Порекло презимена Видић

3. фебруар 2012.

коментара: 77

Презиме Видић је, како пише Велимир Михајловић у Српском презименику, веома фреквентно на целом српском и хрватском језичком подручју. Основа: лично име Вид (1531. године), од антропонима Видослав.

Како пише сарадница портала Порекло Горица Видић, њени Видићи су 1816. из села Себимље (данас припада Новом Пазару) са Голије дошли у Подунавце.  Први је дошао Анђелко Видић са двојицом синова. Како пише Горица, постоје подаци да су Видићи у Себимље дошли из Црне Горе, али се не зна из ког тачно места.

Видићи из Себимља славе Светог Николу, и младог и старог.

ПОЗНАТИ: Немања Видић, фудбалер

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (77)

Одговорите

77 коментара

  1. Aleksandar

    Ja sam iz Raske,i ovde kod nas ima jos 2-3 porodice Vidic,slavimo Svetog Nikolu,mladog i starog,inace moj deda je dosao iz Sebimilja,pravio sam rodoslov,i stigao sam do 5 kolena..Znam i dosta Vidica koji su mi rodjaci a zive u Novom Pazaru,Kraljevu..

  2. Aleksandar

    Ko zna nesto o Vidicima neka pise..

  3. Aleksandar

    Znam i ja neke stvari pa mozemo da razmenimo informacije.

  4. Небојша Новаковић

    Видићи се помињу у околини Рашке. Доселили су се из Себимља у пределу Трнави, а даљим пореклом су из села Корита, код Пљеваља.

    Славе Св. Николу, а познати су као добре кафеџије.

    (Рашка, Антропогеографска и етнолошка монографија варошице, 1954. године)

    Овај податак о пореклу из околине Пљеваља ме не чуди, зато што сам читајући монографије о пљеваском крају проналазио пуно Видића. Тамо су запамћени као староседеоци.

  5. Pero

    Pored Srpskog prezimena Vidić koje je u Srbiji postoji i pleme Vidića u Bosni tačnije kod Mrkonjić Grada u selu Podbrdo.Vidića danas ima dosta i u Banjaluci koji su potomci te loze.Legenda kaže da je bila samohrana majka 8 ero djece ,koja se bavila gatanjem i vidanjem i svi su je u okolici zvali Vida.Njezinu djecu zvali su Vidići i od tada do danas izrasla je cjela loza i pola Podbrda su Vidići.Ja sam potomak te loze .Veliki pozdrav za sve Vidiće širom svjeta…
    Znam da ovo prezime postoji i kod Hrvata ,ali njihovo porjeklo ne znam.

  6. Ranko

    Moj deda je Stevan Vidic kao i njegova familija rodjen u Podbrdu a otac u Mrkonjicu,pa su se 60tih godina se doselili u Vojvodinu

    • Милорад Богдановић

      Да ли је ваша слава Ђурђевдан?, а ако јесте, онда се спомињете 1882 године у парохији Варцар Вакуф (Мркоњић Град),коју још чине и села Оћуне и Брдо. Подбрдо и Мрачај припадју парохији Подрашница, али се не наводе мјештани ове парохије и славу коју славе. Подбрдо је тада имало 37 кућа са 310 душа. Мркоњић Град , тада Варцар Вакуф, имало је 105 кућа и 499 душа православни Срба.
      Видићи који славе Ђурђевдан спомињу се тада још у парохијама Герзово, Тешањ и Ребровац код Бањалуке. Иначе, ово презиме у митрополији дабробосанској за 1882 годину, спомињу се као слављеници још осам (8) различитих слава на простору Сарајева, Сребренице, Високо, Дервенте, Прњавора, Градишке и Кључа

      (Шематизам д/б за 1882 годину и Презимена Срба у Босни, аутора Ђорђа Јањатовића)

    • Vidic iz Podbrda

      Postovani Ranko, slucajno sam naisao na ovaj post, ja sam iz Podbrda i znam cijelu lozu. Zaintrigirao si me sa cinjenicom da je tvoj deda Stevan Vidic kog ja ne mogu da nadjem u lozi pa me zanima da li znas jos nekih podataka o rodjacima, i gdje zivis u Vojvodini. Lijep pozdrav!

