Порекло презимена, село Коритник (Вишеград)

10. децембар 2023.

коментара: 0

Порекло становништва села Коритник, општина Вишеград. Према књизи Јелисија Јеше С. Новаковића „Вишеградска жупа и Боричка висораван“ из 2008. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Седо са 2/3 православног и 1/3 муслиманског становништва. Налази се јужно од Поздерчића, а северно од Вишеграда. Једно од већих села у Жупи. Пописано је под садашњим именом 1604. године. Не зна се тачно како је село добило име. Старији људи то повезују са коритима која су некада ту постојала. Корита има разних величина и намена. Мада корита (или текне) сдужила су за уситњавање — гњечење воћа које се ставља у каце за печење ракије, као и за стављање хране за свиње, псе итд. Дужа корита су сдужила за давање соли стоци, за проток воде и сд. Укопавана у трупцима, или прављена од неких дасака, оплата. Остаћемо при томе да је село добило име по овим направама – коритима.

Православне породице су:

Најбројнији

-Гавриловићи (Лазаревдан),

-Грујићи,

-Милосављевићи (Аранђедовдан),

-Васићи (Ђурђевдан),

– Божићи (Ђурђевдан) и:

-Јасике (Никољдан).

-Васићи и Божићи су у засеоку Ваган.

Свега 32 домаћинства.

Муслиманске породице су у горњем делу седа:

-Курспахићи,

-Авдићи,

-Смаиловићи и

-Ајановићи.

Свега 15 домова.

Гробља су мало издвојена из седа. Посебно православно, а посебно муслиманско. Село има три извора воде са којих се снабдева укупно 47 домаћинстава.

ИЗВОР: Према књизи Јелисија Јеше С. Новаковић „Вишеградска жупа и Боричка висораван“ из 2008. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.