Порекло презимена Лазаревић

3. фебруар 2012.

коментара: 64

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ЛАЗАРЕВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Лазаревић (Илијини)

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280

Порекло: Јасеница, Зворник, Република Српска

Један род са Петровићима / Видовићима, Милошевићима, Лазаревићима (Стевиним), Ракановићима / Гајићима, Васићима / Филиповићима

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
___________________________

Лазаревић (Стевини)

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280

Порекло: Јасеница, Зворник / огранак Лазаревића (Стевини) су Лазаревићи у Роћевићу, Зворник, Република Српска

Један род са Видовићима, Милошевићима, Ракановићима / Гајићима, Васићима / Петровићима, Лазаревићима (Илијиним) / Филиповићима

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

Лазаревић

Хаплогрупа: E1b род Ђ

Порекло: Гунцати, Барајево, Србија

Крсна слава: Ђурђевдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ЛАЗАРЕВИЋИ

(живе на Годијељима)

Воде поријекло од Лазара, сина Радоја Давидова Годијеља, Давид је син Пејана Годијеља, који се први доселио на Годијеље. Радоје Давидов Годијељ био је истакнути јунак кога је погубио Сулејман-паша Скопљак у петњичком засеоку Пушини 1806. године. Остао му је син Лазар по коме се његови потомци: Милосав, Василије, Милан и Бојо прозваше Лазаревићи.

Милосав је имао Неђељка и Милуна. Видоје Неђељков, са својом супругом Милевом, кћерком Заја Мијовића, и са својим старијим синовима Митром и Савом били су познати активисти у НОП-у. Иако у одмаклим годинама живота, Видоје је учествовао у бици на Пљевљима 1. децембра 1941. године. Душан, брат Видојев, заробљен је 1943. године и интерниран у Њемачку, гдје је у логорима остао до краја рата. Милосав Милунов је ухапшен 1943. године од стране четника, који су га предали Нијемцима и они су га стријељали у децембру 1943. године у Фармацима код Подгорице.

Василије Лазарев имао је сина Лазара, званог „Шубара“, а овај има Василија чија су дјеца били активни учесници НОП- а. Ћерка Драгиња, због своје активности, осуђена је на сто једну годину робије од стране италијанског суда, након чега је спроведена у Италију на издржавање казне, гдје је у Венецији подлегла затворској тортури. Драгињина браћа Милорад и Лазар били су борци 7. омладинске црногорске бригаде од њеног оснивања.

Бојо Лазарев имао је синове Нова и Јована. Новова породица је активно учествовала у НОР-у од 1941. године. Новова жена Љубица, родом од Машића са Дужи, била је права партизанска мајка. Њена кућа, иако сиромашна, увијек је била отворена за борце и била је право уточиште за све добронамјернике. Син Велимир је један од организатора устанка у општини Шавник; погинуо је 1. децембра 1941. године у бици на Пљевљима као замјеник политичког комесара Ускочко-дробњачког батаљона. Сестра Даница скинула је пушку са мртвог брата и од ње се није одвајала до херојске погибије на Јабланици 21. фебруара 1943. године, као припадник Четврте црногорске пролетерске бригаде. И Радомир Новов, брат Велимиров и Драгињин, припадник је НОП-а од првих устаничких дана и у строју Петог батаљона Четврте црногорске бригаде од њеног оснивања, па у Пратећем батаљону ВШ. Он је ратни војни инвалид и носилац Партизанске споменице 1941.

Јован Бојов интерниран је као седамдесетогодишњак 1943. године од стране Нијемаца. Спроведен је у Београд, гдје се губи сваки траг овог старог ратника из првих ратова и великог патриоте и родољуба.

За ову породицу се може с правом рећи да је скоро сва учествовала у НОР-у.

Лазаревића има исељених у разне крајеве наше земље.

Славе Томиндан.

________________

ЛАЗАРЕВИЋИ

(на Грацу)

О поријеклу Лазаревића речено је у дијелу о Митровићима. Садашње презиме су добили по Лазару Милутинову Митровићу, који је на Градац дошао око 1820. године на имање Зука Аџимусића. У некој свађи Лазар убије Зука. Послије погибије Смаил-аге Ченгића на Мљетичку, 1840. године, преселе се на Малинско, гдје су живјели четрдесетак година. Када је Дед-ага нападао на ускочка села, у одбрани Ускока истакли су се Митровићи – Лазар, Митар-Шуле и Мина. Лазар је био познати хајдук, који је дуго четовао и Турцима много зла нанио. Имао је пет синова: Јована, Стевана, Јоксима, Миладина и Радована, од којих су Стеван, Јоксим и Миладин, са својим стрицем Иваном, погинули као хајдуци негдје поред Лима. Од Јована су били Ђорђије, Милосав и Стеван, а од Радована Мијат и Теофил.

Ђуро Лазаревић са Граца погинуо је на Мојковцу 7. јануара 1916. године као ратник у саставу Ускочког батаљона.

Лазаревићи живе на Грацу и нијесу у сродству с Лазаревићима на Годијељима.

Славе Спасовдан.

