Порекло презимена, село Пресјека (Вишеград)

11. децембар 2023.

коментара: 0

Порекло становништва села Пресјека, општина Вишеград.  Према књизи Јелисија Јеше С. Новаковића „Вишеградска жупа и Боричка висораван“ из 2008. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај и име села.

Село се налази на југоисточној страни Поздерчића, између Обравње и Влаховића. Настанак имена села по легенди више одговара машти него реалности. Некада је на Дикави Проклета Јерина имала стоку. Млеко које је добијала мужом крава и оваца, транспортовала је у свој град Хртар помоћу лакомица (чункова, цеви) што је ишло преко овога села. Неко је „из освете“ пресекао чунак баш у селу, које по томе доби име Пресјека. Етимолошки је у реду, а реалност?

Према попису из 1604. године у селу, под садашњим именом, пописано је 8 домаћинстава – муслимана са баштином. Пописана је и баштина Радовца Радичиног, у поседу Хасана, земин Радице Вукићевог у поседу Хасана, као и Али Вујичиног – на баштини. Закључак је недвосмислен: и у овом малом селу у време поменутог пописа исламизација правосдавних Срба била је већ завршена.

Порекло становништва.

Према попису из 1961. године у селу је бидо укупно 17 муслиманских домаћинстава. То су:

-Сућеска, Дервишевићи, Османбеговићи, Чукојевићи, Вилић, Булатовић, Османагићи и Арбаш.

Село има изворску воду, мусдиманско гробље, а до скора су радиле и две воденице (млин) испод седа.

ИЗВОР: Према књизи Јелисија Јеше С. Новаковића „Вишеградска жупа и Боричка висораван“ из 2008. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.