Порекло презимена, село Гајине (Илијаш)

16. септембар 2023.

коментара: 0

 Порекло становништва села Гајине, општина Илијаш. Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај села, комуникације  и воде.

Село је под брдом Лиешницом, која му чини северну границу. Источну границу чини коса Крачићи, која спаја Лучиће и Краљево Гувно. Љути Поток дели од Шеперака на југу. Земљиште је нагнуто југу и западу, и под Гајинама су одмах Ковачићи.

Гајине су у страни међу доловима; лево (источно) од кућа је Велики До, и њим тече Љути Поток. Између села и Лиешнице је Горња Вода; отиче плитким долом у Љути Поток.

Земље и шуме.

Земља за обрађивање је око села. Њиве се зову: Бара, Крушевице, Крчевине, Загајница, Поток, Њивина, Поткућа, Обрадов Лаз, Брајковица, Долина. Ситне шуме има изнад села, по Главици, Караули, Великом Долу и Подлази. Ту је и испаша. Коснице су по Лиешници, и допиру готово до Вареша (Пољице).

Тип села и остали подаци.

У Гајинама су на окупу 7 кућа Зубоња, 2 Ђанана и 2 Брчина. Изнад села су, на Кутлу, доњој ивици површи Лиешнице, по једна кућа Катичића, Шкорића и МаркановићаМандушића. Сви су католици.

Гајине су старо село. Изнад села било је „кужно гребље”. Место се и сада тако зове. Кутао је крчевина; ту се почело крчити нешто пре окупације Босне.

Порекло становништва.

-Зубоње (7) су били у Кучевцима код Бобовца. Кад су Турци заузели Бобовац, протерали су их овамо,

-Ђанани (2) су доселили пре 100 година из Орахова код Фојнице. Била су их три брата; један се населио у Згошћи, а два овде.

-Брчине (2) су такође из Орахова, а дошли су пре Ђaнaнa.

-Катичић (1) је дошао из Ковачића.

-Мариновића–Мандушића (1) су такође из Ковачића.

У кући Шкорића нема сада никога. Он је умро, а жена му је c децом у Сарајеву. Земља је продата. Старином су из Херцеговине.

ИЗВОР: Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“.  Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.