___________________

ЛАЗАРЕВИЋИ у околини Шапца поријеклом су од Лазаревића са Превиша. Од њих је био чувени јунак из Првог српског устанка – поп Лука Лазаревић. Лазаревићи из села Рогама код Подгорице казују да су од Лазаревића са Превиша.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (64)

Одговорите

64 коментара

  1. St23

    Postoje Lazarevici u Vrcinu, mestu nadomak Beograda Poznatiji je Milun Lazarević koji je otvorio kafanu koja i dan danas nosi njegovo ime da li neko zna nešto o njegovom poreklu?

  2. Лазаревић

    На Озрену код Добоја у селу Какмуж (село сличног имена “КАКМУЖИ“ постоји у ЦГ) живе Лазаревићи који славе славу Светог Симеона Богопримца (16 фебруар).

    Породични родослов имамо и даље га допуњавамо, међутим најстарији податак тј имена у стаблу су имена двојице браће, Петра и Луке из 1852 и 1854 године од којих се стабло даље грана. Старијих података немамо јер су манастирске књиге у Озренском манастиру кроз историју неколико пута паљене и отимане.

    На подручју Озрена има још неколико родова Лазаревића, али у новије доба није познато да ли су у родбинским везама са нама, поготову из разлога што нам и крсна слава није иста.

    Већина Озренских родова према усменом предању држи да су углавном доселили из старе Херцеговине и Црне Горе.

    Као и већина становништва на подручју Озрена и шире и Лазаревићи су претрпели велике губитке у Другом светском рату
    Што се тиче Лукине лозе, погинули су Лукин син Петар и Бранко, Петрови синови Трипун (1942.г) и Јелисија (1943.г), као и Лукин унук Радован Лазаревић.
    Други брат, Петар Лазаревић у Другом св. рату изгубио је унука Милана (1941.г), сина Симе Лазаревића.

    Петров други син, Јово Лазаревић рођен 1880.године изгубио је у току рата свих пет синова и три унука. (О овој трагедији у књизи “Тузлански времеплов“ постоји запис).

    Погинули су или убијени Јовини синови: Трипун (интерниран 1941. и убијен); Владо (интерниран 1941. и убијен у логору у Јасеновцу); Госто (стрељан у Тузли 16. фебруара 1942); Душан (погинуо 1942.) и Милош (погинуо у борби против Усташа у Какмужу на Барама, 28. августа 1941.); као и унуци: Данило и Недељко синови Милошеви и Никола син Госте Лазаревића.

    Ова велика трагедија погодила је Јову и његову жену Петру, те су обоје умрли у року од месец дана, 1942. године.

  3. Јоксим

    Лазаревић(и) да ли сте размишљали о тестирању тј. утврђивању (пра)порекла по мушкој линији?
    Гдје се налази село Какмужи у Црној Гори? Да није ријеч о пљеваљском крају?

  4. Zoran Lazarevic

    Zoran Lazarevic
    30. октобра 2016. у 15:24
    Postovani,prvo da vam se zahvalim sto nam pomazete da saznamo nase korene i da iste prenosimo nasim naslednicima.
    Molim vas ako znate i ako mi mozete blize dati informacije o mom prezimenu Lazarevic krsna slava sv.Ahrangel Mihailo ili Arandjelovdan naseljeni u selu Brezna u opstini Gornji Milanovac.Prema popisu stanovnistva spolovine 19.veka pominju se po imenu svi clanovi zadruge Lazarevica a kao zemljodelac Stefan(u vreme popisa 36. godina) kao najstari sin Lazara.O Lazaru nemam nikakvih podataka …kada je umro kao ni odakle se doselio ,osim da se doselio iz Stare Srbije.Pored sina Stefana,upisana su i cetiri preostala Lazareva sina:Milovan,Jevrem,Vicentije i Vasilije.Neki tragovi vodili su me da smo usko povezani sa Dabeticima odnosno da su moji koreni iz plemena Vasojevica,s druge strane da smo s familijom Jokovic dosli iz sela Gornja Brezna Crna Gora u sta licno sumljam jer u G.Brezni ne postoje Lazarevici, koliko sam uspeo doznati.Napominjem da je prema nekom kazivanju ovdasnje selo Brezna postojalo pod istim imenom i za vreme Nikole Altomanovic.Starosedeoci sela su Ruzic i Vasovic ,slava Arandjelovdan.Vasovici danas su Jovanovici!
    Molim vas ,ili bilo koga ovde a da zna…o pojedinim informacijama koje bi mi bile od pomoci da vise i blize saznam o svojim korenima.Hvala vam unapred i veliki pozdrav!

  5. IRINA LAZAREVIC

    MOJI LAZAREVICI SU IZ SELA SUME KOD IVANJICE,SLAVE MITROVDAN.DA LI SE MOZE SAZNATI O PORODICNOM STABLU,RODOSLOVU.DOSELJENI SU OKO 1827 GODINE U SELO BROVIC KOD OBRENOVCA I TU SMO JEDINA PORODICA SA TIM PREZIMENOM!