      • Ranko

        Evo tacniji podatci nasao sam dedinu krstenicu.Stevan Vidic rodjen je 17.ceptembra 1907.godine u Trijebovu,Mrkonjic Grad.Krsten Gustovara,sb.apostili Petar i Pavle.
        Otac Tode Vidic a majka Joka Vidic i ziveli su u Trijebovu.
        Dedu je krsto prota Simeun Culic a kum Stevam Sladojevic takodje iz Trijebova
        Zivimo u Čurugu mesto kraj Novog Sada.Deda je imao samo jednog sina mog oca Momcila (1949.god) i on ima dva sina Stevana (1975.god.) mog brata i Ranka (1983.god) tj. mene.Deda je radio u Mrkonjicu u opstini,srezu u poreskom kako tata kaze bio je pismen ali me zavrsenu osnovnu skolu -dva razreda kaze samo.U Čurug su se doselili 1959,godine

  7. Ранко

    Хвала Милораде на овоме сто си написао,тако је славимо Ђурђевдан,покушавам да сазнам мало више о мом пореклу а деда се једини преселио у Војводину,колико знам његова родбина је остала у Мркоњићу или Подбрду.Хвала на овоме доста ми је помогло

  8. Видић

    Ја сам Видић са славом Св.Ђорђа.Не волим да прочитам да и у Хрватској има Видића,наравно да има а зна се да су Хрвати покатоличени Срби.Ко познаје историју мало даље од лозе Немањића лако ће му се појаснити све по себи,но пошто се говори о презимену чуо сам да је од српског бога Вида једна верзија,пошто су Срби имали у прастара времена више богова.Нпр.бог шума Леса отуда и Алесандар Велики из Рашке,а не Александар као што кажу.Моји опет кажу да су у бегу од крвних освета побегли из ЦГ у Босну.Волео би да сазнам више о Видићима из околине БЛ и одакле они долазе….

    • Vidic poreklom iz Kraljeva

      I u mojoj familiji postoji ta legenda o krvnoj osveti i zeni Vidi koja je sa sinovima otisla iz Crne Gore!
      Zna li neko jos nesto o tome?

    • dragan vidic

      Dragi Vidicu moji vVidici su iz Republike Srpske Krajine sa Korduna tj nazalost danasnje HR , MI SLAVIMO kRSNU SLAVU Sv. Djordja 6 maj svi smo Srbi selo nam se zvalo Miholjsko opstina Vojnic

  9. Братислав Видић

    Видићи из Прњавора су насељени у селу Горњи Палачковци. Тренутно је преостало око 50 домаћинстава, иако их је раније било знатно више. Славе Светог Стефана. Даљи сродници су Видићима из Босанског Брода. Ово подручје насељавају од краја 18 вијека, иако не располажем провјереним подацима. Углавном, Палачковци су у то вријеме били сједиште православних вјерника тог подручја (регије) и ту постоји црква брвнара СТ. Петра, која је под заштитом државе. Надомак Палачковаца је село Календеровци (преко ријеке Укрине). Ту постоје две или три породице Видића, који славе Ст Архангела Михајла.

    • Ankica

      Otac mi ke svojevremeno nagovestio da poticemo iz Bos. Broda ili ti Gradiške vise i jeznam sada kako ga zovu. Ali znam da slavimo Sv. Nikolu. I da su iz tog vremena poceli da se iseljavaju i da su se naseljavali po srboji i van nje. Volela bih znati ko mi je jos rod jer ih ima to sigurno znam. Samo jeznam gde su i neznam kako da povezem koji su……Jer ih i moj otac znao samo dok su bili deca od 5 godina a ko bi se toga seti i starijim godinama….a sada je on mrtav i ja vise nista neznam sem onoga sto sam napisala. Poudrav

      • Милорад Богдановић

        Анкица, мало нам није јасно о коме се периоду ради, тј, која је генерација ваших родитеља, јер, Видићи који славе Никољдан спомињу се 1882 године у парохији Рибник код Кључа, и нигдје више, западно од ријеке Босне. Касније, у последњих 100-тињак година доста се народа раселило са тих простора у Лијевче и Посавину, као и Славонију , Хрватску, Србију, Словенију, и даље ка заоаду.
        Данас, Видићи се налазе на магистралном путу Мркоњиг Град – Чађађавица, недалеко од бензиске пумпе, на раскршћу ка Подрашници.

