Порекло презимена Петровић

3. фебруар 2012.

коментара: 172

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ПЕТРОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Петровић

Хаплогрупа: I1 род Дробњака

Порекло: Србија

Крсна слава:

Контакт:
________________________

Петровић

Хаплогрупа: I2a DS род Озринића

Порекло: Дубровник, Хрватска, Југославија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Петровић

Хаплогрупа: R1a КД

Порекло: Црна Гора

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Петровић

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280

Порекло: Јасеница, Зворник, Република Српска

Један род са Лазаревићима (Илијиним) / Видовићима, Милошевићима, Лазаревићима (Стевиним), Ракановићима / Гајићима, Васићима / Филиповићима

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

Петровић

Хаплогрупа: G2a род Д

Порекло: Пећ, Метохија, Србија

Крсна слава: Јовањдан

Контакт:
_________________________

Петровић

Хаплогрупа: I2a DS род Озринића

Порекло: Александровац, Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Петровић

Хаплогрупа: J2b род Годијеља

Порекло:

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Петровић

Хаплогрупа: E1b род А

Порекло: Ресник, Београд, Србија

Крсна слава: Јовањдан

Контакт:
_________________________

Петровић

Хаплогрупа: I2a DN род АА

Порекло: Рудиње, Пирот, Србија

Крсна слава: Никољдан

Контакт:
_________________________

Петровић

Хаплогрупа: I2a DS род Ђ

Порекло: Красава, Крупањ, Рађевина, Србија

Крсна слава: Стевањдан

Контакт:
_________________________

Петровић

Хаплогрупа: I2a DS род К

Порекло: Мађер, Пожега, Србија

Крсна слава: Ђурђиц

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (172)

Одговорите

172 коментара

  1. Aleksandar Petrovic

    Da li neko ima saznanja o poreklu porodice Petrovic iz Priboja. Prica se da smo poreklom iz Crne Gore. Ako neko ima porodicno stablo porodice Petrovic neka mi posalje na mejl [email protected]

  2. Borislav Petrovic

    Ako iko ima bilo kakvih podataka o Petrovicima iz sela Rudinje kod Pirota bio bih mu zahvalan. Slava nam je Sveti Nikola. Iz Rudinja se (trebalo bi posle 1. svetskog rata da bude, ali u to nisam siguran) sele u selo Vaksince kod Kumanova. Ako imate bilo kakve informacije, molim posaljite na [email protected]

    • Andreas Petrovic

      Porodica Petrovic, sa krsnom slavom Sveti Nikola, se preselio posle 1913. godine u selo Matejce kod Kumanova, Makedonije iz sela Rudinje, Pirot. Manojlo Petrovic, sa suprugom Jana i dva sina Todor i Jelenko, i njihovom decom. U pasosu mog dede, koji je bio roden 1913. pise Rudinje, Pirot.
      Ovo sam nasao na internetu o njihovom boravkom u Matejcu:
      http://www.makroekonomija.org/makedonija/matejca-lipkovo-makedonija/
      Petrovici se spominju da su iz okoline Pirota.
      U prolece 1951. se porodica Davida Petrovica, mog dede, preselila u Pozarevac. Porodice rodjene sestre Leposave, udata Kostic, se preselila u Zajecar par godina kasnije. Neki Petrovici od Pradede Todora su poginuli tokom drugog svetskog rata, a neki su ostali. Znam da jedan praunuk Todorov zivi u Djevdjeliji (Gevgelia, Makedonija), a deda David mi rece da je vec jedan njegov brat od dede se bio preselio u Vojvodinu, pre polaska za Pozarevac. Hteo je tamo, a posto se David bavio vinogradom, mu se zemlja za vinograd u tom mestu (ne znam koje) u Vojvodini nije svidelo, pa je kupio plac u Pozarevcu. Davidova dva sina su ostala u Pozarevcu, a dva sina su se preselili u Svedsku. Mama mi je svedjanka, a tata je bio Petrovic, koji je dosao 1967. u Svedsku. Imam jos podataka (imena) o tim Petrovicima, koji su se preselili u Matejce, a bilo bi vrlo interesantno znati vise o Petrovicima u Rudinji i ako su bas bili od tuda.

    • Clanica porodice Petrovic

      Zdravo! Tek sam sad videla ovaj komentar. Moji su iz sela Sukovo blizu Pirota, ali su mi pricali da su njihovi preci dosli ‘preko Stare Planine’. I mi takodje slavimo Svetog Nikolu 🙂

  3. Petrovic Sarajevo

    Prezime Petrovic iz sarajevske regije potice iz Stare Hercegovine, sa podrucja izvora rijeke Tare. To podrucje je naseljeno plemenima Vasojevica. A konkretno Petrovici u Sarajevu vode porijeklo od Simeunovica koji su se doselili u okolinu Sarajeva prije otprilike 200 godina.

