Порекло презимена Петровић

3. фебруар 2012.

коментара: 172

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ПЕТРОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Петровић

Хаплогрупа: I1 род Дробњака

Порекло: Србија

Крсна слава:

Контакт:
________________________

Петровић

Хаплогрупа: I2a DS род Озринића

Порекло: Дубровник, Хрватска, Југославија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Петровић

Хаплогрупа: R1a КД

Порекло: Црна Гора

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Петровић

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280

Порекло: Јасеница, Зворник, Република Српска

Један род са Лазаревићима (Илијиним) / Видовићима, Милошевићима, Лазаревићима (Стевиним), Ракановићима / Гајићима, Васићима / Филиповићима

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

Петровић

Хаплогрупа: G2a род Д

Порекло: Пећ, Метохија, Србија

Крсна слава: Јовањдан

Контакт:
_________________________

Петровић

Хаплогрупа: I2a DS род Озринића

Порекло: Александровац, Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Петровић

Хаплогрупа: J2b род Годијеља

Порекло:

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Петровић

Хаплогрупа: E1b род А

Порекло: Ресник, Београд, Србија

Крсна слава: Јовањдан

Контакт:
_________________________

Петровић

Хаплогрупа: I2a DN род АА

Порекло: Рудиње, Пирот, Србија

Крсна слава: Никољдан

Контакт:
_________________________

Петровић

Хаплогрупа: I2a DS род Ђ

Порекло: Красава, Крупањ, Рађевина, Србија

Крсна слава: Стевањдан

Контакт:
_________________________

Петровић

Хаплогрупа: I2a DS род К

Порекло: Мађер, Пожега, Србија

Крсна слава: Ђурђиц

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (172)

Одговорите

172 коментара

  1. млађо

    Из мјеста Јасеница, општина Зворник:
    – Петровић, слава: Аврамијевдан

    Аврамијевштаци: http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=214.0

    Из мјеста Јасеница, општина Зворник:
    – Петровић, слава: Никољдан

  2. За Петра, који се пре скоро годину дана интересовао за Петровиће из Омсице:
    У књиѕи ПОМЕНИК СВЕТИХ СРПСКИХ РАТНИКА 1912-1918, Нови Сад 2005, на 236. страни уписан је Ђуро Петровић, син Лазин, рођен 1888. године у Омсици, општина Грачац, земљорадник. Из Америке дошао је у Први светски рат и био добровољац у српској војсци.

    • Milica Petrović

      Ja sam Potomak Petrovića iz Osmice. Živim u Crvenki, a dobar deo familije je u Liparu. Slavimo Đurđevdan. Zna li neko više o našem poreklu?

      • Небојша Новаковић

        Ако мислите на Петровиће из Омсице код Грачаца, ово је кратка анализа њиховог ДНК резултата са форума Порекло.рс:

        Петровић, Ђурђевдан, Омсица, Грачац, J2b-M205>Y22059

        Петровићи су 1915. били најбројнији род у Омсици са 19 кућа. Део су досељеничке струје из Северне Далмације. У Омсици је било Манојловића и Радаковића који славе Никољдан и такође припадају Y22059. По маркерима, Петровићима су ближи Радаковићи (свега једна разлика). Постоји иначе и потпуно поклапање са Стојичићима из околине Мркоњић Града, који такође славе Ђурђевдан.

  3. Milica

    Interesuje me poreklo Petrovica iz sela Uljma, kod Vrsca. Kucna slava je sv.Nikola.Deda mi se zvao Ziva Petrovic. Hvala..

    • Александар Маринковић

      Милице,
      у књизи Ј. Ердељановића ”Срби у Банату”, помиње се породица Петровић у Уљми са надимком Грчки. Било их је 7 кућа и славили су Св. Николу. Сврстани су у групу породица којима порекло није утврђено, али је назначено да један од њих живи у Вршцу. Породични надимак ”Грчки” можда указује на цинцарско порекло.

  4. Фамилије-презимена Петровић, по местима живљења у Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Петровић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    Балиновић, Ба (Бах), Бачевци, Белошевац, Беомужевић, Бранеговић, Бранковина, Брезовице, Доња Буковица, Велишевци-1, Велишевци-2, Веселиновац, Вртиглав, Вујиновача, Грабовица-1, Грабовица-2, Градац, Дегурић, Дивци, Драгијевица, Дупљај, Дучић-1, Дучић-2, Златарић-1, Златарић-2, Златарић-3, Кланица, Клинци, Ковачица, Команице, Доњи Лајковац-1, Доњи Лајковац-2, Латковић-1, Латковић-2, Лесковице, Буковац, Миличиница, Мионица варошица, Мионица село, Мрчић-1, Мрчић-2, Горњи Мушић, Оглађеновац, Осеченица, Осечина, Остружањ, Пакаљ, Палежница, Пауне, Паштрић, Планиница, Причевић, Прњавор (Боговађа), Рабас, Ракари, Ратковац, Сандаљ, Седлари, Славковица, Словац, Стрмово-1, Стрмово-2, Стрмово-3, Суводањ, Табановић, Тодорин До, Тубравић, Цветановци и Шушовка (Шушеока).

  5. Породична презимена у Качеру, Петровић. Према књизи Милоја Т. Ракић „Качер“, прво издање 1905. године, најновије издање 2010. године – едиција „Корени“, ЈП Службени гласник и САНУ.

