Poreklo prezimena Todorović

3. februar 2012.

komentara: 142

[toggle title=”TESTIRANI TODOROVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Todorović

Haplogrupa: R1a M458 L1029 klaster

Poreklo: Voljevci, Velika Reka, Mali Zvornik, Srbija
Starinom iz prekodrinskog sela Popović, ”predak došao curi u kuću, između dva srpska ustanka”, testirani Todorović ne slavi očevu slavu Đurđevdan nego sv. Vasilija Ostroškog”

Krsna slava: Đurđevdan / sv. Vasilija Ostroški

Kontakt:
_________________________

Todorović Dugić

Haplogrupa: I1 P109 FGC 22045

Poreklo: Grapska Donja, Doboj, Republika Srpska / starinom iz Hercegovine

Krsna slava: Đurđevdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

TODOROVIĆI

(na Malinsku)

Porijeklom su iz Lipove ravni kod Nikšića, a tu su se doselili iz okoline Čeva, gdje su se ranije prezivali Rakojevići. U Malinsko su oko 1830. godine uskočili Drago, Filip i Lazar. Od Lazara i Filipa nema potomstva, a od Draga su Todorovići na Malinsku. Drago je bio poznati junak. Opjevan je u narodnim pjesmama. Janko Todorović je bio u komitskom pokretu 1916-1918. godine. Vojin Todorović je bio istaknuti rodoljub i pripadnik NOP-a od prvih ustaničkih dana, strijeljan je od strane neprijatelja avgusta 1942. godine na Boanu; Stevan je bio borac NOR-a koji je poginuo kod Bijelog Polja 1941. godine; Radivoje Radov je bio borac 7. crnogorske omladinske brigade od njenog formiranja u kojoj je i ranjavan.

Slave Aćimovdan.

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

____________________

Ljubomir Ljuba Pavlović: „Sokolska nahija“

TODOROVIĆI

(Voljevci, Velika Reka, Mali Zvornik)

Iz doba Prvog i Drugog srpskog ustanka (razdoblje od 1804 do 1817), Todorovići su starinom iz prekodrinskog Popovića. Predak im ušao devojci u kuću, i slavu promenio (5 k.).

Slava Đurđevdan, jedan kuća slavi i sv. Vasilija Ostroškog.

IZVOR: Ljubomir Ljuba Pavlović: „Sokolska nahija“
____________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (142)

Odgovorite

142 komentara

  1. Dušan Todorović

    Nažalost imam vrlo malo detalja iz porodične istorije. Po priči su tri brata (navodno iz okoline Banja Luke) bili su abadžije ili su možda pre rekom prevozili, dva su nastavila dalje a moji ostali u Obrenovcu (ušće Kolubare u Savu, kod Beograda), bili su trgovci, kafedžije… Prezime je valjda promenjeno u Todorović (krili se od turaka zbog ubistva silovatelja), mada je navodno i ranije bilo neko slično (Tio, Teo…). Slavimo Sv. Jovana Krstitelja.
    Ako neko zna nešto, molim da mi piše na [email protected]

  2. Dragan Todorović

    Moji su iz sela Izvor, kod Babušnice. Pleme Kordinci. Slave Nikoljdan. Imam rodoslovne. Ko je zainteresovan neka mi se javi. Pozdrav iz Toronta.

  3. Sasa Todorovic

    Cao ja sam Sasa iz Obrenovca mi slavimo sv.Nikolu hteo sam da znam moje poreklo Moj pradeda Aleksandar Je iz šabca ali se doselio u Obrenovac Iz nekih priča cujem da su imali krečaru…

  4. Jelena Todorović - Mrkonjić grad, Sveti Jovan

    Pozdrav, moj otac Milomir i ja smo se nedavno dali u istraživanje porekla naše porodice. Obišli smo Mrkonjić grad, Ribnik i Šipovo, prelistali sve opštinske i crkvene knjige do kojih smo uspeli da dođemo i nismo mogli da pronađemo nikakve podatke od pre 1900. godine.

    Znamo da se tatin pradeda Đorđe (ili neko slično ime, nismo 100% sigurni) sa svoja četiri sina Lazarom, Savom, Đurainom i Jovom preselio u Vitez, tačnije u Preočicu odakle su se nakon rođenja moga oca 1965. godine spustili u Vitez u naselje Sofa.

    Moj pradeda je bio Savo 1893-1943. a žena mu je bila Zorka 1903-1975.

    Slava nam je Sveti Jovan (20. januar)

    Ako neko zna ikakve informacije molim da mi se javite na [email protected]