Poreklo prezimena Dragnić

11. februar 2024.

komentara: 0

Prezime Dragnić prisutno je u Župi Nikšićkoj, u selima Morakovo i Vasiljevići. Prema predanju, pripadaju plemenu Vasojevići, a navodi se da su ogranak Dabetića iz sela Lopate.

Dragnići su potomci Radojevog sina Dragoja. Od starih Dragnića posebno treba zabilježiti Radojicu Vasiljeva Dragnića, učesnika borbi y Župskom manastiru Omer–pašine godine i docnijih ratova za oslobođenje Crne Gore i
Hercegovine, nosioca dva visoka odlikovanja, koji je poginuo 1868. godine u borbama kod Gusinja, kao i Milivoja Boškova Dragnića, koji se svojom hrabrošću istakao u Prvom svjetskom ratu.

Najbliži srodnici Dragnića su Marojevići i Mušikići (od Radojevog sina Maroja) i Ćorovići (od Radojevog sina Luke).

Slave Sv. Arhanđela.

Predanje da su Dragnići pripadnici plemena Vasojevići dovedeno je u pitanje genetičkim testiranjem Marojevića iz Morakova, za kojeg je utvrđeno da pripada haplogrupi R1a-Z283>Z280 (Vasojevići su haplogrupa E-V13). Ovaj rezultat je ukazao na novo saznanje da Marojevići zapravo potiču od Mrka iz Pipera, čemu u prilog idu zajednička slava i prislužba koje dele s Mrkama. Naime, iako Vasojevići takođe slave Aranđelovdan, nijedno bratstvo iz ovog plemena ne prislužuje Spasovdan. Genetički rod Mrka bliže je obrađen u knjizi Genetičko poreklo Srba Stare Hercegovine.

Istaknuti pripadnici roda:

Jelena Dragnić, violinistkinja

Aleks Dragnić, profesor univerziteta u SAD

IZVORI:

Vukota i Akim Miljanić, Prezimena u Crnoj Gori, Beogradska knjiga, Beograd, 2007, str. 142

Milan Peković, Nikšićka župa, izdanje autora, Beograd, 1974, str. 67-70

Ivan Vukićević i drugi, Genetičko poreklo Srba Stare Hercegovine, Poreklo, Beograd, 2022, str. 882

Svetozar Stijović, Onomastika središnjeg dela Kosovskog Podgora, objavljeno u Onomatološkim prilozima, knjiga 2, SANU, Beograd, 1991, str. 221

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.