    Остале податке породица Петровић – порекло, одакле су и када досељени и Крсне славе можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Заграђе
    -Драгољ
    -Козељ
    -Босута
    -Живковци
    -Јарменовци
    -Моравци
    -Рудник

  6. Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Петровић.
    Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Петровић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    Венчани, Дражевац, Брајковац, Бождаревац, Араповац, Арнајево, Барајево, Барошевац, Баћевац, Велики Борак, Велики Црљени, Вранић, Вреоци, Гунцате, Даросава, Дрен, Зеоке, Јасенак, Јунковац, Конатице, Крушевица, Лазаревац, Лесковац, Мали Црљени, Лукавица, Мељак, Миросаљци, Мислођин, Петка, Рудовци, Сакуља, Соколово, Степојевац, Трбушница, Тулеж, Чибутковица, Шиљаковац, Шушњар, и Жупањац

  7. Je l moze neko da mi pomogne oko porekla? Prezivamo se Petrovic i slavimo Mratindan. Znam da su moji dosli iz Crne Gore mesto Biševo negde sredinom ili krajem 19 veka i naselili se u podnozju Kopaonika sa Kosovske strane. Prema predanju postojala su 3 brata koja su otisla iz Biševa zbog turaka, je l bi neko znao nesto o tome? I zanima me je li neko ima mozda podatke o Radomiru Petrovicu, mojem pradedi, ucesniku u I svetskom ratu koji je odlikovan Karadjordjevom zvezdom?

    • Dejan Petrovic

      Proveri da li se radi o selu Trsanovci kod Brusa…tu postoji prica da su to mesto osnovale tri porodice. Moji su jedni od tih…slavimo Mratindan…

      • Дејан Петровић

        Драги моји Петровићи, по ономе што сам ја пронашао то место Тршановци код Бруса су основале три породице (Павличевић, Ковачевић и Станковић).

        Погледајте линк о томе
        https://www.brusonline.com/brus/o-brusu/legende-bruskog-kraja/121-trsanovci

        Нисам нашао податак одакле су дошли ту, али сви трагови воде као Црној Гори или Херцеговини. Ми славимо Св. Мину и оно што знам је да су се моји 1924. године одселили из тог места на Косово у мало село Виљанце и након тога 70-тих година назад у Србију.

        Моји помињу да ми вучемо порекло од Павличевића и да је неко изгледа у неком тренутку променио презиме. О Павличевићима не могу да пронађем превише података. Требало вероватно отићи у то место и погледати црквене или неке друге документе о становницима места у то време.

        Иначе, погледај и овај линк…мени је био занимвљив. Занимљива је цела та прича око родова који славе Св. Мрату, Св. Мину и Св. Стефана.

        https://www.poreklo.rs/2013/07/13/kulize-rodovi-koji-slave-sv-mratu/

        • Branka

          Ja sam iz Brusa,tacnije selo Ziljci i mi smo starosedeoci,prezivamo se Petrovic.U Trsanovcima nemaju Petrovici starosedeoci.Iz nase familjije neki su otisli na Kosovo.Mi slavimo Arandjelovdan.Kazu da smo se pre prezivali Lainovic,ali nema podataka o tom prezimenu.Znamo da smo iz Crne Gore dosli do Novog pazara,pa onda u selo Kocine na Kopaoniku pa u Ziljke

        • Данило Пертовић

          Поздрав Петровићи! Колико ја знам из прича старијих и моји су из неког села код Брзећа. Спустили се у Топлицу, тачније у село Белољин.То је моје село и дан данас. Поседујем и тапију тог имања које је мој предак купио од турчина. Славимо Светог мученика Мину, а на исти дан је и Свети Стефан Дечански(Мрата). Многи мешају те две славе. Мој деда је Витомир Петровић рођен је у Белољину 1928.Његов отац је Радован Петровић. Радованов отац се звао Миленко и Миленков отац се звао Стојко Петровић. Толико знам. Знам да је код Луковске бање и црква Светог Мине. Само нисам сигуран да ли има пароха. Мој мејл је [email protected] Ако неко има неку информацију, или нађе неку везу, нек пише! Поздрав!

    • Vladan

      Moji su Petrovići, prema onome što sam čuo došli iz Crne Gore, verovatno iz Bijelog Polja početkom 19. veka, jedno vreme živeli u podnožju Željina u blizini Kopaonika i odatle došli u Vrnjačka Banju, gde su zbog krvne osvete promenili prezime u Klindovljević, da bi se kasnije opet vratili u Petroviće. Slavimo Đurđic

  8. Филипе,
    Уколико је твој прадеда заиста одликован Карађорђевом звездом, његово име и, можда, још неки податак, наћи ћеш у књизи
    Томислав Влаховић, “Витезови Карађорђеве звезде с мачевима”, Београд 1989

  9. Презимена-фамилије у Шумадији, Петровић.
    Према књизи „Етнолошка грађа о Шумадинцима“академика Јована Ердељановића, прво постхумно издање 1948. године – последње издање Службени Гласник и САНУ – Едиција „Корени“ 2011. године у склопу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“.

    Старо Село, Баничина. Белосавци, Ботуњ, Букуровац, Горње Јарушице, Крњево, Марковац, Мирашевац, Орашац, Велика Плана, Мала Плана, Сипић, Церовац, Црни Кал.

  10. Aleksandar Petrovic

    Mozete li mi nest vise reci o porodici Petrovic Kapetanovic iz sela kalenic kod Uba