Poreklo prezimena Todorović

3. februar 2012.

komentara: 142

[toggle title=”TESTIRANI TODOROVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Todorović

Haplogrupa: R1a M458 L1029 klaster

Poreklo: Voljevci, Velika Reka, Mali Zvornik, Srbija
Starinom iz prekodrinskog sela Popović, ”predak došao curi u kuću, između dva srpska ustanka”, testirani Todorović ne slavi očevu slavu Đurđevdan nego sv. Vasilija Ostroškog”

Krsna slava: Đurđevdan / sv. Vasilija Ostroški

Kontakt:
_________________________

Todorović Dugić

Haplogrupa: I1 P109 FGC 22045

Poreklo: Grapska Donja, Doboj, Republika Srpska / starinom iz Hercegovine

Krsna slava: Đurđevdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

TODOROVIĆI

(na Malinsku)

Porijeklom su iz Lipove ravni kod Nikšića, a tu su se doselili iz okoline Čeva, gdje su se ranije prezivali Rakojevići. U Malinsko su oko 1830. godine uskočili Drago, Filip i Lazar. Od Lazara i Filipa nema potomstva, a od Draga su Todorovići na Malinsku. Drago je bio poznati junak. Opjevan je u narodnim pjesmama. Janko Todorović je bio u komitskom pokretu 1916-1918. godine. Vojin Todorović je bio istaknuti rodoljub i pripadnik NOP-a od prvih ustaničkih dana, strijeljan je od strane neprijatelja avgusta 1942. godine na Boanu; Stevan je bio borac NOR-a koji je poginuo kod Bijelog Polja 1941. godine; Radivoje Radov je bio borac 7. crnogorske omladinske brigade od njenog formiranja u kojoj je i ranjavan.

Slave Aćimovdan.

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

____________________

Ljubomir Ljuba Pavlović: „Sokolska nahija“

TODOROVIĆI

(Voljevci, Velika Reka, Mali Zvornik)

Iz doba Prvog i Drugog srpskog ustanka (razdoblje od 1804 do 1817), Todorovići su starinom iz prekodrinskog Popovića. Predak im ušao devojci u kuću, i slavu promenio (5 k.).

Slava Đurđevdan, jedan kuća slavi i sv. Vasilija Ostroškog.

IZVOR: Ljubomir Ljuba Pavlović: „Sokolska nahija“
____________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (142)

Odgovorite

142 komentara

  1. M.T.

    Pozdrav.
    Moja porodica je Todorovic,iz sela Culine,opstina Mali Zvornik.
    Krsna slava Sveti Stefan.
    Pradeda se zvao Jovan Todorovic.

    • Bogdan

      Mi smo iz Loznice, takodje nam je slava Sv. Stefan, voleo bih da stupimo u kontakt posto smo blizu, moguce da smo neka familija. [email protected]

      • Mara

        Moja familija Todorovic je iz Mrovske opština Vladimirci, Šabac. Mi slavimo isto sv. Stefan. Slabo se zna poreklo moje familije. Dođemo do nekog 3-4 kolona i tu zastoj. Htela bih da saznam i dalje.

  2. P.

    Todorovici iz Siverica slave Djurdjevdan. Siveric je selo pored Drnisa, u sjevernoj Dalmaciji. Jedan dio je prije ne znam koliko presao na katolicku vjeru i izjasnjavaju se kao Hrvati. Pravoslavci Srbi, koji nisu promijenili vjeru otisli su iz Siverica 1995.g.

  3. Moja porodica je porekom sa Kozare, opština Gradiška (ex Bosanska), Turjak, selo Gornja Jurkovica, BiH (R. Srpska). Pokojni deda Ostoja je početkom 60-ih prodao imanje i preselio se u Vojvodinu, s. Šajkaš. Slavimo Časne Verige Sv. Apostola Petra (29. januar). Čuo sam neke priče da smo poreklom iz Crne Gore, pa da su preci kasnije prešli u Bosnu, navodno zbog ubistva nekog Turčina…Živim u Knjaževcu, u Timočkoj krajini (Srbija) i jedina smo porodica koja slavi Časne Verige.

    • Todorović

      Tvoji su došli u selo Bakince, opština Laktaši poodavno. Ja sam deveta generacija iz te loze.
      Bila tri brata, ista ona priča, ubili turčina i tu se doselili. Todor, Stojan i Milan, od njih Todorovići, Stupari i Milanovići. Svi slave Časne verige. Ima i negdje zapisano, u nekom tekstu o porijeklu ljudi sa Kozare.
      A navodno smo se prezivali Čulić, to je negdje okolina Mrkonjić grada, promijenili prezime poslije ubistva Turčina. Tako se pričalo u našoj familiji