  4. Milan Petrovic

    Zanima me poreklo Petrovica iz sela Reljinac (ili Sumarovac) kod Prokuplja. Krsna slava sv. Petka.

    • Slavica

      Postovanje Milane. Sad sam nesto gledala rodoslov ili tz. porodicno stablo Petrovica
      Meni je otac, na zalost preminuo 2015, poreklom iz Sismanovca kod Prokuplja. porodicna slava Sv. Petka. Znam pricu o tri brata Stojana, Petra i Pavleta Petrovica . Ja poticem od Stojana….
      Rado bi da saznam jos neke detalje o svojim pretcima, pa ako ikako vidis ovaj mejl, molim te kontaktiraj me.
      sve najbolje Slavica Petrovic Stankovic

      • Branislav

        Zanimljivo moj predak je Vasilije Petrovic ziveo je od 1750.-1809. Slava nam je Sv. Petka, inače podatak je iz crkve u Borči iz 1799. kada je crkva i napravljena. Moguće da su moji preci došli iz Toplickog okruga u velikoj seobi.

  5. Natasa

    Pozdrav svim Petrovicima,
    Rodjena sam u Beogradu,moj otac,deda i pradeda su rodjeni u Kursumlijskom selu Igriste u koje su dosli iz Raske. Slavimo svete Vrace, ako neko ima neku informaciju neka javi!

    • Lidija

      Zdravo ja sam rodjena u Kraljevu kao i moj otac…deda i pradeda su se u Kraljevo doselili iz sela nadomak Ivanjici…tj iz Raske oblasti ne znam da li ti to uopste znaci

    • Natasa,
      Postoji jedan rod porodice Petrovic koji danas zivi u Babinom Mostu, opstina Obilic, na Kosovu, a se negde u 16-17 veku preselio iz Crne Gore, tacnije iz Andrijevice (Kraljske Bare) u selo Borcane na Kopaoniku, nedaleko od Raske. Tada su se prezivali Jovic po pradedi, a onda su promenili prezimena u Petrovici i Petkovici takodje po dedovima, i kako nisu mogli da opstanu na Kopaoniku moj rod se preselio u Babin Most, a deda mi je pricao da su neki ostali u Borcanima, a neki otisli put Raske, pa dalje ka centralnoj Srbiji.
      Inace su se u to vreme prezimena vrlo cesto menjala i tesko je po tome doci do porekla, mozda ce ti znaciti ako ti budem rekao da Petrovici iz Babinog Mosta slave sv Andreja prvozvanog.
      Dakle, ne mora da znaci da ovo ima veze sa tvojim poreklom, ali eto kad procitah Raska setih se dedine recenice: “…,a ostali put Raske, pa dalje ka centralnoj Srbiji”.

  6. Predrag Petrović

    Poštovani, zanima me da li postoje neke evidencije o poreklu Petra Petrovića iz sela Čelice, okolina Nove Varoši, Stari Vlah, krsna slava Sveti Nikola. Isti se zajedno sa svojom porodicom doselio 1874 godine u selo Čelice u vreme prvog Javorskog rata sa turcima, ali ne znam gde je pre živeo.
    Petar Petrović je bio moj čukun deda. Imao je dva sina Vasu (rodjen 1855 godine) i Vladimira. Vaso Petrović se 1874 godine doselio u Užice, a 1975 godine u selo Uziće, srez Užički. Tokom 1895 godine preselio se u selo Rečice, srez Požega, Opština Godovik, gde sa nastanio i osnovao svoju porodicu. Imao je decu Svetozara, Milana, Dragoljuba, Grozdanu i mog dedu Iliju. Ilija Petrović se 1926 godine preselio za Beograd, gde se rodio moj otac 1938 godine, a i ja 1972.godine. Osim Ilije koji se jedini preselio za Beograd, sva ostala deca su ostala u okolini sela Rečica, odnosno u Požegi i Užicama. Svi slavimo krsnu slavu Sveti Nikola.

