Poreklo prezimena Petrović

3. februar 2012.

komentara: 172

[toggle title=”TESTIRANI PETROVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Petrović

Haplogrupa: I1 rod Drobnjaka

Poreklo: Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
________________________

Petrović

Haplogrupa: I2a DS rod Ozrinića

Poreklo: Dubrovnik, Hrvatska, Jugoslavija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Petrović

Haplogrupa: R1a KD

Poreklo: Crna Gora

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Petrović

Haplogrupa: R1a Z280 L1280

Poreklo: Jasenica, Zvornik, Republika Srpska

Jedan rod sa Lazarevićima (Ilijinim) / Vidovićima, Miloševićima, Lazarevićima (Stevinim), Rakanovićima / Gajićima, Vasićima / Filipovićima

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
_________________________

Petrović

Haplogrupa: G2a rod D

Poreklo: Peć, Metohija, Srbija

Krsna slava: Jovanjdan

Kontakt:
_________________________

Petrović

Haplogrupa: I2a DS rod Ozrinića

Poreklo: Aleksandrovac, Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Petrović

Haplogrupa: J2b rod Godijelja

Poreklo:

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Petrović

Haplogrupa: E1b rod A

Poreklo: Resnik, Beograd, Srbija

Krsna slava: Jovanjdan

Kontakt:
_________________________

Petrović

Haplogrupa: I2a DN rod AA

Poreklo: Rudinje, Pirot, Srbija

Krsna slava: Nikoljdan

Kontakt:
_________________________

Petrović

Haplogrupa: I2a DS rod Đ

Poreklo: Krasava, Krupanj, Rađevina, Srbija

Krsna slava: Stevanjdan

Kontakt:
_________________________

Petrović

Haplogrupa: I2a DS rod K

Poreklo: Mađer, Požega, Srbija

Krsna slava: Đurđic

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (172)

Odgovorite

172 komentara

  1. Aleksandar Petrovic

    Da li neko ima saznanja o poreklu porodice Petrovic iz Priboja. Prica se da smo poreklom iz Crne Gore. Ako neko ima porodicno stablo porodice Petrovic neka mi posalje na mejl [email protected]

  2. Borislav Petrovic

    Ako iko ima bilo kakvih podataka o Petrovicima iz sela Rudinje kod Pirota bio bih mu zahvalan. Slava nam je Sveti Nikola. Iz Rudinja se (trebalo bi posle 1. svetskog rata da bude, ali u to nisam siguran) sele u selo Vaksince kod Kumanova. Ako imate bilo kakve informacije, molim posaljite na [email protected]

    • Andreas Petrovic

      Porodica Petrovic, sa krsnom slavom Sveti Nikola, se preselio posle 1913. godine u selo Matejce kod Kumanova, Makedonije iz sela Rudinje, Pirot. Manojlo Petrovic, sa suprugom Jana i dva sina Todor i Jelenko, i njihovom decom. U pasosu mog dede, koji je bio roden 1913. pise Rudinje, Pirot.
      Ovo sam nasao na internetu o njihovom boravkom u Matejcu:
      http://www.makroekonomija.org/makedonija/matejca-lipkovo-makedonija/
      Petrovici se spominju da su iz okoline Pirota.
      U prolece 1951. se porodica Davida Petrovica, mog dede, preselila u Pozarevac. Porodice rodjene sestre Leposave, udata Kostic, se preselila u Zajecar par godina kasnije. Neki Petrovici od Pradede Todora su poginuli tokom drugog svetskog rata, a neki su ostali. Znam da jedan praunuk Todorov zivi u Djevdjeliji (Gevgelia, Makedonija), a deda David mi rece da je vec jedan njegov brat od dede se bio preselio u Vojvodinu, pre polaska za Pozarevac. Hteo je tamo, a posto se David bavio vinogradom, mu se zemlja za vinograd u tom mestu (ne znam koje) u Vojvodini nije svidelo, pa je kupio plac u Pozarevcu. Davidova dva sina su ostala u Pozarevcu, a dva sina su se preselili u Svedsku. Mama mi je svedjanka, a tata je bio Petrovic, koji je dosao 1967. u Svedsku. Imam jos podataka (imena) o tim Petrovicima, koji su se preselili u Matejce, a bilo bi vrlo interesantno znati vise o Petrovicima u Rudinji i ako su bas bili od tuda.

