Poreklo prezimena Petrović

3. februar 2012.

komentara: 172

[toggle title=”TESTIRANI PETROVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Petrović

Haplogrupa: I1 rod Drobnjaka

Poreklo: Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
________________________

Petrović

Haplogrupa: I2a DS rod Ozrinića

Poreklo: Dubrovnik, Hrvatska, Jugoslavija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Petrović

Haplogrupa: R1a KD

Poreklo: Crna Gora

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Petrović

Haplogrupa: R1a Z280 L1280

Poreklo: Jasenica, Zvornik, Republika Srpska

Jedan rod sa Lazarevićima (Ilijinim) / Vidovićima, Miloševićima, Lazarevićima (Stevinim), Rakanovićima / Gajićima, Vasićima / Filipovićima

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
_________________________

Petrović

Haplogrupa: G2a rod D

Poreklo: Peć, Metohija, Srbija

Krsna slava: Jovanjdan

Kontakt:
_________________________

Petrović

Haplogrupa: I2a DS rod Ozrinića

Poreklo: Aleksandrovac, Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Petrović

Haplogrupa: J2b rod Godijelja

Poreklo:

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Petrović

Haplogrupa: E1b rod A

Poreklo: Resnik, Beograd, Srbija

Krsna slava: Jovanjdan

Kontakt:
_________________________

Petrović

Haplogrupa: I2a DN rod AA

Poreklo: Rudinje, Pirot, Srbija

Krsna slava: Nikoljdan

Kontakt:
_________________________

Petrović

Haplogrupa: I2a DS rod Đ

Poreklo: Krasava, Krupanj, Rađevina, Srbija

Krsna slava: Stevanjdan

Kontakt:
_________________________

Petrović

Haplogrupa: I2a DS rod K

Poreklo: Mađer, Požega, Srbija

Krsna slava: Đurđic

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (172)

Odgovorite

172 komentara

  1. mlađo

    Iz mjesta Jasenica, opština Zvornik:
    – Petrović, slava: Avramijevdan

    Avramijevštaci: http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=214.0

    Iz mjesta Jasenica, opština Zvornik:
    – Petrović, slava: Nikoljdan

  2. Za Petra, koji se pre skoro godinu dana interesovao za Petroviće iz Omsice:
    U knjiѕi POMENIK SVETIH SRPSKIH RATNIKA 1912-1918, Novi Sad 2005, na 236. strani upisan je Đuro Petrović, sin Lazin, rođen 1888. godine u Omsici, opština Gračac, zemljoradnik. Iz Amerike došao je u Prvi svetski rat i bio dobrovoljac u srpskoj vojsci.

    • Milica Petrović

      Ja sam Potomak Petrovića iz Osmice. Živim u Crvenki, a dobar deo familije je u Liparu. Slavimo Đurđevdan. Zna li neko više o našem poreklu?

      • Nebojša Novaković

        Ako mislite na Petroviće iz Omsice kod Gračaca, ovo je kratka analiza njihovog DNK rezultata sa foruma Poreklo.rs:

        Petrović, Đurđevdan, Omsica, Gračac, J2b-M205>Y22059

        Petrovići su 1915. bili najbrojniji rod u Omsici sa 19 kuća. Deo su doseljeničke struje iz Severne Dalmacije. U Omsici je bilo Manojlovića i Radakovića koji slave Nikoljdan i takođe pripadaju Y22059. Po markerima, Petrovićima su bliži Radakovići (svega jedna razlika). Postoji inače i potpuno poklapanje sa Stojičićima iz okoline Mrkonjić Grada, koji takođe slave Đurđevdan.

  3. Milica

    Interesuje me poreklo Petrovica iz sela Uljma, kod Vrsca. Kucna slava je sv.Nikola.Deda mi se zvao Ziva Petrovic. Hvala..

