Poreklo prezimena, selo Presjeka (Višegrad)

11. decembar 2023.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Presjeka, opština Višegrad.  Prema knjizi Jelisija Ješe S. Novakovića „Višegradska župa i Borička visoravan“ iz 2008. godine. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj i ime sela.

Selo se nalazi na jugoistočnoj strani Pozderčića, između Obravnje i Vlahovića. Nastanak imena sela po legendi više odgovara mašti nego realnosti. Nekada je na Dikavi Prokleta Jerina imala stoku. Mleko koje je dobijala mužom krava i ovaca, transportovala je u svoj grad Hrtar pomoću lakomica (čunkova, cevi) što je išlo preko ovoga sela. Neko je „iz osvete“ presekao čunak baš u selu, koje po tome dobi ime Presjeka. Etimološki je u redu, a realnost?

Prema popisu iz 1604. godine u selu, pod sadašnjim imenom, popisano je 8 domaćinstava – muslimana sa baštinom. Popisana je i baština Radovca Radičinog, u posedu Hasana, zemin Radice Vukićevog u posedu Hasana, kao i Ali Vujičinog – na baštini. Zaključak je nedvosmislen: i u ovom malom selu u vreme pomenutog popisa islamizacija pravosdavnih Srba bila je već završena.

Poreklo stanovništva.

Prema popisu iz 1961. godine u selu je bido ukupno 17 muslimanskih domaćinstava. To su:

-Sućeska, Derviševići, Osmanbegovići, Čukojevići, Vilić, Bulatović, Osmanagići i Arbaš.

Selo ima izvorsku vodu, musdimansko groblje, a do skora su radile i dve vodenice (mlin) ispod seda.

IZVOR: Prema knjizi Jelisija Ješe S. Novakovića „Višegradska župa i Borička visoravan“ iz 2008. godine. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.