетичку, 1840. године, преселе се на Малинско, гдје су живјели четрдесетак година. Када је Дед-ага нападао на ускочка села, у одбрани Ускока истакли су се Митровићи – Лазар, Митар-Шуле и Мина. Лазар је био познати хајдук, који је дуго четовао и Турцима много зла нанио. Имао је пет синова: Јована, Стевана, Јоксима, Миладина и Радована, од којих су Стеван, Јоксим и Миладин, са својим стрицем Иваном, погинули као хајдуци негдје поред Лима. Од Јована су били Ђорђије, Милосав и Стеван, а од Радована Мијат и Теофил.

Ђуро Лазаревић са Граца погинуо је на Мојковцу 7. јануара 1916. године као ратник у саставу Ускочког батаљона.

Лазаревићи живе на Грацу и нијесу у сродству с Лазаревићима на Годијељима.

Славе Спасовдан.

___________________

ЛАЗАРЕВИЋИ у околини Шапца поријеклом су од Лазаревића са Превиша. Од њих је био чувени јунак из Првог српског устанка – поп Лука Лазаревић. Лазаревићи из села Рогама код Подгорице казују да су од Лазаревића са Превиша.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (64)

Одговорите

64 коментара

  1. Фамилилије-презимена Лазаревић, по местима пребивалишта. Према књизи Боривоја Дробњаковић “Космај”.

    -Бељина
    -Губеревац
    -Дучина
    -Кораћица
    -Међулужје
    -Неменикуће

  2. Фамилије-презимена Лазаревић, по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића „Лепеница“.

    Теверич, Брзан, Војновац, Горње Јарушице, Лужница, Церовац, Чумић, Кијево, Светлић, Ресник, Прекопеч, Ракинац, Губеревевац, Ердеч (Петковчани), Ердеч (Алимпијци), Мајнић, Баточина Варош, Мала Врбица, Велики Крчмар и Рача.

  3. Бранко Тодоровић

    Лазаревића има у селу Бољанићу на Озрену код Добоја. О тим породицама пише Васкрсија Јанковић у својој Монографији Бољанића из 2008. године, за које каже следеће:

    ЛАЗАРЕВИЋИ (Рике): староседеоци су у Брђанима и Потоцима. Пореклом су из Какмужа. Славе Аранђеловдан. Осим у Бољанићу живе и у Карановцу, Добоју, Београд и Француској.
    ЛАЗАРЕВИЋИ: досељени су у Конопљишта из Пакленице. Славе Никољдан.
    ЛАЗАРЕВИЋИ: досељени из Пакленице у Зоране. Славе Никољдан.
    ЛАЗАРЕВИЋИ: досељени у Потоке из Брезика. Славе Ђурђевдан.

    Осим Лазаревића које помиње Васкрсија Јанковић, у Бољанићу има још једна породица Лазаревића, која се доселила после рата са дела Озрена који је предат Федерацији БиХ. Славе Јовандан.

  4. Atina Arsic

    Moja baka Zorica Lazarevic je iz Beograda, Juzni bulevar…deda-ujka Tatin ujak a babin brat Aleksandar (Aca) mi je poceo pricati o nasoj porodici, pokazao mi neke slike, rekao mi je da mi je pradeda bio uvazeni gradski sudija. Da imamo dobre korene, pokazivao mi neke stare slike bogate porodice, rekao da smo plave krvi…i to je sve sto znam. Nazalost bilo je kasno, taman kad sam se zainteresovala malo vise, on nas je napustio i sve tajne o porodici odneo sa sobom u grob. Slavio je slavu “Свети Сава Освећени” (18.decembar). Zna li se nesto vise o nama? Hvala unapred, Aki.

  5. Лука

    Да се надовежем овдје,постоје исто тако Лазаревићи из околине Сарајева ,тачније Вареша,који славе Св. Луку.

    • Dragan

      Ja sam Lazarevic rodom iz Zubinog Potoko sever Kosova i mi slavimo sv.Luku bas cudno tolika razdaljina a ista slava.

      • Драгиша Гиле Живковић

        Поштовани Драгане, из ког села су Ваши и како сте се раније презивали. Хвала, поздрав!

        • Dragan

          Lazarevici su iz sela Ugljare,Zubin Potok i koliko znam oduvek su Lazarevici,a to znam po grobovima koji datiraju ko zna iz kog veka.Manastir u kome smo svi krsteni Duboki Potok datira iz 14 veka.