    • Aleksandar Marinković

      Milice,
      u knjizi J. Erdeljanovića ”Srbi u Banatu”, pominje se porodica Petrović u Uljmi sa nadimkom Grčki. Bilo ih je 7 kuća i slavili su Sv. Nikolu. Svrstani su u grupu porodica kojima poreklo nije utvrđeno, ali je naznačeno da jedan od njih živi u Vršcu. Porodični nadimak ”Grčki” možda ukazuje na cincarsko poreklo.

  4. Familije-prezimena Petrović, po mestima življenja u Kolubari i Podgorini. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Kolubara i Podgorina“, prvo izdanje 1907. godine, najnovije izdanje 2011. godine – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Petrović, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    Balinović, Ba (Bah), Bačevci, Beloševac, Beomužević, Branegović, Brankovina, Brezovice, Donja Bukovica, Veliševci-1, Veliševci-2, Veselinovac, Vrtiglav, Vujinovača, Grabovica-1, Grabovica-2, Gradac, Degurić, Divci, Dragijevica, Dupljaj, Dučić-1, Dučić-2, Zlatarić-1, Zlatarić-2, Zlatarić-3, Klanica, Klinci, Kovačica, Komanice, Donji Lajkovac-1, Donji Lajkovac-2, Latković-1, Latković-2, Leskovice, Bukovac, Miličinica, Mionica varošica, Mionica selo, Mrčić-1, Mrčić-2, Gornji Mušić, Oglađenovac, Osečenica, Osečina, Ostružanj, Pakalj, Paležnica, Paune, Paštrić, Planinica, Pričević, Prnjavor (Bogovađa), Rabas, Rakari, Ratkovac, Sandalj, Sedlari, Slavkovica, Slovac, Strmovo-1, Strmovo-2, Strmovo-3, Suvodanj, Tabanović, Todorin Do, Tubravić, Cvetanovci i Šušovka (Šušeoka).

  5. Porodična prezimena u Kačeru, Petrović. Prema knjizi Miloja T. Rakić „Kačer“, prvo izdanje 1905. godine, najnovije izdanje 2010. godine – edicija „Koreni“, JP Službeni glasnik i SANU.

    Ostale podatke porodica Petrović – poreklo, odakle su i kada doseljeni i Krsne slave možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Zagrađe
    -Dragolj
    -Kozelj
    -Bosuta
    -Živkovci
    -Jarmenovci
    -Moravci
    -Rudnik

  6. Porodice-familije po mestima prebivališta u Šumadijskoj Kolubari, Petrović.
    Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Šumadijska Kolubara“, prvo izdanje 1939. godine, drugo izdanje 1949. godine, najnovije izdanje 2011. godine u sastavu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“ – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Petrović, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    Venčani, Draževac, Brajkovac, Boždarevac, Arapovac, Arnajevo, Barajevo, Baroševac, Baćevac, Veliki Borak, Veliki Crljeni, Vranić, Vreoci, Guncate, Darosava, Dren, Zeoke, Jasenak, Junkovac, Konatice, Kruševica, Lazarevac, Leskovac, Mali Crljeni, Lukavica, Meljak, Mirosaljci, Mislođin, Petka, Rudovci, Sakulja, Sokolovo, Stepojevac, Trbušnica, Tulež, Čibutkovica, Šiljakovac, Šušnjar, i Županjac

  7. Je l moze neko da mi pomogne oko porekla? Prezivamo se Petrovic i slavimo Mratindan. Znam da su moji dosli iz Crne Gore mesto Biševo negde sredinom ili krajem 19 veka i naselili se u podnozju Kopaonika sa Kosovske strane. Prema predanju postojala su 3 brata koja su otisla iz Biševa zbog turaka, je l bi neko znao nesto o tome? I zanima me je li neko ima mozda podatke o Radomiru Petrovicu, mojem pradedi, ucesniku u I svetskom ratu koji je odlikovan Karadjordjevom zvezdom?

    • Dejan Petrovic

      Proveri da li se radi o selu Trsanovci kod Brusa…tu postoji prica da su to mesto osnovale tri porodice. Moji su jedni od tih…slavimo Mratindan…

      • Dejan Petrović

        Dragi moji Petrovići, po onome što sam ja pronašao to mesto Tršanovci kod Brusa su osnovale tri porodice (Pavličević, Kovačević i Stanković).