    • Clanica porodice Petrovic

      Zdravo! Tek sam sad videla ovaj komentar. Moji su iz sela Sukovo blizu Pirota, ali su mi pricali da su njihovi preci dosli ‘preko Stare Planine’. I mi takodje slavimo Svetog Nikolu 🙂

      • Katarina

        Pozdrav!❤
        Upravo videh Vaš komentar. Moja pokojna baka Nadežda je iz Sukova i njeno devojačko prezime je Petrović. Otac joj se zvao Todor.

  3. Petrovic Sarajevo

    Prezime Petrovic iz sarajevske regije potice iz Stare Hercegovine, sa podrucja izvora rijeke Tare. To podrucje je naseljeno plemenima Vasojevica. A konkretno Petrovici u Sarajevu vode porijeklo od Simeunovica koji su se doselili u okolinu Sarajeva prije otprilike 200 godina.

  4. Milan Petrovic

    Zanima me poreklo Petrovica iz sela Reljinac (ili Sumarovac) kod Prokuplja. Krsna slava sv. Petka.

    • Slavica

      Postovanje Milane. Sad sam nesto gledala rodoslov ili tz. porodicno stablo Petrovica
      Meni je otac, na zalost preminuo 2015, poreklom iz Sismanovca kod Prokuplja. porodicna slava Sv. Petka. Znam pricu o tri brata Stojana, Petra i Pavleta Petrovica . Ja poticem od Stojana….
      Rado bi da saznam jos neke detalje o svojim pretcima, pa ako ikako vidis ovaj mejl, molim te kontaktiraj me.
      sve najbolje Slavica Petrovic Stankovic

      • Branislav

        Zanimljivo moj predak je Vasilije Petrovic ziveo je od 1750.-1809. Slava nam je Sv. Petka, inače podatak je iz crkve u Borči iz 1799. kada je crkva i napravljena. Moguće da su moji preci došli iz Toplickog okruga u velikoj seobi.

  5. Natasa

    Pozdrav svim Petrovicima,
    Rodjena sam u Beogradu,moj otac,deda i pradeda su rodjeni u Kursumlijskom selu Igriste u koje su dosli iz Raske. Slavimo svete Vrace, ako neko ima neku informaciju neka javi!

    • Lidija

      Zdravo ja sam rodjena u Kraljevu kao i moj otac…deda i pradeda su se u Kraljevo doselili iz sela nadomak Ivanjici…tj iz Raske oblasti ne znam da li ti to uopste znaci

    • Natasa,
      Postoji jedan rod porodice Petrovic koji danas zivi u Babinom Mostu, opstina Obilic, na Kosovu, a se negde u 16-17 veku preselio iz Crne Gore, tacnije iz Andrijevice (Kraljske Bare) u selo Borcane na Kopaoniku, nedaleko od Raske. Tada su se prezivali Jovic po pradedi, a onda su promenili prezimena u Petrovici i Petkovici takodje po dedovima, i kako nisu mogli da opstanu na Kopaoniku moj rod se preselio u Babin Most, a deda mi je pricao da su neki ostali u Borcanima, a neki otisli put Raske, pa dalje ka centralnoj Srbiji.
      Inace su se u to vreme prezimena vrlo cesto menjala i tesko je po tome doci do porekla, mozda ce ti znaciti ako ti budem rekao da Petrovici iz Babinog Mosta slave sv Andreja prvozvanog.
      Dakle, ne mora da znaci da ovo ima veze sa tvojim poreklom, ali eto kad procitah Raska setih se dedine recenice: “…,a ostali put Raske, pa dalje ka centralnoj Srbiji”.