      • ZORAN TODOROVIC

        I MOJI PRECI SU PORIJEKLOM IZ BAKINACA,A OD STARIH SAM CUO DASU ONI DOSLI IZ MRKONJICA,MI SMO SE NASELILI U OPSTINI CELINAC SELO SE ZOVE CRNI VRH ,MOJ PRADJED SE ZVAO NINKO,A DJED JOVAN SLAVIMO DJURDJEVDAN A POSLUZUJEMO DJURDJIC ,IMA NAS VISE PORODICA A JEDAN RODJAK UPRAVO ZAVRSAVA PORODICNO STABLO,PA CU TAKO SAZNATI VISE O SVOM PORIJEKLU.BILO BI MI DRAGO DA UPOZNAM JOS NEKOGA KOJE IZ ISTE LOZE,SLOBODNO SE JAVITE . JA ZIVIM U BANJALUCI A KON.TEL. 066 349352 ZORAN TODOROVIC

        • Vukašin Milanović

          “Milanovići, Todorovići i Stupari u Bakince su doselili od Mrkonjić-Grada, a tamo su se zvali Čulići. Čulići ubiše bega i moraše da bježe od Mrkonjića i da promjene prezime. Tamo su bila tri brata: Milan, Todor i Stojan Čulić. Od Milana su Milanovići, od Todora Todorovići, od Stojana Stupari u Bakincima. Milanović, Todorović i Stupari slave Časne verige. Bratstvo Čulića kod Mrkonjića slavi isto Časne verige. Slavu nisu promijenili.”

          Ovo je deo teksta iz članka “Potkozarje – poreklo današnjeg stanovništva”.
          Ja sam Milanović, poreklo mi je takođe iz Bakinaca i slavim Časne Verige, tako da smo verovatno rod
          Pozdrav

      • Vukašin Milanović

        “Milanovići, Todorovići i Stupari u Bakince su doselili od Mrkonjić-Grada, a tamo su se zvali Čulići. Čulići ubiše bega i moraše da bježe od Mrkonjića i da promjene prezime. Tamo su bila tri brata: Milan, Todor i Stojan Čulić. Od Milana su Milanovići, od Todora Todorovići, od Stojana Stupari u Bakincima. Milanović, Todorović i Stupari slave Časne verige. Bratstvo Čulića kod Mrkonjića slavi isto Časne verige. Slavu nisu promijenili.”

        Ovo je deo teksta iz članka “Potkozarje – poreklo današnjeg stanovništva”.
        Ja sam Milanović, poreklo mi je takođe iz Bakinaca i slavim Časne Verige, tako da smo verovatno rod
        Pozdrav

  4. Milivoje Stanković

    Poštovani Todorovići

    Ako nekog zanima poreklo Todorovića u selu Oblačina javite se na email, imam svaki detalj od 1834. do danas

  5. sneza Todorovic

    Ja sam Todorovic moj praded Gaja void poreklo iz Crepaje Kod Panceva slavimo Djurdjevdan
    Zivimo I Zveckoj kod Obrenovca

  6. Nikola

    Ja sam Nikola Todorovic. Iz Velikog Gradista sam,Branicevski okrug. Jedna smo od brojno najvecih familija u Velikom Gradistu,od oca Djordja,deda mi je Slavoljub,praded “Stanislav”,cukun deda “Lada”….ako neko ima bilu kakvu informaciju o ovoj grani neka se javi na moj E-mail. Hvala i svako dobro….

  7. Vojislav Ananić

    TODOROVIĆ (p), u Dobreljima (Gacko) i Rogačama (Nevesinje). U Dobreljima su porijeklom od “Todora Bulajića s Grahova koji je prije pet koljena došao u Ogrizovića u najam, oženio se njegovom kćeri i ostao ovdje”. I u Rogačama su starinom Bulajići “iz Zagulja na Grahovu”. U Rogače su došli iz Zaborana (Nevesinje oko 1815. godine. Slave Nikoljdan, a prislužuju Savindan (59 199,222). U izvorima se, među poznatijim “gackonskim glavarima” pominje Mijo Todorović čiji se nadgrobnik nalazi između Avtovca i Samobora, poznat pod nazivom “Mijov mramor” (147 596). Pominju se i u Bijeloj (Konjic).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  8. Milica

    Dobro veče,ja isto tražim porodicu Todorović sa Dvorova u Bosni.Moj pradeda se zvao Jovan Jovo Todorović njegov otac Tomislav Todorović. Pradeda Jovan je rođen 1914.Završio vojnu školu u Zagrebu za potporučnika na službi bio u Šumadiji.Ako neko nešto zna jako bi mi značilo i bila bih mu zahvalna.

  9. Stefan Todorovic

    Moj deda, kao i moj pradeda i cukundeda su iz Kormana kod Kragujevca i slave Nikoljdan. E sad sam cuo nekih prica da su se tu doselili u 19 tom veku, negde sa Bugarske strane

  10. Filip Todorovic

    Postovani, moji Todorovici su porkelom iz Rovaca u Crnoj Gori, dossli u Sumadiju pred prvi srpski ustanka. MOji preci su se prezivali Maricevici od Teodosija Mareicevica koji je imao kaze se sina po jednom Todoru kao i uglavnom idel loza Todorovica. Mi koji smo poreklom iz Rovaca slavimo svi sv. Luku. Ziveli su Orasac, Arandjelovac, Cacak i u Beogradu deo familije koji su bili oficiri .

    Ako neko ima neke informacije neka mi slobodno pise na [email protected]
    Hvala unapred