Поекло презимена, село Уворићи (Високо)

16. јул 2023.

коментара: 0

Порекло становништва села Уворићи, општина Високо. Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај насеља, комуникације и воде.

У овом су насељу села Уворићи, Ријека и Шачићи. Уворићи су на левој обали Горуше, а Ријека и Шачићи на десној. Куће у Уворићима су највећим делом на тераси од 8—10 м. изнад реке, а неке се пењу више уза страну изнад те терасе, с обе стране потока што долази с Улуковца. Шачићима су у једном долу којим тече поток што извире под Миљевцем, а куће у Ријеци су поред цесте и пута што спаја Увориће са цестом.

У селу су многи извори. У Уворићима су Горња Вода, Чучукова Вода, Делиница и др. У Шачићима је Стублина, а у Ријеци се служе и речном водом.

Земље и шуме.

У Уворићима су њиве изнад и испод кућа. Изнад кућа су Челебина Њива, Равне, Крстац и Крчевина, а испод села Крстине, Медница, Вјештице, Лука и др. У Шачићима су њиве већином испод кућа и зову се Пострмац, Осружнице, Заворница и Расаћа.

Испаша и (ситна) шума је по Улуковцу и Миљевпу.

Тип села.

У Шачићима су 4 куће Лемеша и 1 Бећара. У Ријеци су поред главне цесте кафана Кадића, кућа Смајовића с кафаном н кафана Траке. Даље су у Ријеци 3 куће Кадића, 1 Бузе, 1 Чучука и 1 Траке. У Уворићима су 6 кућа Резаковића, Чучук–Кадића, 6 Лемеша, 9 Оћуза, 1 Бећара, 1 Алијагића, 1 Лопа, 1 Ферхата, 1 Крехића. Гушће чопоре чине куће које припадају истом роду.

На Кратинама је старо гробље у ком има и шехитских гробова. Прича се, како су једном приликом погинула три брата. Један од њих јашио је трком без главе на коњу до Кратина. Звао се Кулак. Други по имену Улук, дошао је до на данашњи Улуковац, који се по њему прозвао, а трећи на Велике Нишане у Слатини.

Порекло становништва.

Прича се да су некада у селу биле само четири куће: Лемешева, Чучукова, Резакова и Оћузова, па се они измножили и делом раселили из села. Пре неких 30 год. одселили су у Сарајево Мехо Ћесовић и Латиф Пињагић. У селу живе само муслимани.

-Резаковићи (6) се сматрају старинцима.

-Чучук-Кадићи (4) ce такође сматрају старинцима.

-Лемеши (10) су старином из Анадола.

-Оћузи (9) су давнашњи досељеници из Београда. Кад је Србија заузела Ниш, прича се да је тамо био муфтија неки Оћуз из Уворића, а кадија Чучук такође из Уворића.

-Алијагић (1) је доселио из Боснића у Лугићима, а даљом је старином из Лозника.

-Бећар (1) је доселио пре окупације из Озраковића. Има их још у Озраковићима и у Високом. Даље порекло им је непознато.

-Лопо (1) је дошао као дете пре неколико година из Биштрана и овде остао.

Смајовић–Фочо (1) доселио је из Фоче пре неких 30 година.

-Траке (1) у Вел. Чајну и Уворићима су Амиџићи. Зову се и Узуналићи, а старином су Хаџи–Кидрићи из Високог.

-Ферхат (1) је доселио из Порјечана пре 20 год.

-Крехић (1) је дошао 1919 из Добриња на женовину.

– Буза (1) је дошао из Бузића на женовину пре више од 30 година.

Гробља.

Под селом је старо Прековића Гребље у које се данас копају само Бећири и Смајовићи, а остали се копају у гробљу под Клинцем, на десној обали реке; Лемеши се копају у свом гробљу на Заворницама.

ИЗВОР: Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.