Poreklo prezimena, selo Gajine (Ilijaš)

16. septembar 2023.

komentara: 0

 Poreklo stanovništva sela Gajine, opština Ilijaš. Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela, komunikacije  i vode.

Selo je pod brdom Liešnicom, koja mu čini severnu granicu. Istočnu granicu čini kosa Kračići, koja spaja Lučiće i Kraljevo Guvno. Ljuti Potok deli od Šeperaka na jugu. Zemljište je nagnuto jugu i zapadu, i pod Gajinama su odmah Kovačići.

Gajine su u strani među dolovima; levo (istočno) od kuća je Veliki Do, i njim teče Ljuti Potok. Između sela i Liešnice je Gornja Voda; otiče plitkim dolom u Ljuti Potok.

Zemlje i šume.

Zemlja za obrađivanje je oko sela. Njive se zovu: Bara, Kruševice, Krčevine, Zagajnica, Potok, Njivina, Potkuća, Obradov Laz, Brajkovica, Dolina. Sitne šume ima iznad sela, po Glavici, Karauli, Velikom Dolu i Podlazi. Tu je i ispaša. Kosnice su po Liešnici, i dopiru gotovo do Vareša (Poljice).

Tip sela i ostali podaci.

U Gajinama su na okupu 7 kuća Zubonja, 2 Đanana i 2 Brčina. Iznad sela su, na Kutlu, donjoj ivici površi Liešnice, po jedna kuća Katičića, Škorića i MarkanovićaMandušića. Svi su katolici.

Gajine su staro selo. Iznad sela bilo je „kužno greblje”. Mesto se i sada tako zove. Kutao je krčevina; tu se počelo krčiti nešto pre okupacije Bosne.

Poreklo stanovništva.

-Zubonje (7) su bili u Kučevcima kod Bobovca. Kad su Turci zauzeli Bobovac, proterali su ih ovamo,

-Đanani (2) su doselili pre 100 godina iz Orahova kod Fojnice. Bila su ih tri brata; jedan se naselio u Zgošći, a dva ovde.

-Brčine (2) su takođe iz Orahova, a došli su pre Đanana.

-Katičić (1) je došao iz Kovačića.

-Marinovića–Mandušića (1) su takođe iz Kovačića.

U kući Škorića nema sada nikoga. On je umro, a žena mu je c decom u Sarajevu. Zemlja je prodata. Starinom su iz Hercegovine.

IZVOR: Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“.  Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.