O prezimenu Sremac

10. jul 2023.

komentara: 2

Zašto je neka porodica dobila prezime Sremac naizgled je lako reći: doselili su se iz Srema i po poreklu su tako prozvani. Ovo bi bilo opšteprimenjivo na sve porodice Sremac da nije nekih specifičnosti određenih porodica.

Najstariji novovekovni pomen prezimena Sremac je u austrijskim popisima stanovništva današnje Vojvodine sa kraja 17. veka. Prezime je pisano u raznim oblicima: SremicZrimeczSzremaczSzrimaczSremazSremacSremczinSriemazSryemaz itd. Pored ovog osnovnog oblika prezimena, javlja se i oblik Sremčev koji upućuje na drugu ili treću generaciju u porodici sa tim prezimenom („Sremčev sin“).

Pomeni prezimena Sremac u popisima stanovništva:

1696.

Futog: Raka Sremac, Sava Sremac, Sima Sremac, Marko Sremac, Stefan Sremac.

 

1702.

Bukovac: Avram Sremac.

Sremska Kamenica: Milutin Sremac.

 

1715:

Bački Petrovac: Ostoja Sremac, Obrad Sremac, Stojko Sremac.

Begeč: Petar Sremac.

Kovilj: Petko Sremac, Jovan Sremac, Mitar Sremac.

Petrovaradin: Pavle Sremac, sapundžija.

Sivac: Radosav Sremac.

Sombor: Gavrilo Sremac.

Tovariševo: Ilija Sremac .

Futog: Jovan Sremac, Prokica Sremac, Stojan Sremac, Milovan Sremac Adam Sremac, Živan Sremac, Voja Sremac, Atanacko Sremac, Gavrilo Sremac.

 

1720.

Bačka Palanka: Gojko Sremac.

Bukin: Stanimir Sremac, sudija Serdan Sremac, Radojica Sremac, Veselin Sremac.

Gajdobra: Kolja Sremac, Radojica Sremac.

Petrovaradin: Jovan Sremac, Stojko Sremački.

Pivnice: Petar Jovan Sremac, Maksim Sremac, Obrad Sremac, Živan Sremac.

Prigrevica: Petar Sremac sudija.

Ruski Krstur: Baja Sremac.

Sivac: Radosav Sremac.

Titel: Gavrilo Sremac.

Futog: Proka Sremac, Gavrilo Sremac, Serdan Sremac.

Čurug: Ilija Sremac.

 

1730.

Zmajevo: Rajko Sremac

 

Borovo: Subota Sremac.

Vašica: Stanko Sremac.

Ilinci: Nikola Sremac.

Osijek (gornji grad): Nikola Sremac.

Pačetin: Ilija Sremac.

Čortanovci: Negovan Sremčin.

Šarengrad: Ilija Sremac.

 

1828.

Vašica: Gavril Sremac

Bapska: Emerik Sremac

Buđanovci: Stevan Sremac

Grgurevci: Mata Sremac

Despotovo: Dimitrije Sremac, Georgije Sremac

Erdevik: Pavle Sremčić

Ilača: Ivan Sremac

Ležimir: David Sremčić, Ana Sremčić, Jovan Sremčić

Negoslavci: Petar Sremac

Novak: Josif Sremac

Obrovac: Mihail Sremac, Ćisa Sremac

Pivnice: Miloš Sremac, Roman Sremac, Vasilije Sremac, Sava Sremac, Petar Sremac, Đorđe Sremac, Marko Sremac, Prokopije Sremac, Jovan Sremac, Petar Sremac

Rumenka: Sava Sremac, Georgije Sremac

Senta: Timotej Sremac, Aleksije Sremac, Gavril Sremčev

Srbobran: Vasilije Sremac, Sozontije Sremac, Filip Sremčev, Amand Sremec

SremskaKamenica: Stana Sremac

StariVrbas: Gavrilo Sremac, Lazar Sremac

Stari Bečej: Petar Sremac

Susek: Stanko Sremac

Turija: Stefan Sremčev

Futog: Nestor Sremčev

Čerević: Moja Sremčev

 

Spisak krsnih slava u Sremu 1906. godine:

Sveti prvomučenik i arhiđakon Stefan: Sremac: Vašica, Ogar, Tovarnik (SRB); Sremčević: Zemun, Sremska Mitrovica.

Sveti Jovan Krstitelj: Sremčević: Bečmen, Susek.

Časne verige Svetog apostola Petra: Sremčić: Erdevik, Ležimir.

Obnovljenje hrama Svetog velikomučenika Georgija – Đurđic: Sremac: Šašinci; Sremčević: Buđanovci.

Sabor Svetog arhangela Mihaila – Aranđelovdan: Sremac: Irig: Sremac; Sremčević: Sremska Mitrovica.

Sveti Nikolaj: Sremac: Mohovo, Sremska Mitrovica; Sremčević: Sremska Mitrovica.

Sveti Georgije: Sremac: Progar.

Sveti Simeon Bogoprimac: Sremac: Ilinci.

 

U kom smeru se može / treba razmišljati kada je reč o dobijanju ovog prezimena?