  7. Vladimir Petrovic

    Ja ne znam jesam li vec pisao na ovoj stranici,a li bio bih vam zahvalalan da ako mozete i znate nesto o Petrovicima iz sela Vrcin nadomak Beograda podelite sa mnom, a slavili smo od vajkada krsnu slavu koju dan danas slavimo Mitrovdn.. Ja znam da smo se oko 1840 doselili ovde iz Stare Srbije doline reke Bistre podnozja Sar planine, iz okoline Mavrova.. Tamo smo se prezivali Cincarevic, ali sam saznao i da su to prezime 1700 promenili iz prvobitnog Petrovic, zbog trgovine i posla i straha od turaka i arnauta, koji su dole pravoslavnom srpskom zivlju pravili zulum.. Tacnije u Vrcin je stigao samo Petar sa majkom jer ostali bejahu pobijeni dole u okolini Nikiforova.. Od Petra je bio Isailo od Isaila Sava od Save Milan od Milana Nebojsa, od Nebojse Milovan od Milovana ja.. A dole znam da je poslednji Cincarevic bio Petrov otac Sava i Njegov otac Velimir ili Velibor.. Ako nesto znate jos bio bih vam zahvalan,jer pisem rodoslov, pravim stablo …
    Sve najbolje,od mene!!

  8. Порекло бројнијих фамилија-презимена ваљевске Тамнаве по књизи „Антропогеографија ваљевске Тамнаве“ Љубомире Љубе Павловића, издање 1912. године.
    Место-када су досељени-одакле су досељени-Крсна слава-напомена.
    ПЕТРОВИЋ

    -Паљуви, стара изумрла породица.
    -Каленић*, стара породица, Никољдан, уз Капетановиће.
    *Стари Петровићи, данас Капетановићи, основали су Каленић. Из њихове је средине Тамнавац Живан Петровић, ранији буљубаша кнеза Алексе Ненадовића, а у поседње доба и капетан. Ово је онај Живан, који је по наредби Алексиној гонио Карађорђа као хајдука и одбараио га у потери у Скобаљу, а доцније био уз колену Карађорђу и учесвовао и свим борбама. По смрти Живановој његов син Петар заменио га је као капетан и заповедао Тамнавом, умро је код своје куће и сахрањен на свом сеоском гробљу поред оца. Њихови потомци су још и: Перићи и Андрићи, две велике и угледне задруге у селу.
    -Бањани*-1, прва половина 18. века, руднички округ, Јовањдан.
    *Петар је предак ових Петровића, био је хајдук и друг Мишка из Бањана, па кад се овај оставио хајдучије и стално населио у овом селу, тада се и Петар са породицом населио поред њега.
    -Букор*, прва половина 18. века, Никшићка Жупа, Лучиндан, уз Вуковиће.
    *У Цветуљу у Рађевини, доселе се из Никшићке Жупе четири брата, одакле Вук и Петар пређу преко Влашића, у намери да сиђу у Мачву. На путу их пресретне поп Селенић из Букора и замоли да остану у Букору, тврдећи да ће им бити добро. И Вук и Петар застану и по споразуму са попом населе се у Дивичу, одакле Петар после пређе у Доњу Малу. Неки Марко Вуковић пре 100 година стално се бавио трговином с ракијом, па је сваког месеца по два пуута товарио коње за Сарајево и тамо продавао ракију, доносећи отуда со и другу робу. Марка због таквог посла сељаци прозову Марко Товар, те му се сви непосредни потомци данас у селу зову још и Товаровићи.
    -Скела, прва половина 18. века, Обреж у Срему, Никољдан.
    -Каменица*, прва половина 18. века, Дуб – округ ужички, Ђурђиц, уз Кнежевиће и Ђукиће.
    *Кнежевићи, Ђукићи и Петровићи су једна иста породица, из чије је средине Кузман Петровић, ранији буљубаша војводе Луке Лазаревића. Пре Кузмана звали су се само Петровићи, а после и Кнежевићи и по Кузмановом сину Ђуки и Ђукићи.
    -Звечка-1, друга половина 18. века, Завлака у Рађевини, Алимпијевдан, велика и имућна задруга.
    -Јабучје-1, друга половина 18. века, Близоње у Колубари, Јовањдан.
    -Јабучје-2, друга половина 18. века, Осат, Аранђеловдан, уз Дамњановиће.
    -Коцељева-1, друга половина 18. века, Миличиница у Подгорини, Никољдан.
    -Лисо Поље, друга половина 18. века, Својдруг-округ ужички, Андријевдан
    -Љубинић-1, друга половина 18. века, Б. Крајина, Никољдан.
    -Љубинић-2, друга половина 18. века, Приједор, Ђурђевдан.
    -Новаци-1, друга половина 18. века, Ковачице у Колубари.
    -Орашац, друга половина 18. века, Стара Река у Подгорини, Ђурђевдан.
    -Совљак, друга половина 18. века, Бијељина, Никољдан.
    -Стублине, друга половина 18. века, Лика, Лучундан.
    -Трстеница, друга половина 18. века, Осат, Ђурђевдан, уљези у Николиће.
    -Црвена Јабука, друга половина 18. века, Суводање у Подгорини, Јовањдан уз Кузмановиће 2.
    -Чучуге-1, друга половина 18. века, Суводање у Подгорини, Јовањдан.
    -Бањани-2, после 1827. године, Б. Крајина, Ђурђевдан.
    -Бргуле-1, после 1827. године, Б. Крајина, Јовањдан и Петровдан, уљези у Балиновце.
    Наставиће се…