  6. Predrag Petrović

    Poštovani, zanima me da li postoje neke evidencije o poreklu Petra Petrovića iz sela Čelice, okolina Nove Varoši, Stari Vlah, krsna slava Sveti Nikola. Isti se zajedno sa svojom porodicom doselio 1874 godine u selo Čelice u vreme prvog Javorskog rata sa turcima, ali ne znam gde je pre živeo.
    Petar Petrović je bio moj čukun deda. Imao je dva sina Vasu (rodjen 1855 godine) i Vladimira. Vaso Petrović se 1874 godine doselio u Užice, a 1975 godine u selo Uziće, srez Užički. Tokom 1895 godine preselio se u selo Rečice, srez Požega, Opština Godovik, gde sa nastanio i osnovao svoju porodicu. Imao je decu Svetozara, Milana, Dragoljuba, Grozdanu i mog dedu Iliju. Ilija Petrović se 1926 godine preselio za Beograd, gde se rodio moj otac 1938 godine, a i ja 1972.godine. Osim Ilije koji se jedini preselio za Beograd, sva ostala deca su ostala u okolini sela Rečica, odnosno u Požegi i Užicama. Svi slavimo krsnu slavu Sveti Nikola.

  7. Vladimir Petrovic

    Ja ne znam jesam li vec pisao na ovoj stranici,a li bio bih vam zahvalalan da ako mozete i znate nesto o Petrovicima iz sela Vrcin nadomak Beograda podelite sa mnom, a slavili smo od vajkada krsnu slavu koju dan danas slavimo Mitrovdn.. Ja znam da smo se oko 1840 doselili ovde iz Stare Srbije doline reke Bistre podnozja Sar planine, iz okoline Mavrova.. Tamo smo se prezivali Cincarevic, ali sam saznao i da su to prezime 1700 promenili iz prvobitnog Petrovic, zbog trgovine i posla i straha od turaka i arnauta, koji su dole pravoslavnom srpskom zivlju pravili zulum.. Tacnije u Vrcin je stigao samo Petar sa majkom jer ostali bejahu pobijeni dole u okolini Nikiforova.. Od Petra je bio Isailo od Isaila Sava od Save Milan od Milana Nebojsa, od Nebojse Milovan od Milovana ja.. A dole znam da je poslednji Cincarevic bio Petrov otac Sava i Njegov otac Velimir ili Velibor.. Ako nesto znate jos bio bih vam zahvalan,jer pisem rodoslov, pravim stablo …
    Sve najbolje,od mene!!

  8. Poreklo brojnijih familija-prezimena valjevske Tamnave po knjizi „Antropogeografija valjevske Tamnave“ Ljubomire Ljube Pavlovića, izdanje 1912. godine.
    Mesto-kada su doseljeni-odakle su doseljeni-Krsna slava-napomena.
    PETROVIĆ