Ovde moram da navedem jednu anegdotu. Prilikom polaganja ispita iz srednjovekovne arheologije profesor me je upitao odakle sam. Kada sam odgovorio, on je gotovo šeretski rekao: „Otkud Sremac a iz Srema?!“. U početku sam ovaj odgovor smatrao šalom, da bih ubrzo shvatio poentu – „Sremac“ je demonim, „Sremac“ je u drugim područjima bio onaj koji se doselio iz Srema. Tada sam profesoru u šali odgovorio da smo mi već bili u selu kada su se ostali doselili u seobama Srba pa su nas kao domoroce tako prozvali.

Kada je reč o Sremcima u Sremu, logično razmišljanje bi bilo da je neka porodica živela u Sremu i da se u nekom momentu odselila u neko drugo područje gde su je prozvali Sremci (po području iz kojeg su se doselili), i potom se ponovo vratili u Srem sa tim prezimenom. Nekad je porodica sama sebi birala prezime, nekad su joj prezime nametnule druge porodice iz tog mesta, nekad vlast itd.

U ovoj situaciji potrebno je razmišljati o nekoliko stvari a u kontekstu toga da li je porodica nastanjena u Sremu ili u nekom drugom području.

Tako, na primer, postavlja se pitanje koliko dugo je neka porodica morala da živi u Sremu da bi to poništilo neko prethodno poreklo po kojem bi eventualno dobili prezime? Ili je bilo dovoljno samo da ste došli iz Srema u, na primer, Bačku, pa da ste prozvani Sremac, iako ste možda rođeni u Staroj Srbiji?

Drugo pitanje je koliko dugo je neka porodica morala da živi u nekom drugom području pa da im dobijeno prezime Sremac uđe u porodičnu svest i državnu administraciju i da ga zadrže po povratku u Srem? Na primer, ako je neko došao iz Hercegovine u Srem, velike su šanse da dobije prezime „Hercegovac“. Ukoliko je ista ta osoba iz Srema odseli u Bačku, teško da će uzeti sebi prezime Sremac kad je Hercegovac u svakom pogledu. Što bi sebi menjao poreklo? Njegov sin, unuk, praunuk (ako su rođeni u Sremu) – da, jer su iz Srema. Barem tako nalaže neka logika. I onda te druge generacije kao Sremci po poreklu lako dobiju takvo prezime u nekom drugom području. U područjima van Srema možda i niste imali izbor da vas ne prozovu Sremac, ali ukoliko ste se sa tim prezimenom vratili u Srem, onda je to već vaš izbor prezimena.

Treće pitanje bi bilo – kako je neka porodica koja se nije nigde selila dobila prezime Sremac? Jedan od logičnih odgovora bi bio da je ta porodica starosedelačka u tom mestu, pa su je većinske doseljene porodice prozvale Sremci.

Postoji jedan zanimljiv momenat koji je potrebno pomenuti. Budući da je prezime Sremac demonim, treba uzeti u obzir i druge toponime iz tog konteksta. Primer toga je selo Sremljani kod Baje koje se pominje sve do raseljavanja optanata 1919. godine. Postoji mogućnost da je neko doseljen iz ovog sela pa je po njemu dobrio/uzeo prezime Sremac. Zanimljivo je pominjanje Vlaha Sremljana u srednjovekovnim izvorima, koji verovatno predstavljaju ostatak Sermisiana, koji su opet po nekim autorima ostaci Romeja iz Sirmijuma i okoline, a po drugim autorima neki „nov“ narod nastao mešanjem Romeja i doseljenih varvarskih plemena. Bilo kako bilo, i selo Sremljani i Vlasi Sremljani duguju svoj naziv Sirmijumu i Sremu te se kao takvi mogu staviti u priču o mogućem nastanku prezimena Sremac.

Za kraj da navedem još jednu anegdotu. Nije vezana za prostor Habzburške monarhije i prezimena tamošnjih Srba, ali oslikava način dobijanja prezimena. Kada u svojim „Uspomenama (1831-1855)“ Milićević pominje mitropolita Petra Jovanovića on piše o njegovom dolasku na jedan čas bogoslovije: „….Posle toga pruži ruku na jednoga malešnoga đaka i upita kako se zove: – Ilija Stokić, – odgovori đak. – Kakvo je to prezime od stoke? Odmah da nađeš drugo koje prezime! – i on se od tog časa po svom dedi Ranisavu prozva Ranisavljević, a piše se i danas Hranisavljević. Zatim upita za prezime nekog Janka iz Crne Bare. – Šokčanić! – odgovori Janko. – Ene sad! Što će tebi takvo prezime? Odmah to da promeniš! – i Janko se od toga časa prozva Lazarević. Pošto to svrši, diže se i ode, a Ćira nama posle kaže: – Vidite, deco! U gospodina nema šale, nego prionite te učite dobro!“.

Ja lično ću biti krajnje subjektivan i držati se one teorije da je moja porodica već odavno bila naseljena na obali Bosuta, u tada Maloj Vašici, kada su došle ostale porodice na prelomu 17. na 18. vek pa su nas one kao starosedeoce u Sremu prozvali Sremci.