        • Dragan

          Jos nesto sam zaboravio,posto se Zubin Potok nalazio nekada u krugu prve Srpske drzave Ras i da je recimo u 14 veku tom teritorijom vladao Car Lazar,video sam mapu iz 14 veka stoga verujem da svi Lazarevici poticu sa Kosova jer to je naj logicnije.Smesno mi je kada vidim da pisu da poticemo iz Crne Gore jer tada Crna Gora nije ni postojala cak i Zetom za koju Crnogorci tvrde da je njihova prva drzava je smejurija jer su tom zemljom vladale Srpske dinastije,Ostrivojevici,Brankovici,Lazarevici itd.

          • Драгиша Гиле Живковић

            Верујем да су Лазаревићи од Башчаревића?

            • Dragan

              nema sanse,za tako nesto ne postoji niti jedan trag.

            • Драгиша Гиле Живковић

              Да ли вам је мала слава Недеља по Крстовдану или Недеља пред Спасовдан. Хвала!

            • Dragan

              Moja mala slava je Trojice.Voleo bih da vidim koji ti dokaz imas da su Lazarevici od Bascarevica.

            • Драгиша Гиле Живковић

              Земљаче Драгане,

              хвала за информацију о малој слави Лазаревића у Угљару, која се, како сам разумео, разликује од славе коју прекађују Башчаревићи (?) Ако је тако, то је већ показатељ да разлика постоји. Погледао сам и у пописима Колашинских села из 1912. године, које је забележио Мијат Божовић, учитељ из Придворице, презимена домаћина су пописивана по имену оца (патроними). У селу је било 23 српске породице, једини Лазаревић је Миливоје са 12 чељади.
              Такође, у списковима страдалих у Другом рату, поред неколико Башчаревића и Велимировића, помињу се и Лазаревићи. Много среће у даљем истраживању порекла твојих Лазаревића желим!

            • Dragan

              To sto ste vi procitali iz 1912 mislim da nema bas neke veze,moj deda je to godiste pa njegov otac Radenko pa radenkov otac Vukajle pa Vukajlov otac Miladin.Mozes misliti kada je ziveo Miladin ako se moj deda rodio 1912 a tek Miladinov otac i svi su oni Lazarevici i ziveli su u selu Ugljare.Kad su i odakle oni dosli i dali su dosli to samo Bog zna,danas jos uvek pouzdano nezna ni poreklo Karadjordja a ne tamo nekih Lazarevica iz nekog malog sela.

          • Јоксим

            А како ти се зове ђед?

          • Stefan

            Nije bitno sto je Lazar vladao tu ili potiče,od njega bila su samo dva muška Lazarevića Vuk I Stefan bez dece

    • vojin

      I moji Lazarevići slave Sv. Luku a čukundede su živele u u okolini Takova, Gornji Milanovac, selo Ozren u Srbiji

  6. Бранко Тодоровић

    Српски писац и лекар Лаза Лазаревић (1851-1891) презивао се тако по свом деди Лазару. Презиме је први понео његов отац Кузман, који се заједно са својим братом Михаилом почетком XIX века доселио у Шабац, где се 1851. године родио и Лаза.

    Лазини преци даљим пореклом били су са простора Херцеговине, због чега су их Клењани били прозвали Херцеговићима или Херцеговцима.

    Ово презиме је забележено у Клењу на попису и 1831. године, када је пописано седам кућа Ерцеговаца, од којих се у две спомињу имена Лазара Ерцеговића, али није јасно да ли је и који је од њих предак чувеног српског књижевника.

  7. Lazarevic

    Zamina me dosta toga o Lazarevicima iz Loznice,nastanjeni u Klupcima,slave sv.Jovana…nigde se ne pominju u poreklu prezimena mesta Klupci…ni kao doseljenici,cak i ulica u Klupcima nosi ime Darinke Lazarevic,moje babe…bila je narodni heroj.

  8. marija

    Lazarevici iz Gornje Tresnjevice kod Arandjelovca!Da li iko zna nesto?

  9. Dragan

    Ja sam Lazarevic iz Zubinog Potoka,Kosovo zanima me poreklo slavimo Svetog Luku.

  10. Dragan

    Imam neka saznanja da su svi Lazarevici poreklom sa Kosova i da su se razdelili i otisli na cetiri strane,jedna zajednica u Arandjelovac jedna u Backu Palanku jedna u Lipovo Crna Gora a cetvrta je ostala na Kosovo.

    • Sanja

      Ja sam rodom od Cincarevića iz Kline kod Peći. Majka mi je pričala da su Cincarevići bili Lazarevići ali su zbog krvne osvete promjenili prezime

    • K.Lazarevic

      Nije tacno. Danas imate jako puno Lazarevica, a medju vecinom ne postoji nikakva krvna povezanost. Razlozi su mnogobrojni. Cula sam za tu podjelu o kojoj pricate, ali vam savjetujem da ako hocete stvarno da saznate nesto kopate po knjigama i ispitajte starce dok mozete o onome sto znaju.