Poreklo prezimena, selo Odžak (Višegrad)

10. decembar 2023.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Odžak – Višegrad. Prema knjizi Jelisija Ješe S. Novakovića „Višegradska župa i Borička visoravan“ iz 2008. godine. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Selo se nalazi istočno od Pozderčića. Ne zna se sigurno po čemu je selo dobilo ime. Odnosno, može se sigurno reći da je ime Odžak po imenici odžak koja kod Srba i kod Turaka ima više značenja, kao: ognjište, kuća, dimnjak, štab, sedište, letnjikovac (savremeno vikendica). Na ovoj lokaciji moglo je da se nađe svaki od ovih pojmova, pa i svi odjednom. Od kada nosi to ime to nam nije poznato, ali je naselje ovde postojalo verovatno i u ranom srednjem veku.

U selu su muslimanske porodice:

Sućeske, Kozići i Bešlije. Kozići su u zaseoku Šipovače. Ukupno 9 porodica.

Pravoslavne porodice su:

Radovanovići (Jovanjdan), Jankovići (Nikoljdan), Inđići (Burđevdan), kao i Mitrašinovići (Pantelijevdan) koji su doseljeni sa Kragujevca (Samoilo i unuk Branko), i koji se nekad vode u Kupusovićima, a nekad u Odžaku.

Među pravoslavnim porodicama je i ona Ilić Bogosava koja je sredinom HH veka ugašena. Ovo selo ima nekoliko dobrih izvora zdrave vode, adi su svi izvori podalje od Radovanovića i Jankovića. No, i oni su u šestoj i sedmoj deceniji HH veka svi doveli izvorsku vodu iznad sela, prirodnim padom. Inđići su pod Položnicom.

Selo ima muslimansko i pravoslavno groblje. Sa jakog izvora zdrave vode, ispod sela Odžaka dovedena je voda do škole u Prelovo, na odstojanju od oko 10 km.

IZVOR: Prema knjizi Jelisija Ješe S. Novakovića „Višegradska župa i Borička visoravan“ iz 2008. godine. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.