Poreklo prezimena Vidić

3. februar 2012.

komentara: 77

Prezime Vidić je, kako piše Velimir Mihajlović u Srpskom prezimeniku, veoma frekventno na celom srpskom i hrvatskom jezičkom području. Osnova: lično ime Vid (1531. godine), od antroponima Vidoslav.

Kako piše saradnica portala Poreklo Gorica Vidić, njeni Vidići su 1816. iz sela Sebimlje (danas pripada Novom Pazaru) sa Golije došli u Podunavce.  Prvi je došao Anđelko Vidić sa dvojicom sinova. Kako piše Gorica, postoje podaci da su Vidići u Sebimlje došli iz Crne Gore, ali se ne zna iz kog tačno mesta.

Vidići iz Sebimlja slave Svetog Nikolu, i mladog i starog.

POZNATI: Nemanja Vidić, fudbaler

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (77)

Odgovorite

77 komentara

  1. Miloš

    Dragi Vidići, jedini način da se utvrdi da li neki od nosilaca ovog prezimena iz različitih krajeva imaju zajedničko poreklo jeste preko DNK testiranja muškog člana porodice.

    Tako se, uz više testiranih osoba i malo sreće, mogu ustanoviti putevi migracija i identifikovati oblasti odakle si migracije krenule.

    U tom smislu vas ohrabrujem da se testirate.

  2. Dragan Vidic

    Ja sam sa Korduna , sada zivim u Rumi Inace opstina Vojnic, mesto Miholjsko zaseok Vidic , bilo nas je dosta kuca pre drugog svetskog rata ali mnoge su na zalost ustase ubile oterale u Logore itd a i u Oluji ,posle drugog svetskog rata ostale su samo 6 kuca Vidic i uglavnom smo svi rodjaci, sada smo se razbezali po celom svetu,

  3. Dragan Vidic

    Slavimo slavu SV, gergia -Djurdjevdan pa ako neko slavi od Vidica Djurdjevdan neka mi pise, hvala.

  4. Oleg Vidić

    Moji Vidići su iz Donjeg Karina, opština Benkovac. Slavimo Đurđevdan. Legenda kaže da smo daljim poreklom sa granice sadašnje Crne Gore i Hercegovine. Crkva u selu je iz 1534. godine, pa pretpostavljam da smo se doselili znatno pre toga.

  5. Vesna Vidic

    Moje devojacko(ostavila sam ga) prezime je Vidic…. Kako mi je otac (Bogoljub) pricao, a njemu njegov(moj deda, Radoje) dosli su negde iz Crne gore, Rijeka Crnojevica…. Takodje bezali od turaka i krvne osvete i rasuli se na razne strane… Bosna, Hercegovina, Hrvatska…. Uzeli (promenili prezime u Vidic), po zeni Vidi da ih ne bi pronasli…. Moji su doselili u opstinu Vozdovac, do skoro najvece selo u Srbiji…. Slavimo Sv Luku

  6. Boris Vidić

    Ja sam Vidić iz Bratonozica🙃

  7. Boris Vidić

    Zna li ko Djordjiju Vidića iz Bratonozica🙃

  8. Jadranka

    Baka mi je od Boricica, udata za Vidice.. Odakle oni poticu?

  9. Zoran vidic

    Zoran vidic beograd. Otac Savo deda Savo iz sela Kula Atlagic kod Benkovca. Slava SvDjordje. Stricevi petar i trifun … da li neko zna kako su oni ponekom mom secanju dosli iz Toplice i nasellili Karin izmedjuvobrovca i benkovca

  10. Milomir

    Poštovani Vidići, otac mi je rođen u selu Kosmača kod Kuršumlije, moji su poreklom iz okoline Peći. Doseljeni su pre drugog rata, deda Radivoje i pradeda Petar. Slavimo Svetog Nikolu.