Порекло презимена, село Оџак (Вишеград)

10. децембар 2023.

коментара: 0

Порекло становништва села Оџак – Вишеград. Према књизи Јелисија Јеше С. Новаковића „Вишеградска жупа и Боричка висораван“ из 2008. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Село се налази источно од Поздерчића. Не зна се сигурно по чему је село добило име. Односно, може се сигурно рећи да је име Оџак по именици оџак која код Срба и код Турака има више значења, као: огњиште, кућа, димњак, штаб, седиште, летњиковац (савремено викендица). На овој локацији могло је да се нађе сваки од ових појмова, па и сви одједном. Од када носи то име то нам није познато, али је насеље овде постојало вероватно и у раном средњем веку.

У селу су муслиманске породице:

Сућеске, Козићи и Бешлије. Козићи су у засеоку Шиповаче. Укупно 9 породица.

Православне породице су:

Радовановићи (Јовањдан), Јанковићи (Никољдан), Инђићи (Бурђевдан), као и Митрашиновићи (Пантелијевдан) који су досељени са Крагујевца (Самоило и унук Бранко), и који се некад воде у Купусовићима, а некад у Оџаку.

Међу православним породицама је и она Илић Богосава која је средином ХХ века угашена. Ово село има неколико добрих извора здраве воде, ади су сви извори подаље од Радовановића и Јанковића. Но, и они су у шестој и седмој деценији ХХ века сви довели изворску воду изнад села, природним падом. Инђићи су под Положницом.

Село има муслиманско и православно гробље. Са јаког извора здраве воде, испод села Оџака доведена је вода до школе у Прелово, на одстојању од око 10 км.

ИЗВОР: Према књизи Јелисија Јеше С. Новаковића „Вишеградска жупа и Боричка висораван“ из 2008. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.