Poreklo prezimena sela Prelovo (Višegrad)

11. decembar 2023.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Prelovo, opština Višegrad. Prema knjizi Jelisija Ješe S. Novakovića „Višegradska župa i Borička visoravan“ iz 2008. godine. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj i ime sela.

Selo se nalazi južno od Pozderčića, a severno od Višegrada. Legenda kaže da je sedo dobilo ime po nekom Prelu koji je tu živeo sa porodicom i to pre uvođenja sadašnjih prezimena na ovom podneblju. U turskom popisu iz 1604. godine nije upisano ni jedno selo pod ovim ili sličnim imenom.

U selu žive muslimanske i pravoslavne porodice, sa manjim grupicama kuća i razbacane po blagim padinama sever – jug ka Drini. Počev od Prvog, a naročito od Drugog svetskog rata, Prelovo je počelo da dobija sve važniju društvenu ulogu, osnivanjem prvo osnovne četvorogodišnje, pa osmogodišnje škole, zatim opštinskog sedišta, sedišta mesnog ureda, pa sada aktuelnog matičnog ureda za Župu.

Po popisu iz 1961. godine u Prelovu živi ukupno 25 porodica (12 pravoslavnih i 13 muslimanskih).

Muslimani su:

-Kljun, Pirić, Čukojević, Bosno, Gušo, Kahriman, Kešmer i Kurtalić.

Pravoslavni Srbi u Prelovu su:

-Ilići (Pantelijevdan),

-Markovići (Đurđevdan),

-Kargan-ovići (Đurđevdan),

-Čarkići (Đurđevdan) i

-Špinjići (Đurđevdan),

-Knežević (Lazo, Jovanjdan), sa Kragujevca, ali su po muškoj liniji izumrli.

Prelovo je imalo zadovoljavajuću količinu izvorskih voda sve dok se posle drugog svetskog rata nije počeo povećavati broj stanovnika i potrošača (opština, učitelji, nastavnici, đaci i prirast). Dovođenjem izvorske vode ispod sela Odžaka obezbeđena je dovoljna količina zdrave vode.

Selo ima muslimansko i pravoslavno groblje.

IZVOR: Prema knjizi Jelisija Ješe S. Novakovića „Višegradska župa i Borička visoravan“ iz 2008. godine. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.