  9. Порекло бројнијих фамилија-презимена ваљевске Тамнаве по књизи „Антропогеографија ваљевске Тамнаве“ Љубомире Љубе Павловића, издање 1912. године.
    Место-када су досељени-одакле су досељени-Крсна слава-напомена.
    ПЕТРОВИЋ

    -Бргуле-2, после 1827. године, Дегурић у Колубари, Јовањдан и Никољдан, уљези у Балиновце.
    -Брезовицља-1, после 1827. године, Бобова у Подгоорини, Никољдан, уљези у Јеротиће.
    -Брезовица-2, после 1827. године, Совљак у области, Ђурђиц.
    -Вукићевица, после 1827. године, Б. Крајина, Никољдан, уљези у Белиће.
    -Грабовац-1, после 1827. године, Никшићка Жупа, Лучиндан.
    -Грабовац-2, после 1827. године, Миличиница у Подгорини, Ђурђевдан, уљези на Михајловића имању.
    -Грабовац-3, после 1827. године, Дубица, Стевањдан.
    -Гуњевац, после 1827. године, Б. Крајина, Стевањдан.
    -Забрежје, после 1827. године, Јаково у Срему, Ђурђиц.
    -Звечка-2, после 1827. године, Петровчић у Срему, Јовањдан.
    -Зукве, после 1827. године, Букор, Лучиндан.
    -Јабучје-3, после 1827. године, Ликодра у Рађевини, Аврамијевдан.
    -Јабучје-4, после 1827. године, Лелић-округ ужички, Ђурђевдан.
    -Јабучје-5, после 1827. године, Осат, Аранђеловдан.
    -Кршна Глава, после 1827. године, Стрмово-округ ужички, Ђурђевдан.
    -Коцељева-2, после 1827. године, Пјешивци, Зачеће Св. Јована Крститеља.
    -Лајковац село, после 1827. године, Вујиновача у Подгорини, Јовањдан.
    -Новаци-2, после 1827. године, Крајина, Ђурђевдан.
    -Новаци-3, после 1827. године, Ситарице у Подгорини, Лазаревдан.
    -Орашац-2, после 1827. године, Врагочаница у Подгорини, Ђурђиц.
    -Орашац-3, после 1827. године, Крајина, Ђурђиц.
    -Паљуви, после 1827. године, Сјеница, Ђурђевдан.
    -Памбуковица, после 1827. године, Бобова у Подгорини, Ђурђиц.
    -Радљево, после 1827. године, Бобова у Подгорини, Аранђеловдан.
    -Радуша, после 1827. године, Сијерич-округ ужички, Лучиндан.
    -Свилеува, после 1827. године, Осечина у Подгорини, Јовањдан.
    -Скела-2, после 1827. године, Лика, Лучиндан.
    -Скела-3, после 1827. године, Осат, Ђурђевдан.
    -Стублине-2, после 1827. године, Брезовица у Подгорини, Аврамијевдан.
    -Стублине-3, после 1827. године, Бесеровина-округ ужички, Јовањдан, уљези у Крстиће.
    -Совљак-2, после 1827. године, Осат, Св. Стефан Дечански.
    -Совљак-3, после 1827. године, Врагочаница у Подгорини, Ђурђевдан.
    -Совљак-4, после 1827. године, Врело у суседству, Јовањдан, уљези у Ћимиће.

  10. Порекло бројнијих фамилија-презимена ваљевске Тамнаве по књизи „Антропогеографија ваљевске Тамнаве“ Љубомире Љубе Павловића, издање 1912. године.
    Место-када су досељени-одакле су досељени-Крсна слава-напомена.
    ПЕТРОВИЋ

    -Трлић, после 1827. године, Суводање у Подгорини, Ђурђевдан.
    -Трњаци, после 1827. године, Комирић у Рађевини, Никољдан.
    -Трстеница-2, после 1827. године, Суводање у Подгорини, Аранђеловдан.
    -Ушће, после 1827. године, Дубица, Стевањдан.
    -Доње Црниљево, после 1827. године, Оглађеновац у Подгорини, Јовањдан.
    -Чучуге-2, после 1827. године, Коцељева у области, Пантелијевдан, доводци.