Порекло презимена Видић

3. фебруара 2012.

коментара: 66

Презиме Видић је, како пише Велимир Михајловић у Српском презименику, веома фреквентно на целом српском и хрватском језичком подручју. Основа: лично име Вид (1531. године), од антропонима Видослав.

Како пише сарадница портала Порекло Горица Видић, њени Видићи су 1816. из села Себимље (данас припада Новом Пазару) са Голије дошли у Подунавце.  Први је дошао Анђелко Видић са двојицом синова. Како пише Горица, постоје подаци да су Видићи у Себимље дошли из Црне Горе, али се не зна из ког тачно места.

Видићи из Себимља славе Светог Николу, и младог и старог.

ПОЗНАТИ: Немања Видић, фудбалер

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (66)

Одговорите

66 коментара

 1. Милош

  Драги Видићи, једини начин да се утврди да ли неки од носилаца овог презимена из различитих крајева имају заједничко порекло јесте преко ДНК тестирања мушког члана породице.

  Тако се, уз више тестираних особа и мало среће, могу установити путеви миграција и идентификовати области одакле си миграције кренуле.

  У том смислу вас охрабрујем да се тестирате.

 2. Dragan Vidic

  Ja sam sa Korduna , sada zivim u Rumi Inace opstina Vojnic, mesto Miholjsko zaseok Vidic , bilo nas je dosta kuca pre drugog svetskog rata ali mnoge su na zalost ustase ubile oterale u Logore itd a i u Oluji ,posle drugog svetskog rata ostale su samo 6 kuca Vidic i uglavnom smo svi rodjaci, sada smo se razbezali po celom svetu,

 3. Dragan Vidic

  Slavimo slavu SV, gergia -Djurdjevdan pa ako neko slavi od Vidica Djurdjevdan neka mi pise, hvala.

 4. Oleg Vidić

  Моји Видићи су из Доњег Карина, општина Бенковац. Славимо Ђурђевдан. Легенда каже да смо даљим пореклом са границе садашње Црне Горе и Херцеговине. Црква у селу је из 1534. године, па претпостављам да смо се доселили знатно пре тога.

 5. Vesna Vidic

  Moje devojacko(ostavila sam ga) prezime je Vidic…. Kako mi je otac (Bogoljub) pricao, a njemu njegov(moj deda, Radoje) dosli su negde iz Crne gore, Rijeka Crnojevica…. Takodje bezali od turaka i krvne osvete i rasuli se na razne strane… Bosna, Hercegovina, Hrvatska…. Uzeli (promenili prezime u Vidic), po zeni Vidi da ih ne bi pronasli…. Moji su doselili u opstinu Vozdovac, do skoro najvece selo u Srbiji…. Slavimo Sv Luku