Poreklo prezimena, selo Obravnje (Višegrad)

10. decembar 2023.

komentara: 0

Poreklo stanovništva Obravnje, opština Višegrad. Prema knjizi Jelisija Ješe S. Novakovića „Višegradska župa i Borička visoravan“ iz 2008. godine. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj i ime sela.

Selo leži južno od Pozderčića, ispod četinarske šume Omar. Postanak imena sela nije poznat. U popisu iz 1604. godine imamo Gornje Obramlje i Dolnje Obramlje. Ova sela identifikovana su kao savremeno selo Obravnje. Interesantno je da su oba ova sela popisana i u nahiji Višegrad.

Imamo interesantan detalj vezan za tadašnje selo Gornje Obramlje (u nahiji Hrtar) i značajno za proučavanje pravaca srednjevekovnih puteva. Citiraćemo dosdovno iz popisa sela dato objašnjenje:

„Spomenuto selo je sagradilo most na vodi zvanoj Gornja Obrašnica i čuva spomenuti derbend kuda prolaze putnici iz vilajeta Bosna i Hercegovina, Smedereva i Zvornika. Budući da to na svaki način koristi putnicima i predstavlja opću korist izdata je carska naredba 987. godine da su stanovnici, pošto čuvaju spomenuti derbend i popravljaju i održavaju spomenuti most i koriste putnicima i svoju službu obavljaju bez prigovora, u zamjenu za tu službu osdobođeni od čarahorduka, karakuduka i svarizi divanije…”

Godina 987. odgovara našoj 1579. godini. Znači da je ova carska naredba izdata (od sultana) 25 godina pre popisa iz 1604. godine. To takođe znači da je saobraćajnica preko Gostilje i (eventuadno) Zaovina na Obravnje, Hrtarskom rijekom na drinski prelaz u Starom Brodu, pa uz brdo na staru Goru ka Sarajevu, a niz Drinu ka Žepi i dalje, bila vrlo važna i aktuelna, a time možda i frekventnija od saobraćaja kroz Višegrad pre izgradnje „na Drini ćuprije“.

U selu je tada popisano 43 domaćinstva — myslimana sa baštinom. U popis je uneto i 5 — 6 srpskih pravoslavnih domaćinstava sa baštinom, ali koji se već nalaze u posedu muslimana. To nam govori da je u ovom selu islamizacija počela koju godinu ranije i da je u vreme popisa tekla završna faza. Ovo je činjeno zbog vidljivih privilegija i povlastica kod plaćanja dažbina koje je imao muslimansko stanovništvo

Sadašnje jedinstveno selo Obravnje ima svega 6 muslimanskih i jednu srpsku pravoslavnu porodicu, odnosno dom. To su: pravoslavno domaćinstvo Vukovića (slave Nikoljdan) i muslimani: Mešić, Lašić, Sendo, Sućeska, Bukva i Ćurilo.

Obravnje je sada sasvim malo selo u odnosu na broj popisanih doaćinstava od pre 400 godina u Gornjem Obramlju i Dolnjem Obramlju. No, ima nekoliko manjih sela u neposrednoj blizini Obravnja koja nisu iskazana u popisu. Možda su u njima i tada naselja postojala, ali su vođena u sastavu dva pomenuta susedna sela.

IZVOR: Prema knjizi Jelisija Ješe S. Novakovića „Višegradska župa i Borička visoravan“ iz 2008. godine. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.