Poreklo prezimena, selo Koritnik (Višegrad)

10. decembar 2023.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Koritnik, opština Višegrad. Prema knjizi Jelisija Ješe S. Novakovića „Višegradska župa i Borička visoravan“ iz 2008. godine. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Sedo sa 2/3 pravoslavnog i 1/3 muslimanskog stanovništva. Nalazi se južno od Pozderčića, a severno od Višegrada. Jedno od većih sela u Župi. Popisano je pod sadašnjim imenom 1604. godine. Ne zna se tačno kako je selo dobilo ime. Stariji ljudi to povezuju sa koritima koja su nekada tu postojala. Korita ima raznih veličina i namena. Mada korita (ili tekne) sdužila su za usitnjavanje — gnječenje voća koje se stavlja u kace za pečenje rakije, kao i za stavljanje hrane za svinje, pse itd. Duža korita su sdužila za davanje soli stoci, za protok vode i sd. Ukopavana u trupcima, ili pravljena od nekih dasaka, oplata. Ostaćemo pri tome da je selo dobilo ime po ovim napravama – koritima.

Pravoslavne porodice su:

Najbrojniji

-Gavrilovići (Lazarevdan),

-Grujići,

-Milosavljevići (Aranđedovdan),

-Vasići (Đurđevdan),

– Božići (Đurđevdan) i:

-Jasike (Nikoljdan).

-Vasići i Božići su u zaseoku Vagan.

Svega 32 domaćinstva.

Muslimanske porodice su u gornjem delu seda:

-Kurspahići,

-Avdići,

-Smailovići i

-Ajanovići.

Svega 15 domova.

Groblja su malo izdvojena iz seda. Posebno pravoslavno, a posebno muslimansko. Selo ima tri izvora vode sa kojih se snabdeva ukupno 47 domaćinstava.

IZVOR: Prema knjizi Jelisija Ješe S. Novaković „Višegradska župa i Borička visoravan“ iz 2008. godine. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.