Порекло презимена Видић

3. фебруар 2012.

коментара: 77

Презиме Видић је, како пише Велимир Михајловић у Српском презименику, веома фреквентно на целом српском и хрватском језичком подручју. Основа: лично име Вид (1531. године), од антропонима Видослав.

Како пише сарадница портала Порекло Горица Видић, њени Видићи су 1816. из села Себимље (данас припада Новом Пазару) са Голије дошли у Подунавце.  Први је дошао Анђелко Видић са двојицом синова. Како пише Горица, постоје подаци да су Видићи у Себимље дошли из Црне Горе, али се не зна из ког тачно места.

Видићи из Себимља славе Светог Николу, и младог и старог.

ПОЗНАТИ: Немања Видић, фудбалер

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (77)

Одговорите

77 коментара

  1. Раде Бракочевић

    Анкице, тешко да ћеш упознати прађедовог брата и његове двије сестре. Потомке можда, а како сте одржавали контакте и то је мало вјероватно.

    • Ankica

      Bas ste me utesili. Za vreme rata svi su glavom bez obzira ksli i trazili utociste smestaj. Poreklom smo iz Bos. Broda. Kontakte je tesko bilo odrzavati zbog vremena u kom su ziveli. Moj deda je bio na Pogranicnom delu delu poslom gde je zadobio i prostrelne rane. Ostal ziv ne dugo i od tuberkuloze umro. Ima nas sigurno. Znam da je imO deda jos brace i dve sestre koje su po srbiji bosni neznam. Deda mi je Dobrivoje sin Vlastimira. Pored toga moj otac Tihomir imao je sestru Mirjanu.. Baba mog oca zvala se Ziki ca. Moj otac imao je strica Momcila i Dusana. Momcilo Moma imao sina Dragana koji ima sina Ivana. Dusan moj deda a tatin stric ima Sina Ljupceta cerku Ljilju i Bilju. Svi idici. Ima tu jos. Ono sto najdalje znam da je pradeda imao dva brata i dve sestre. Pradeda Vlastimir koji je ovde u ove krajeve pobegao i dobio sluzbu.

  2. Ankica

    Ukoliko zelite da me kontaktirate nadam se da mogu ostaviti br tel. 063 1638093

  3. Ankica

    Vidići moji svi koji danas slavite slavu Sv. Nikolu srećna nam slava. Ovo je moja devojačka od oca moga i moga brata.

  4. Братислав Видић

    Srećna krsna slava svim Vidićima koji slave St. Stefana..Svima srećni Božićni praznici..

  5. aleksandar vidić

    moj otac Milorad Vidić je rođen u Drežniku, opština Užice. Mi slavimo Svetog Andriju. Da li ima nekog Vidića koji isto slavi Svetog Andriju? Pozdrav svima.

    • Aleksandar Vidic

      Istog smo porekla, istu slavu slavimo, moji su iz Severova, opstina Arilje. Malo znam o poreklu pre mog pradede, prakticno ne znam nista. Ako nesto saznas napisi. Od nasih Vidica sada imamo ljude u Pozarevcu, Uzicu, Arilju, Sremu, Beogradu, Italiji, Americi… Samo nas u Severovu sve manje 🙂

  6. dragan vidic

    Moji Vidici dolaze sa Korduna , tacnije selo Miholjsko , tu je do drugog svetskog rata bilo oko 20 kuca a posle rata ostalo svega 5 kuca , iz moga sela jedni Vidici otisli su u Vojnic a drugi mnogo pre njih otisli su u jedno mesto kod Krnjaka isto Kordun, naime veliko jedno selo Vidica postoji kod Karin Dalmacija tako da neznamo tacno od kud poticemo ali moja neka saznanja da smo dosli iz Crne Gore pa onda u Hercegovinu zatim u nasa mesta , znam da Vidica ima i PO juznoj Srbiji, Moji Vidici su se rasuli vuda po svetu a najvise nas ima u Vojvodini tj, Srbiji U Rumi

  7. Драгослав Видић

    Мој прадеда Сретен Видић, доселио се (са својих 45 година из Г. Ровина -Ивањица, са супругом Иконијом, рођена у селу Вучаку општина Ерчешка) у топличко село Г. Коњуша, негде око 1880-81. године. Према попису од 28.11.1884. године имају ћерку Јанику 11 година и синове Јанићија 4; Тодора 3 и Михајла 1 годину. Поседујем његов ПАСОШ из 1890. године да може: “преко познатих му места ићи у Ивањицу ради виђења и вратити се”. Славимо св. Николу. Интересује ме одакле су Видићи у Ровинама пореклом, да ли их има данас у Горњим Ровинама, или да су одатле пореклом.

  8. Смиљана Видић

    Моји су Видићи из Семберије – из села Горње Црњелово код Бијељине. Славимо Св. Јована. Део фамилије је шездесетих година доселио у Земун.

    Приче су да смо дошли из Црне Горе или из Херцеговине и да је презиме по жени Види из доба Турака.

  9. Marko Vidic

    Pozdrav svima. Moji Vidici su iz sela Vitkovci kod Teslica u Republici Srpskoj. Slavimo Sv. Simeona Bogoprimca. Da li neko zna neko nesto vise o nama?

  10. Алекса Видић

    Поздрав! Деда ми је причао како има неког чукун-чукун деду (не знам да ли 2 или 3 чукуна) који се звао Николај Видов и који је пореклом из Бугарске, па се презиме променило доласком у Србију. Славимо Ђурђевдан а деда је пореклом негде из Босне и селио се много. Морам тек да га питам за тачно име села или града из ког је.