Порекло презимена села Прелово (Вишеград)

11. децембар 2023.

коментара: 0

Порекло становништва села Прелово, општина Вишеград. Према књизи Јелисија Јеше С. Новаковића „Вишеградска жупа и Боричка висораван“ из 2008. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај и име села.

Село се налази јужно од Поздерчића, а северно од Вишеграда. Легенда каже да је седо добило име по неком Прелу који је ту живео са породицом и то пре увођења садашњих презимена на овом поднебљу. У турском попису из 1604. године није уписано ни једно село под овим или сличним именом.

У селу живе муслиманске и православне породице, са мањим групицама кућа и разбацане по благим падинама север – југ ка Дрини. Почев од Првог, а нарочито од Другог светског рата, Прелово је почело да добија све важнију друштвену улогу, оснивањем прво основне четворогодишње, па осмогодишње школе, затим општинског седишта, седишта месног уреда, па сада актуелног матичног уреда за Жупу.

По попису из 1961. године у Прелову живи укупно 25 породица (12 православних и 13 муслиманских).

Муслимани су:

-Кљун, Пирић, Чукојевић, Босно, Гушо, Кахриман, Кешмер и Курталић.

Православни Срби у Прелову су:

-Илићи (Пантелијевдан),

-Марковићи (Ђурђевдан),

-Карган-овићи (Ђурђевдан),

-Чаркићи (Ђурђевдан) и

-Шпињићи (Ђурђевдан),

-Кнежевић (Лазо, Јовањдан), са Крагујевца, али су по мушкој линији изумрли.

Прелово je имало задовољавајућу количину изворских вода све док се после другог светског рата није почео повећавати број становника и потрошача (општина, учитељи, наставници, ђаци и прираст). Довођењем изворске воде испод села Оџака обезбеђена је довољна количина здраве воде.

Село има муслиманско и православно гробље.

ИЗВОР: Према књизи Јелисија Јеше С. Новаковића „Вишеградска жупа и Боричка висораван“ из 2008. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.