        Pogledajte link o tome
        https://www.brusonline.com/brus/o-brusu/legende-bruskog-kraja/121-trsanovci

        Nisam našao podatak odakle su došli tu, ali svi tragovi vode kao Crnoj Gori ili Hercegovini. Mi slavimo Sv. Minu i ono što znam je da su se moji 1924. godine odselili iz tog mesta na Kosovo u malo selo Viljance i nakon toga 70-tih godina nazad u Srbiju.

        Moji pominju da mi vučemo poreklo od Pavličevića i da je neko izgleda u nekom trenutku promenio prezime. O Pavličevićima ne mogu da pronađem previše podataka. Trebalo verovatno otići u to mesto i pogledati crkvene ili neke druge dokumente o stanovnicima mesta u to vreme.

        Inače, pogledaj i ovaj link…meni je bio zanimvljiv. Zanimljiva je cela ta priča oko rodova koji slave Sv. Mratu, Sv. Minu i Sv. Stefana.

        https://www.poreklo.rs/2013/07/13/kulize-rodovi-koji-slave-sv-mratu/

        • Branka

          Ja sam iz Brusa,tacnije selo Ziljci i mi smo starosedeoci,prezivamo se Petrovic.U Trsanovcima nemaju Petrovici starosedeoci.Iz nase familjije neki su otisli na Kosovo.Mi slavimo Arandjelovdan.Kazu da smo se pre prezivali Lainovic,ali nema podataka o tom prezimenu.Znamo da smo iz Crne Gore dosli do Novog pazara,pa onda u selo Kocine na Kopaoniku pa u Ziljke

        • Danilo Pertović

          Pozdrav Petrovići! Koliko ja znam iz priča starijih i moji su iz nekog sela kod Brzeća. Spustili se u Toplicu, tačnije u selo Beloljin.To je moje selo i dan danas. Posedujem i tapiju tog imanja koje je moj predak kupio od turčina. Slavimo Svetog mučenika Minu, a na isti dan je i Sveti Stefan Dečanski(Mrata). Mnogi mešaju te dve slave. Moj deda je Vitomir Petrović rođen je u Beloljinu 1928.Njegov otac je Radovan Petrović. Radovanov otac se zvao Milenko i Milenkov otac se zvao Stojko Petrović. Toliko znam. Znam da je kod Lukovske banje i crkva Svetog Mine. Samo nisam siguran da li ima paroha. Moj mejl je [email protected] Ako neko ima neku informaciju, ili nađe neku vezu, nek piše! Pozdrav!

    • Vladan

      Moji su Petrovići, prema onome što sam čuo došli iz Crne Gore, verovatno iz Bijelog Polja početkom 19. veka, jedno vreme živeli u podnožju Željina u blizini Kopaonika i odatle došli u Vrnjačka Banju, gde su zbog krvne osvete promenili prezime u Klindovljević, da bi se kasnije opet vratili u Petroviće. Slavimo Đurđic

  8. Filipe,
    Ukoliko je tvoj pradeda zaista odlikovan Karađorđevom zvezdom, njegovo ime i, možda, još neki podatak, naći ćeš u knjizi
    Tomislav Vlahović, “Vitezovi Karađorđeve zvezde s mačevima”, Beograd 1989

  9. Prezimena-familije u Šumadiji, Petrović.
    Prema knjizi „Etnološka građa o Šumadincima“akademika Jovana Erdeljanovića, prvo posthumno izdanje 1948. godine – poslednje izdanje Službeni Glasnik i SANU – Edicija „Koreni“ 2011. godine u sklopu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“.

    Staro Selo, Baničina. Belosavci, Botunj, Bukurovac, Gornje Jarušice, Krnjevo, Markovac, Miraševac, Orašac, Velika Plana, Mala Plana, Sipić, Cerovac, Crni Kal.

  10. Aleksandar Petrovic

    Mozete li mi nest vise reci o porodici Petrovic Kapetanovic iz sela kalenic kod Uba