Порекло презимена, село Клашник (Вишеград)

10. децембар 2023.

коментара: 0

Порекло становништва села Клашник, општина Вишеград. Према књизи Јелисија Јеше С. Новаковића „Вишеградска жупа и Боричка висораван“ из 2008. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај и име села.

Чисто муслиманско село, надпросечне величине, налази се западно од Поздерчића. Име је добило по јаком врелу Клашник. У овом селу постојао највећи број стећака (360 — 400) и црквина. Село се у попису из 1604. године налази под садашњим именом. Из ових података може се закључити да се овде живот одвијао од најстаријих времена, континуирано или са краћим прекидима због смртоносних епидемија или још смртоноснијих ратних пустошења.

Уз Клашник је и заселак Шетићи што у овом случају не раздвајамо.

Ту су породице: Охрановићи, Чукојевићи, Шете, Делибашићи, Дервишевићи, Бешлије, Авдагићи, Карахоџићи, те по једна породица (дошле, призећени) Шехић и Пирић.

У засеоку Заићи су две породице – куће Заића, а у засеоку Липовац једна кућа Шете.

Укупно 45 домаћинстава.

На Липовцу су некад живели православни Липовци, ади их је бег отерао на лошије земљиште на Руњишта, северно од Клашника.

ИЗВОР: Према књизи Јелисија Јеше С. Новаковића „Вишеградска жупа и Боричка висораван“ из 2008. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.