Порекло презимена Тодоровић

3. фебруар 2012.

коментара: 142

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ТОДОРОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Тодоровић

Хаплогрупа: R1a M458 L1029 кластер

Порекло: Вољевци, Велика Река, Мали Зворник, Србија
Старином из прекодринског села Поповић, ”предак дошао цури у кућу, између два српска устанка”, тестирани Тодоровић не слави очеву славу Ђурђевдан него св. Василија Острошког”

Крсна слава: Ђурђевдан / св. Василија Острошки

Контакт:
_________________________

Тодоровић Дугић

Хаплогрупа: I1 P109 FGC 22045

Порекло: Грапска Доња, Добој, Република Српска / старином из Херцеговине

Крсна слава: Ђурђевдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ТОДОРОВИЋИ

(на Малинску)

Поријеклом су из Липове равни код Никшића, а ту су се доселили из околине Чева, гдје су се раније презивали Ракојевићи. У Малинско су око 1830. године ускочили Драго, Филип и Лазар. Од Лазара и Филипа нема потомства, а од Драга су Тодоровићи на Малинску. Драго је био познати јунак. Опјеван је у народним пјесмама. Јанко Тодоровић је био у комитском покрету 1916-1918. године. Војин Тодоровић је био истакнути родољуб и припадник НОП-а од првих устаничких дана, стријељан је од стране непријатеља августа 1942. године на Боану; Стеван је био борац НОР-а који је погинуо код Бијелог Поља 1941. године; Радивоје Радов је био борац 7. црногорске омладинске бригаде од њеног формирања у којој је и рањаван.

Славе Аћимовдан.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

____________________

Љубомир Љуба Павловић: „Соколска нахија“

ТОДОРОВИЋИ

(Вољевци, Велика Река, Мали Зворник)

Из доба Првог и Другог српског устанка (раздобље од 1804 до 1817), Тодоровићи су старином из прекодринског Поповића. Предак им ушао девојци у кућу, и славу променио (5 к.).

Славa Ђурђевдан, један кућа слави и св. Василија Острошког.

ИЗВОР: Љубомир Љуба Павловић: „Соколска нахија“
____________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (142)

Одговорите

142 коментара

  1. Душан Тодоровић

    Нажалост имам врло мало детаља из породичне историје. По причи су три брата (наводно из околине Бања Луке) били су абаџије или су можда пре реком превозили, два су наставила даље а моји остали у Обреновцу (ушће Колубаре у Саву, код Београда), били су трговци, кафеџије… Презиме је ваљда промењено у Тодоровић (крили се од турака због убиства силоватеља), мада је наводно и раније било неко слично (Тио, Тео…). Славимо Св. Јована Крститеља.
    Ако неко зна нешто, молим да ми пише на [email protected]

  2. Драган Тодоровић

    Моји су из села Извор, код Бабушнице. Племе Кординци. Славе Никољдан. Имам родословне. Ко је заинтересован нека ми се јави. Поздрав из Торонта.

  3. Sasa Todorovic

    Cao ja sam Sasa iz Obrenovca mi slavimo sv.Nikolu hteo sam da znam moje poreklo Moj pradeda Aleksandar Je iz šabca ali se doselio u Obrenovac Iz nekih priča cujem da su imali krečaru…

  4. Jelena Todorović - Mrkonjić grad, Sveti Jovan

    Pozdrav, moj otac Milomir i ja smo se nedavno dali u istraživanje porekla naše porodice. Obišli smo Mrkonjić grad, Ribnik i Šipovo, prelistali sve opštinske i crkvene knjige do kojih smo uspeli da dođemo i nismo mogli da pronađemo nikakve podatke od pre 1900. godine.

    Znamo da se tatin pradeda Đorđe (ili neko slično ime, nismo 100% sigurni) sa svoja četiri sina Lazarom, Savom, Đurainom i Jovom preselio u Vitez, tačnije u Preočicu odakle su se nakon rođenja moga oca 1965. godine spustili u Vitez u naselje Sofa.

    Moj pradeda je bio Savo 1893-1943. a žena mu je bila Zorka 1903-1975.

    Slava nam je Sveti Jovan (20. januar)

    Ako neko zna ikakve informacije molim da mi se javite na [email protected]