 

Avatar photo

Autor članka:
Radovan Sremac

Radovan Sremac je rođen 1982. godine. Osnovnu i srednju školu je završio u Šidu. Diplomirao na Odeljenju za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. U periodu 2009-2013. bio je zaposlen kao kustos-arheolog u Galeriji slika „Sava Šumanović“ Šid. Obavljao funkciju direktora pomenute ustanove 2011-2012. god. U periodu od 2014. do 2017. godine bio je zaposlen u Zavičajnoj arheološkoj zbirci pri Narodnoj biblioteci „Simeon Piščević“ Šid kao kustos-arheolog, a od 2018. godine u Muzeju naivne umetnosti „Ilijanum” Šid. Zvanje višeg-kustosa je stekao 2017. godine. Član je Srpskog arheološkog društva od 2007. godine. Istraživačko interesovanje se kreće od arheologije rimskih provincija Centralnog Balkana, preko istorije Vojvodine 18-20. veka do genealogije. Autor je izložbi: „Gradina na Bosutu“ namenjene za gostovanje u zemljama regiona (2017), muzejske postavke Crkvene riznice Srpskog pravoslavnog arhijerejskog namesništva Šidskog (2016), „Gradina na Bosutu“ u Zavičajnom muzeju u Rumi (2015), „U zaleđu prestonice – Opština Šid u kasnoj antici“ u Galeriji slika „Sava Šumanović“ Šid (2012), „Sava Šumanović – lično, porodično, nacionalno“ u Galeriji slika „Sava Šumanović“ Šid (sa gostovanjem u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banja Luci i u Domu vojske Srbije u Beogradu) (2012), „Nit koja nas veže" u Muzeju naivne umetnosti „Ilijanum" Šid itd. Autor je 33 monografije i preko 90 radova u serijskim publikacijama. Za svoj rad je nagrađen Višnjićevom nagradom u kategoriji mladih stvaralaca u kulturi za 2010. godinu, Šestodecembarskom Zahvalnicom Opštine Šid (2015), priznanjem gradonačelnika Haife (Izrael) za naučno-istraživački rad o istoriji jevrejskih zajednica u Srbiji (2015) i priznanjem Ministarstva spoljnih poslova Izraela za širenje i unapređivanje srpsko-izraelskog prijateljstva (2016).

Prethodni članak:

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Saša Pančevački

    Fali selo Crepaja kod Pančeva, inače je u pitanju porodica Sremac/Sremčev (sv.Nikola) koja je bila kumovska sa mojom krpz kraj 18, ceo 19 i početak 20-tog veka. To kumstvo.trajalo.je kroz 5 generacija.

  2. Nikola Sremčević

    U tefteru čibuka u Šumadiji selo Guncati opština Knić ,1824 godine stoji Lazar Arsenijev ,a kasnije na popisu domaćinstava u Guncatima iz 1859 , njegove potomke i braću imamo upisanih kao Sremac, Srijemac odnosno nešto kasnije svi jedna familija Sremčević koji su i dan danas tamo pod tim prezimenom.Lazarev sin Dimitrije ,upisan u matičnim knjigama kao Dimitrije Arsenijević , po dedi Arseniju,a već njegov sin Vukadin.,upisn Vukadin Sremčević. A Arsenije na rodoslovu naše familije Sremčević kao začetnik stoji kao Arsenije Ječmenić.Po popisima i matičnim knjigama ispostavilo se da su apsolutno svi , bilo Srijemac ili Sremac iz jedne porodice odnosno potomci dva brata Arsenija i Marka Ječmenića koji dođeše iz Srema u Šumadiju kako stoji na našem rodoslovu, a pre odlaska u srem živješe u Dobroselici isto tako je zapisano. Interesantno je da se tih godina koje sam naveo, jedni se upisuju kao Srijemac a drugi kao Sremac, ali i to može biti intersantan podatak jer su svi govorili pivskim narečjem ,odnosno ijekavskim govorom , do mog pokojnog pradede Miluna Sremčevića koji se upokojio 1992 godine. Možda su pojedini hteli da ih tako upisuju. Ja sam potomak jednog od dvojice braće , tačnije Arsenija Ječmenića čije potomke po predanju a i po popisu prozvaše Srijemci iliti Sremci što se vidi iz priloženog. Sa prezimenima je to vrlo interesantana priča , baš na primeru moje porodice.

    Pa tako imamo naprimer braću potomke Arsenija i Marka Ječmenića koji dođoše iz Srema u popisu domaćinstava iz 1859 godine upisano različito

    Stevan Sremac
    Milosav Srijemac
    Radoje Sremac
    Uroš Sremac
    Toma Sremac
    Marko Srijemac
    Stanko Srijemac
    Miloš Srijemac
    Jovan Sremac
    Ilija Srijemac

    Posle ovih generacija svi sledeći su i od jednih i od drugih upisivani pod jedinstvenim prezimenom Sremčević do dana današnjeg. Naša krsna slava Sveti Nikola ,preslava Sveti Nikola Letnji. Pozdrav od Nikole Sremčevića Srijemca ,Sremca ,Ječmenića