        • Ankica

          Postovani otac mi je rodjen 1947 godine. Jedan je od najmladjih. Ostala braca od striceva su stariji. Njegov otac je iz hiljadu devesto neke. Deda mu je bio stariji……Neznam tacna godista sem ocevog. A da pitam za ostalu rodbinu ne znam, samo znam da je imao cetiri strica i oni su imali musku decu i da su se odselili. .. . Mozda mogu saznati za godista dede i pradede….
          Hvala vam. A da nasa slava se godinama i od kad znam slavila i slavi Sv. Nikola.

        • Ankica

          Postovani. Izvinite aako Vas smaram. Vverujte mi da zelim da saznam sto vise o mojim precima i da stupim u kontakt sa rodbinom.
          Milorade izgleda da ste u pravu. Danas mi je majka rekla da je moj pradeda tj. Otac mog dede iz Bosanskog Broda. Bilo je dva braata i dve sestre. Jedan moj pradeda a za ostale neznam gde su. I da li su u krvnom srodsvu samnom. Tacno je i to da su iz vremena kog ste naveli. Moj se pradeeda doselio u ove krajeve davno….to je svve sto za sadaa znam a da je tacno.
          Pomozite mi molim Vas.

          • slobodan

            ja sam inace rodom iz velike brusnice 17 km od bosanskog broda na putu za odzak . deda mi se zva vidic petar i baba ruza deda mije pricao davno je to bilo da loza vidic potice iz like djedov otac zvao se risto mozda neko vise zna o mojoj lozi bas bih volio znati…svim vidicima zelim sve najbolje ….jos nesto zaboravih slava mije sv. stefan

          • Aleksandra Vidić

            Poštovana Ankice, kako se zvao Vaš pradeda? Možda Vam ja mogu pomoći pošto su moji Vidići iz Bosanskog Broda, tačnije sela Male Brusnice. Možda smo i neka dalja familija! 🙂 Pozdrav!

            • Ankica

              PoštovNa Aleksandra nisam sigurna ali mislim da je Vlasta ili lastinir. Bilo bi lepo da i ja saznam da postoji neko jis moj. Hvala Aleksandra za svaku rec i nadu. Pradeda Vlastimjr a deda Dobrivoje.

            • Ankica

              Pradeda Vlastimir deda Dobrivoje a cukundexa nisam sigurna ali majka kaze Dragi ili Dragutin.
              Jako su poznati bili u ovim krajevima kad su se doselili na nacin na koji su se obla ili i kako su bili j

              radhjani i uvidjajni.

            • Ankica

              Alekzandra zdravo. Nasla sam neko pismo upuceno mom predaku. Gde se on spominje kao cikaa gde je opisano sve o rodjacima ko je ko gde je ko koliko je njih stradalo i od koga u to vreme. Ono sto sigurrno znam da su moji iz iztog mesta odakle ste i Vi.

            • Ankica

              Moj se deda zvao Dobrivoje. Pradeda Vlastimir. A pradedov otac Jovan. I zenamu Hristina…

  10. Јовиша Видић од Рудина

    Презиме Видић је веома старо, ако посматрамо Видиће из села Сирогојна на Златибору. Нема поузданих података одакле потичу. Сви Видићи у Ужицу и околини па све тамо до Чачка, потичу од Видића из Сирогојна па и фудбалер Немања Видић. Његови преци су се из Сирогојна доселили у Аду – Крчагово – предграђе Ужица. Радио сам заједно са његовим дедом. Славе Светог Аранђела, сем оних који су селидбом, прижењењем или на други начим променили славу.