Порекло презимена, село Лозник (Високо)

9. јул 2023.

коментара: 0

Порекло становништва села Лозник, општина Високо. Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај насеља, комуникације и воде.

Од Трамошника деле ово село Долови и поток Радановац што долази из Долова, а од Вратнице Дубац и Трихоље. Од Прхиња деле Велика Глава и Ливаде, а од Малог Чајна поток Будина Чесма.

Сеоске куће су већином око ушћа Јехве у Горушу и по странама Јехве. У доњем чопору, Лознику, носе воду са реке, а у Сигама са врела Јехве и са чесме Вознице.

Занимање становништва.

Сељаци се највише баве земљорадњом. Њиве су им с обе стране реке, испод и изнад села. Зову се: Дуга Поља, Надјазови, Надамлини, Складови, Гулбашина Лука, Насјемница, Бушева, Витице, Вина, Горуше, Сиге, Јехве, Подраките, Туревине, Хаџијин Бријег, Запотаче, Селишћа, Равне, Радановац, Брдо, Самари, Надбашча, Долови. Испаше су и ситна шума око села по Ракити, Шћиту, Ћућеру и Његуху; то је мера.

Долину Јехве пред ушћем стешњавају Вино с десне и Главица с леве стране. Између тог тесна и ушћа Јехвеје село Лозник. Ту су око једног трзана 5 кућа Узуналића, 1 Захировића, 1 Белића, 4 Пула, 2 Семића. 2—300 корака изнад Лозника, а на једном брежуљку на десној страни Јехве, је село Сиге. Ту су у густу 4 куће Имамовића и по 1 Ибрахимбеговића и Узуналића. Остале куће Бајтаревића, 1 Пуле и 1 Терзића — раштркане су по благо нагнутој страни изнад продоља око Јехве. На десној обали Горуше, код џамије, је кућа Узуналића, а поред цесте кафана Прелића из В. Чајна. Куће су у Лознику и у Сигама збијене због деоба; због многих споредних зграда око кућа ти чопори изгледају као сасвим збијена села.

Село је свакако добило име по виновој лози, које има и сада подивљале у селу.

Прича се да је џамија саграђена пре 300 год. Тада је засађена и једна липа крај ње. Џамију је, прича се, правио неки Имамовић, а његов слуга је засадио липу. Липа је сада толико дебела, да би је три човека једва могли обухватити.

Прича се још да је у Гулбашиној Луци био неки Гулбаша и да је ту било село, као и код Нанине Воде где је био неки Нано. Та је села помор поморио. Изумро је и род Буложа, по коме се и једна њива зове Буложићима.

Сем поменутих изумрлих родова, изумрли су  и Алиџани, а у селу је био и одселио неки Добујак (в. Високо). Старији људи памте кад су у Лознику биле само 3 куће Пуле, Захировића и Узуналића и на Сигама Имамовић и Терзић.

Порекло становништва.

Данас у селу живе само муслимани.

-Захировићи (1) су најстарије „племе“ у Лознику. Исти су род и Захировићи на Вјесолићима.

-Узуналићи (7) су вероватно давнашњи досељеници из Србије.

-Пуле (4) су доселили из Високог пре 100 год.

-Имамовићи (4) су старинци.

-Сејмићи (2) су дошли из Арнаутовића пре 50—60 година. Иначе су из Таукчића. В. опис Арнаутовића и Таукчића.

-Терзић (1) је заједничког порекла са Терзићима у Трамошнику који се сматрају старинцима.

-Ибрахимбеговић (1) је доселио из Вареша пре 30 год. Исти poд је и онај у Ковачићима.

-Алибеговић (l) је старинац из Ковачића и доселио је пре више од 30 год. Био је у селу у најму. Пошто је добио нешто земље, ожени се и стално настани.

-Бајтаревић (1) је доселио пред рат на Поклечића у Порјечанима.

Гробље је изнад села, више Хаџијина бријега.

ИЗВОР: Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.