    -Paljuvi, stara izumrla porodica.
    -Kalenić*, stara porodica, Nikoljdan, uz Kapetanoviće.
    *Stari Petrovići, danas Kapetanovići, osnovali su Kalenić. Iz njihove je sredine Tamnavac Živan Petrović, raniji buljubaša kneza Alekse Nenadovića, a u posednje doba i kapetan. Ovo je onaj Živan, koji je po naredbi Aleksinoj gonio Karađorđa kao hajduka i odbaraio ga u poteri u Skobalju, a docnije bio uz kolenu Karađorđu i učesvovao i svim borbama. Po smrti Živanovoj njegov sin Petar zamenio ga je kao kapetan i zapovedao Tamnavom, umro je kod svoje kuće i sahranjen na svom seoskom groblju pored oca. Njihovi potomci su još i: Perići i Andrići, dve velike i ugledne zadruge u selu.
    -Banjani*-1, prva polovina 18. veka, rudnički okrug, Jovanjdan.
    *Petar je predak ovih Petrovića, bio je hajduk i drug Miška iz Banjana, pa kad se ovaj ostavio hajdučije i stalno naselio u ovom selu, tada se i Petar sa porodicom naselio pored njega.
    -Bukor*, prva polovina 18. veka, Nikšićka Župa, Lučindan, uz Vukoviće.
    *U Cvetulju u Rađevini, dosele se iz Nikšićke Župe četiri brata, odakle Vuk i Petar pređu preko Vlašića, u nameri da siđu u Mačvu. Na putu ih presretne pop Selenić iz Bukora i zamoli da ostanu u Bukoru, tvrdeći da će im biti dobro. I Vuk i Petar zastanu i po sporazumu sa popom nasele se u Diviču, odakle Petar posle pređe u Donju Malu. Neki Marko Vuković pre 100 godina stalno se bavio trgovinom s rakijom, pa je svakog meseca po dva puuta tovario konje za Sarajevo i tamo prodavao rakiju, donoseći otuda so i drugu robu. Marka zbog takvog posla seljaci prozovu Marko Tovar, te mu se svi neposredni potomci danas u selu zovu još i Tovarovići.
    -Skela, prva polovina 18. veka, Obrež u Sremu, Nikoljdan.
    -Kamenica*, prva polovina 18. veka, Dub – okrug užički, Đurđic, uz Kneževiće i Đukiće.
    *Kneževići, Đukići i Petrovići su jedna ista porodica, iz čije je sredine Kuzman Petrović, raniji buljubaša vojvode Luke Lazarevića. Pre Kuzmana zvali su se samo Petrovići, a posle i Kneževići i po Kuzmanovom sinu Đuki i Đukići.
    -Zvečka-1, druga polovina 18. veka, Zavlaka u Rađevini, Alimpijevdan, velika i imućna zadruga.
    -Jabučje-1, druga polovina 18. veka, Blizonje u Kolubari, Jovanjdan.
    -Jabučje-2, druga polovina 18. veka, Osat, Aranđelovdan, uz Damnjanoviće.
    -Koceljeva-1, druga polovina 18. veka, Miličinica u Podgorini, Nikoljdan.
    -Liso Polje, druga polovina 18. veka, Svojdrug-okrug užički, Andrijevdan
    -Ljubinić-1, druga polovina 18. veka, B. Krajina, Nikoljdan.
    -Ljubinić-2, druga polovina 18. veka, Prijedor, Đurđevdan.
    -Novaci-1, druga polovina 18. veka, Kovačice u Kolubari.
    -Orašac, druga polovina 18. veka, Stara Reka u Podgorini, Đurđevdan.
    -Sovljak, druga polovina 18. veka, Bijeljina, Nikoljdan.
    -Stubline, druga polovina 18. veka, Lika, Lučundan.
    -Trstenica, druga polovina 18. veka, Osat, Đurđevdan, uljezi u Nikoliće.
    -Crvena Jabuka, druga polovina 18. veka, Suvodanje u Podgorini, Jovanjdan uz Kuzmanoviće 2.
    -Čučuge-1, druga polovina 18. veka, Suvodanje u Podgorini, Jovanjdan.
    -Banjani-2, posle 1827. godine, B. Krajina, Đurđevdan.
    -Brgule-1, posle 1827. godine, B. Krajina, Jovanjdan i Petrovdan, uljezi u Balinovce.
    Nastaviće se…

  9. Poreklo brojnijih familija-prezimena valjevske Tamnave po knjizi „Antropogeografija valjevske Tamnave“ Ljubomire Ljube Pavlovića, izdanje 1912. godine.
    Mesto-kada su doseljeni-odakle su doseljeni-Krsna slava-napomena.
    PETROVIĆ

