Poeklo prezimena, selo Uvorići (Visoko)

16. jul 2023.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Uvorići, opština Visoko. Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj naselja, komunikacije i vode.

U ovom su naselju sela Uvorići, Rijeka i Šačići. Uvorići su na levoj obali Goruše, a Rijeka i Šačići na desnoj. Kuće u Uvorićima su najvećim delom na terasi od 8—10 m. iznad reke, a neke se penju više uza stranu iznad te terase, s obe strane potoka što dolazi s Ulukovca. Šačićima su u jednom dolu kojim teče potok što izvire pod Miljevcem, a kuće u Rijeci su pored ceste i puta što spaja Uvoriće sa cestom.

U selu su mnogi izvori. U Uvorićima su Gornja Voda, Čučukova Voda, Delinica i dr. U Šačićima je Stublina, a u Rijeci se služe i rečnom vodom.

Zemlje i šume.

U Uvorićima su njive iznad i ispod kuća. Iznad kuća su Čelebina Njiva, Ravne, Krstac i Krčevina, a ispod sela Krstine, Mednica, Vještice, Luka i dr. U Šačićima su njive većinom ispod kuća i zovu se Postrmac, Osružnice, Zavornica i Rasaća.

Ispaša i (sitna) šuma je po Ulukovcu i Miljevpu.

Tip sela.

U Šačićima su 4 kuće Lemeša i 1 Bećara. U Rijeci su pored glavne ceste kafana Kadića, kuća Smajovića s kafanom n kafana Trake. Dalje su u Rijeci 3 kuće Kadića, 1 Buze, 1 Čučuka i 1 Trake. U Uvorićima su 6 kuća Rezakovića, Čučuk–Kadića, 6 Lemeša, 9 Oćuza, 1 Bećara, 1 Alijagića, 1 Lopa, 1 Ferhata, 1 Krehića. Gušće čopore čine kuće koje pripadaju istom rodu.

Na Kratinama je staro groblje u kom ima i šehitskih grobova. Priča se, kako su jednom prilikom poginula tri brata. Jedan od njih jašio je trkom bez glave na konju do Kratina. Zvao se Kulak. Drugi po imenu Uluk, došao je do na današnji Ulukovac, koji se po njemu prozvao, a treći na Velike Nišane u Slatini.

Poreklo stanovništva.

Priča se da su nekada u selu bile samo četiri kuće: Lemeševa, Čučukova, Rezakova i Oćuzova, pa se oni izmnožili i delom raselili iz sela. Pre nekih 30 god. odselili su u Sarajevo Meho Ćesović i Latif Pinjagić. U selu žive samo muslimani.

-Rezakovići (6) se smatraju starincima.

-Čučuk-Kadići (4) ce takođe smatraju starincima.

-Lemeši (10) su starinom iz Anadola.

-Oćuzi (9) su davnašnji doseljenici iz Beograda. Kad je Srbija zauzela Niš, priča se da je tamo bio muftija neki Oćuz iz Uvorića, a kadija Čučuk takođe iz Uvorića.

-Alijagić (1) je doselio iz Bosnića u Lugićima, a daljom je starinom iz Loznika.

-Bećar (1) je doselio pre okupacije iz Ozrakovića. Ima ih još u Ozrakovićima i u Visokom. Dalje poreklo im je nepoznato.

-Lopo (1) je došao kao dete pre nekoliko godina iz Bištrana i ovde ostao.

Smajović–Fočo (1) doselio je iz Foče pre nekih 30 godina.

-Trake (1) u Vel. Čajnu i Uvorićima su Amidžići. Zovu se i Uzunalići, a starinom su Hadži–Kidrići iz Visokog.

-Ferhat (1) je doselio iz Porječana pre 20 god.

-Krehić (1) je došao 1919 iz Dobrinja na ženovinu.

– Buza (1) je došao iz Buzića na ženovinu pre više od 30 godina.

Groblja.

Pod selom je staro Prekovića Greblje u koje se danas kopaju samo Bećiri i Smajovići, a ostali se kopaju u groblju pod Klincem, na desnoj obali reke; Lemeši se kopaju u svom groblju na Zavornicama.

IZVOR: Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.