Порекло презимена Видић

3. фебруар 2012.

коментара: 77

Презиме Видић је, како пише Велимир Михајловић у Српском презименику, веома фреквентно на целом српском и хрватском језичком подручју. Основа: лично име Вид (1531. године), од антропонима Видослав.

Како пише сарадница портала Порекло Горица Видић, њени Видићи су 1816. из села Себимље (данас припада Новом Пазару) са Голије дошли у Подунавце.  Први је дошао Анђелко Видић са двојицом синова. Како пише Горица, постоје подаци да су Видићи у Себимље дошли из Црне Горе, али се не зна из ког тачно места.

Видићи из Себимља славе Светог Николу, и младог и старог.

ПОЗНАТИ: Немања Видић, фудбалер

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (77)

Одговорите

77 коментара

  1. Небојша Новаковић

    Милета Војиновић сматра да су Видићи пореклом из околине Пљеваља. Сачувани су у предању подаци да су за време турског освајања ових крајева, овде живела братства: Радовићи, Таранчићи, Видићи, Радичевићи, Новаковићи и др.

    Видићи су се највише исељавали у зап. Србију.

  2. radina

    ja sam potomak vidica, i po prici mojih starih i onoga cega se ja secam. pricali su mi da su negde u 17-18 veku, bezeci od tada turske vlasti. trojica brace familije vidic dosli iz pljevalja u okolinu prijepolja gde je jedan od brace ostao u selu (dzurovu) prijepolje a drugi je otisao u selo( mazice) opstina priboj. za treceg brata su mi pricali da je on otisao negde u okolinu pozege. pleme koje potice iz pljevalja slavi slavu sveti nikola. i po slavi mozete znati od kog plemena koji vidici poticu. ovom prilikom bih pozdravila sve vidice sirom sveta i zahvalila se svima vama koji pomazete i ucestvujete u svemu ovome, da svoj svoga nikada nezaboravi

    • Ankica

      Slicnu sam pricu cula i ja od brata. Morala bih jos jednom proveriti….volela bih znati za svoje bliznje…pozdrav

    • taj treci vidic je dosao u selo roge kod pozege,ranije se zvalo rozi,ja zivim tu

    • Aleksa Vidic

      Moji su Vidici iz Dzurova iz Prijepolja.Znao sam da smo negde iz Crne Gore ali nisam znao odakle tacno.Trenutno koliko ja znam imaju cetiri familije Vidica u Prijepolju.Iz Dzurova smo se odselili kao i vecina naroda iz tog sela ali smo ostali u Prijepolju.Jedna familija zivi na Kolovratu, jedan familija u Zalugu ,a moja familija zivi kod zeleznicke stanice a za cetvrtu familiju ne znam.Slavim slavu Svati Nikola.Nisam isti kao ovaj Alekas koji ima pricu da smo iz Bugarske.

  3. Aleksandar Vidic

    Ja sam Aleksandar Vidic iz Kragujevca,Moj deda je dosao sa kosova iz mesta peci opstina Istok u Srbiji 1970.g. sa tri sina Radosa Milosa i Ratka.A ja sam rodjen ovde u Srbiji.

  4. Ljiljana

    Zanimljivo, Aleksandre. Moj pokojni otac je poreklom Vidic iz Istoka. Oni su posle I Velokog rata zbog krve osvete prebegli u Srbiju i zadrzali se u Zitoradji gde ih i danas zovu Pecanic, ali su promenili prezime u Miletic po nekom pradedi Mileti. I slave Sv. Nikolu. Direktni potomci mog deda Zivka su rasuti svuda..

  5. milan vidic

    Bog pomaze Vidici,ja sam od Vidica iz Sirogojna kod Zlatibora,ne znam tacno od kuda su se predci doselili,deda mi je govorio sa juga Hercegovine,slavimo sv.Arhangela Mihaila.Pradeda se zvao Vladimir bugari su mu odsekli ruku za vreme rata zato sto je sakrio kobilu.U sirogojnu nas ima mnogo moj dede se doselio u Sevojno.ja lozu sirim u Rusiji sa dva
    sina

  6. Анонимно

    Поздрав, требала би ми некаква помоћ свих вас да откријем једну тајну очигледну, презивам се исто Видић, сазнао сам да ми се деда доселио са југа Херцеговине околина Ливна, а његов прадеда ваљда из Далмације, ал то није сигурно. Желео бих да откријем који се то предак покатоличио, пошто знамо сви да је у том пределу вршено масовно покатоличење, ако неко нешто зна о Видићима из тих крајева нека напише.