    -Brgule-2, posle 1827. godine, Degurić u Kolubari, Jovanjdan i Nikoljdan, uljezi u Balinovce.
    -Brezoviclja-1, posle 1827. godine, Bobova u Podgoorini, Nikoljdan, uljezi u Jerotiće.
    -Brezovica-2, posle 1827. godine, Sovljak u oblasti, Đurđic.
    -Vukićevica, posle 1827. godine, B. Krajina, Nikoljdan, uljezi u Beliće.
    -Grabovac-1, posle 1827. godine, Nikšićka Župa, Lučindan.
    -Grabovac-2, posle 1827. godine, Miličinica u Podgorini, Đurđevdan, uljezi na Mihajlovića imanju.
    -Grabovac-3, posle 1827. godine, Dubica, Stevanjdan.
    -Gunjevac, posle 1827. godine, B. Krajina, Stevanjdan.
    -Zabrežje, posle 1827. godine, Jakovo u Sremu, Đurđic.
    -Zvečka-2, posle 1827. godine, Petrovčić u Sremu, Jovanjdan.
    -Zukve, posle 1827. godine, Bukor, Lučindan.
    -Jabučje-3, posle 1827. godine, Likodra u Rađevini, Avramijevdan.
    -Jabučje-4, posle 1827. godine, Lelić-okrug užički, Đurđevdan.
    -Jabučje-5, posle 1827. godine, Osat, Aranđelovdan.
    -Kršna Glava, posle 1827. godine, Strmovo-okrug užički, Đurđevdan.
    -Koceljeva-2, posle 1827. godine, Pješivci, Začeće Sv. Jovana Krstitelja.
    -Lajkovac selo, posle 1827. godine, Vujinovača u Podgorini, Jovanjdan.
    -Novaci-2, posle 1827. godine, Krajina, Đurđevdan.
    -Novaci-3, posle 1827. godine, Sitarice u Podgorini, Lazarevdan.
    -Orašac-2, posle 1827. godine, Vragočanica u Podgorini, Đurđic.
    -Orašac-3, posle 1827. godine, Krajina, Đurđic.
    -Paljuvi, posle 1827. godine, Sjenica, Đurđevdan.
    -Pambukovica, posle 1827. godine, Bobova u Podgorini, Đurđic.
    -Radljevo, posle 1827. godine, Bobova u Podgorini, Aranđelovdan.
    -Raduša, posle 1827. godine, Sijerič-okrug užički, Lučindan.
    -Svileuva, posle 1827. godine, Osečina u Podgorini, Jovanjdan.
    -Skela-2, posle 1827. godine, Lika, Lučindan.
    -Skela-3, posle 1827. godine, Osat, Đurđevdan.
    -Stubline-2, posle 1827. godine, Brezovica u Podgorini, Avramijevdan.
    -Stubline-3, posle 1827. godine, Beserovina-okrug užički, Jovanjdan, uljezi u Krstiće.
    -Sovljak-2, posle 1827. godine, Osat, Sv. Stefan Dečanski.
    -Sovljak-3, posle 1827. godine, Vragočanica u Podgorini, Đurđevdan.
    -Sovljak-4, posle 1827. godine, Vrelo u susedstvu, Jovanjdan, uljezi u Ćimiće.

  10. Poreklo brojnijih familija-prezimena valjevske Tamnave po knjizi „Antropogeografija valjevske Tamnave“ Ljubomire Ljube Pavlovića, izdanje 1912. godine.
    Mesto-kada su doseljeni-odakle su doseljeni-Krsna slava-napomena.
    PETROVIĆ

    -Trlić, posle 1827. godine, Suvodanje u Podgorini, Đurđevdan.
    -Trnjaci, posle 1827. godine, Komirić u Rađevini, Nikoljdan.
    -Trstenica-2, posle 1827. godine, Suvodanje u Podgorini, Aranđelovdan.
    -Ušće, posle 1827. godine, Dubica, Stevanjdan.
    -Donje Crniljevo, posle 1827. godine, Oglađenovac u Podgorini, Jovanjdan.
    -Čučuge-2, posle 1827. godine, Koceljeva u oblasti, Pantelijevdan, dovodci.