Порекло презимена, село Обравње (Вишеград)

10. децембар 2023.

коментара: 0

Порекло становништва Обравње, општина Вишеград. Према књизи Јелисија Јеше С. Новаковића „Вишеградска жупа и Боричка висораван“ из 2008. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај и име села.

Село лежи јужно од Поздерчића, испод четинарске шуме Омар. Постанак имена села није познат. У попису из 1604. године имамо Горње Обрамље и Долње Обрамље. Ова села идентификована су као савремено село Обравње. Интересантно је да су оба ова села пописана и у нахији Вишеград.

Имамо интересантан детаљ везан за тадашње село Горње Обрамље (у нахији Хртар) и значајно за проучавање праваца средњевековних путева. Цитираћемо досдовно из пописа села дато објашњење:

„Споменуто село је саградило мост на води званој Горња Обрашница и чува споменути дербенд куда пролазе путници из вилајета Босна и Херцеговина, Смедерева и Зворника. Будући да то на сваки начин користи путницима и представља опћу корист издата је царска наредба 987. године да су становници, пошто чувају споменути дербенд и поправљају и одржавају споменути мост и користе путницима и своју службу обављају без приговора, у замјену за ту службу осдобођени од чарахордука, каракудука и сваризи диваније…”

Година 987. одговара нашој 1579. години. Значи да је ова царска наредба издата (од султана) 25 година пре пописа из 1604. године. То такође значи да је саобраћајница преко Гостиље и (евентуадно) Заовина на Обравње, Хртарском ријеком на дрински прелаз у Старом Броду, па уз брдо на стару Гору ка Сарајеву, а низ Дрину ка Жепи и даље, била врло важна и актуелна, а тиме можда и фреквентнија од саобраћаја кроз Вишеград пре изградње „на Дрини ћуприје“.

У селу је тада пописано 43 домаћинства — мyслимана са баштином. У попис je унето и 5 — 6 српских православних домаћинстава са баштином, али који се већ налазе у поседу муслимана. То нам говори да је у овом селу исламизација почела коју годину раније и да је у време пописа текла завршна фаза. Ово је чињено због видљивих привилегија и повластица код плаћања дажбина које је имао муслиманско становништво

Садашње јединствено село Обравње има свега 6 муслиманских и једну српску православну породицу, односно дом. То су: православно домаћинство Вуковића (славе Никољдан) и муслимани: Мешић, Лашић, Сендо, Сућеска, Буква и Ћурило.

Обравње је сада сасвим мало село у односу на број пописаних доаћинстава од пре 400 година у Горњем Обрамљу и Долњем Обрамљу. Но, има неколико мањих села у непосредној близини Обравња која нису исказана у попису. Можда су у њима и тада насеља постојала, али су вођена у саставу два поменута суседна села.

ИЗВОР: Према књизи Јелисија Јеше С. Новаковића „Вишеградска жупа и Боричка висораван“ из 2008. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.