Poreklo prezimena, selo Klašnik (Višegrad)

10. decembar 2023.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Klašnik, opština Višegrad. Prema knjizi Jelisija Ješe S. Novakovića „Višegradska župa i Borička visoravan“ iz 2008. godine. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj i ime sela.

Čisto muslimansko selo, nadprosečne veličine, nalazi se zapadno od Pozderčića. Ime je dobilo po jakom vrelu Klašnik. U ovom selu postojao najveći broj stećaka (360 — 400) i crkvina. Selo se u popisu iz 1604. godine nalazi pod sadašnjim imenom. Iz ovih podataka može se zaključiti da se ovde život odvijao od najstarijih vremena, kontinuirano ili sa kraćim prekidima zbog smrtonosnih epidemija ili još smrtonosnijih ratnih pustošenja.

Uz Klašnik je i zaselak Šetići što u ovom slučaju ne razdvajamo.

Tu su porodice: Ohranovići, Čukojevići, Šete, Delibašići, Derviševići, Bešlije, Avdagići, Karahodžići, te po jedna porodica (došle, prizećeni) Šehić i Pirić.

U zaseoku Zaići su dve porodice – kuće Zaića, a u zaseoku Lipovac jedna kuća Šete.

Ukupno 45 domaćinstava.

Na Lipovcu su nekad živeli pravoslavni Lipovci, adi ih je beg oterao na lošije zemljište na Runjišta, severno od Klašnika.

IZVOR: Prema knjizi Jelisija Ješe S. Novakovića „Višegradska župa i Borička visoravan“ iz 2008. godine. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.