  6. Milica

    Moja baba, je devojačko prezime Lazarević rođ. 1934 u Sremskim Karlovcima od oca Miloša Lazarevića, slavili su sv. Luku.

    • Aleksandra Lazarevic

      Moja porodica je poreklom iz sela Ugljara, opština Zubin Potok. Većina naših predaka su sahranjena u selu Ugljare. Slavimo Sv.Luku.
      Slušala sam o nekim informacijama da smo se doselili iz Crnogorskog Kolašina u Ibarski Kolašin, opština Zubin Potok.
      Da li imate neke informacije?

  7. Велибор Лазаревић

    Поздрав свима,

    Додао бих да Лазаревића има у Црној Гори, у Пљевљима, у више села и у граду. Славе св. Николу, 19. децембра.

    Моји су из села Потоци, засеок Кукањ, чија су имања уз истоимени стари средњевјековни град Кукањ.

    О поријеклу Лазаревића не знам много, нити се поуздано зна одакле су се доселили у ове крајеве.
    У селу Кукањ данас постоје двије куће Лазаревића. Колико знам има их и у селу Лијеска, не знам да ли смо у сродству. Такође у насељу Комини, код Пљеваља.

    Лазаревића из села Потоци данас има у Пљевљима (град), Новом Саду, Требињу, Подгорици, Прибоју, Чачку…

    Што се тиче села Какмуже, оно се налази у пљеваљској општини, и по мојим сазнањима породице из ових крајева су се доста селиле на Озрен, гдје данас постоји село Какмуж (нпр. породица Ђурановић).

  8. Војислав Ананић

    ЛАЗАРЕВИЋ (п.к). Лазаревићи (п). у Борцима (Коњиц). Доселили су у другој половини 18. вијека, из неког села у Гацку. “Зову се и Симићи”. Славе Јовањдан (59:312). Лазаревићи су некада живјели и у Михољачама (Гацко). У 18. вијеку су били настањени “у ареалу данашњег топонима Лазарићи”. Ово некадашње село добило је по њима име, Родоначелник ове старе гатачке породице био је Лазар. Његови потомци прозвали су се Лазаревићи (146:180; 114:155). Лазаревићи (к), у Хотњу (Неум). Раније су живјели у Прапралници, одакле су прешли у Хотањ. Звали су се Јањићи. Узели су ново презиме по неком Лазару “који је био врло чувен” (84:190,191). Презиме се спомиње и у Вељој Међи 1777. године (214/5:102).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

    • Горан

      Лазаревићи из Дробњака село Превиш потичу од Лазаревића из Бањана,са Велимља.У Бањанима,Велимљу су огранак,потичу од Поповића.У овој фамилији је увек било врло много свештеника,попова.Лазаревићи из Мачве,Свилеуве,од којих је познати поп Лука Лазаревић су од ових из Бањана,Велимље.Од Лазаревића у Дробњаку потичу Кујунџићи,Радовановићи и Гркојевићи.Славили су Ђурђевдан али су братства потомци касније променили за друге славе.Лазаревићи су дуго времена живели на Превишу,где су се разгранали на млађе фамилије.

      • Jovan

        Hvala za informaciju o Lazarevicima iz Svileuve. Moji, po ocu, su Lazarevici iz Svileuve (selo pored Koceljeve) i podatak o poreklu iz Banjana (sa Velimlja) se slaze sa onim sto se govorilo o poreklu, kod nas u porodici. Slavimo Svetog Jovana Krstitelja.

        Na zalost usled cestih selidbi po svetu, posebno “razbijanja” posle drugog svetskog rata, nemam porodicno stablo, kao i podatke koji dosezu dalje od sredine 19. Veka.

        • Lazar

          Koja si haplogrupa? Dali si iztrazio? Ja sam iz Sapca i slava nam je Jovanjdan.

          • Горан

            Ја сам из Бање Ковиљаче. Рођен 1992 у Лозници. Носимо по баби из Свилеуве презиме. Деда ми је пренео да Нађ је овако ишла лоза.
            Аћим.
            Александар и Ивана.
            Анка, Благоје, Спасоје, Живко, Сретен( 1896) и Божидар.
            Деца од Сретена:
            Александар(1923, оженио Милену Јовановић(1924)), Милица, Кристина, Обренија и Младен.
            Александровац и Миленин деца:
            Јелица(1945), Љубица(1947) и Милутин (1950)
            Љубица добила Бранислава мог оца 1967.
            Брат Иван рођен 1988 има ћерку Лану (2019)
            Ја 1992 имам сина Вука (2016)
            Ако има неко да смо род нека се јави 0652071114

  9. Nemanja

    Zanima me poreklo Lazarevića iz M. Grada nastanjenih u mestu Brdo.

  10. NEMANJA LAZAREVIC

    Dobar dan, intersuje me odakle su Lazarevici iz Lomnice okolina Krusevca pod Jastrebacko selo. Posto Sam u razgovori sa dedom I ostalim mestanima sela kazu da su tu od pantiveka. Krsna slava Djurdjevdan. Unapred zahvalan. Pa me cisto zanima odakle su tu dosli I kad se naselili