  7. Nedo

    poz moji Vidici ja sa rodom iz sela Mala Brusnica i imam neke informacije da je se nase pleme doselilo iz Crne Gore.Vidici sto su ostali u Hercegovini su se pokatolicili a mi sto smo dosli u Posavinu smo ostali Pravoslavci.Ja slavim Sv.Stefana kao i ostali Vidici u Bos.Brodu mislim da samo dve kuce ne slave.Moj pokojni otac je krenuo da skuplja informacije i cinjenice u vezi naseg porijekla i hteo da napise knjigu ali nije uspeo.Ima vidica u HR i Pravoslavnih i katolika,pozdrav

    • Ankica

      Poštovana Nedo ja sa našla neka pisma i stare spise i slike mog pradede i dede. Nasla sam i jedno pismo koje ne mogu bas da procitam jer se nesto jedva vidi. Samo znam sigurno da je nase poreklo iz Brusnice. Opstina Bos. Brod. Volela bih nesto vise da saznam.

  8. Братислав Видић

    onda Nedo ima nešto u pričama naših starih da su Vidići iz Palačkovaca srodnici sa ovim iz Broda. Imajući u vidu i zajedničku krsnu slavu. Veliki pozdrav!

  9. Ankica

    Poštovani svi Vidići. Ja sam još jedna u nizu. Neznam tačno poreklo. Moj pokojni otac zvani Tihomir od oca Dobrivoja i njegovog dede Vlastimira kao i stica Dušana i Momčila zvanog Mome. Ima nas dosta, je govorio da smo odozgore, ali i da nas ima i iz Crne Gore i Bosne. Da su se svi posle rata rastrkali, bezali i naseljavali gde su mogli. Zato nas je svugde. Moji su se konkretno naselili u Srbiji u Braničevskom okrugu pred kraj drugog svetskog rata. Deda moj Dobrivoje je umro od tuberkuloze jos kad je moj otac bio dete od 5-10 godina. Slavimo slavu Sv. Nikolu. To je moja sada takozvana devojacka slava. Imam brata starijeg od mene dve godine Marijana. Inače moje ime je Ankica. Imamo još jednog brata ne rodjenog ali od mog pokojnog Strica Dragana on se zove Ivan. Znam samo da mi je otac rekao da on ima još braće koje ni on nije upoznao. Tačnije da ih je bilo četvoro ili petoro.Da su se svi otisli svojim putem i ko una gde se naselili. Jednom sam se srela sa jednim stricem mojim a njegovim bratom pre poslednjeg rata koji je radio za elekrodistribuciju nedne na jugu. Mozda moj brat poseduje jos neke informacije, ja bih zaista da upoznam jos nekog iz svoje familije i to Vidića….

  10. Шарко

    Гос. Анкице, одакле сте из Браничевског округа и одакле су се ваши доселили пре Другог светског рата? Презиме Видић је доста често, јер је патронимачко, формирано на пример по предку који се звао Вид или Видоје и слично, или по некој баба Види итд. И они који се презивају Видић било да су Срби или Хрвати или разни Видићи Срби са различитим па и истим крсним славама у већини случајева нису у крвном сродству, немају заједничко порекло. Зашто? Зато што су се на нашим просторима презимена усталила и формирала много касније поготово у Србији, па и ван Србије. Ако можете одговорите ми одакле су тачно ваши Видићи из којег села у Браничеву.. па ћу ја онда да вам дам одговор, а можда и сазнате стару постојбину пре Браничева.

    • Ankica

      Postovani. Ja zivim u Velikom Gradistu. Moj deda otac mog pokojnog oca se doselio tj. Naselio u selo Dobra u Branicevskom okrugu. Blizu je mesta Golupca. Jedino sto znam da je baba tatina bila Bugarka poreklom a deda ocev Vlastimir i otac Dobrivoje su dosli iz koliko sam nacula iz Bosne. Nisam sigurna. Otac ki je jednom prilikom tako i rekao i da je imao cetiri strica i da su oni imali sinove ali da ih on nikad nije video jer subse svi razisli ibotisli svojim putem. Verujte da nikada nismo saznali gde je ko…jednom smonse prilikom tj. Ka srela sa jednim gospodinom koji je otisaobposlom za Kosovo da radi struju sa istim prezimenom na radnickim igrama i prisao mi je i pitao da li poznajem Tihomira koji je radio u istoj firmi rekla sam da je moj otac. Tako smo shvatili da je njegov brat a mojbstric po odlasku ostavio je telefon ali kada smo pokusali da stupimo u kontakt bilo je kasno jer je krenuo rat. I vise nista nisam vise znala. A ima ih jos.

    • Ankica

      Vidite ovako danas mi je mahka rekla da je moj pradeda dosao iz Bosansskog Broda. U selo Dobra kod Golupcaa. Ili Vam BRANICEVSKI region. Cula sam da je pradeda imao i brata i dve sestre. A gdde su neznam. Aa zaista bih volela da ih upoznam. Jer blize od njih nemam.